Skip to main content

Έλενα Ακρίτα: Καταθέτει αγωγή κατά του Πρωθυπουργικού Γραφείου – Π. Μαρινάκης: Η μπάλα στην εξέδρα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για «κίνηση αντιπερισπασμού» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αγωγή κατά του πρωθυπουργικού γραφείου καταθέτει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, καταγγέλλοντας παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς της από το Μαξίμου. Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ανάρτησης της συζύγου του πρωθυπουργού, η οποία γνωστοποίησε χθες πως κατέθεσε στις 14 Μαΐου τη μήνυση που είχε προαναγγείλει κατά της κ. Ακρίτα για συκοφαντική δυσφήμιση.

«Καταθετω αγωγή κατά του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ευχαριστώ θερμά την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι που, με την χτεσινή της ανάρτηση μού το έκανε τόσο εύκολο» αναφέρει η κ. Ακρίτα σε ανακοίνωσή της παραθέτοντας ανακοίνωση από το δικηγορικό γραφείο Βασίλη Σωτηροπούλου που την εκπροσωπεί:

«Με την δημόσια παραδοχή της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι ότι υπέβαλε έγκληση, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού, εξαγγέλλοντας με γραπτή ανακοίνωση του την προσφυγή της εν λόγω ιδιώτη στην Δικαιοσύνη και ‘καταδικάζοντας’ ανεπιφύλακτα την Έλενα Ακρίτα ως ενοχή συκοφαντίας, παραβίασε θεμελιώδη δικαιώματα και, φυσικά, την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από δημόσιες αρχές όπως είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού απαγορεύεται ρητά και αυστηρά κατά το ευρωπαϊκό και το συνταγματικό δίκαιο. Με τον Ν.4596/2019 που ενσωματώνει Οδηγία της Ε.Ε., κάθε πρόσωπο που παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας του από δημόσιες αρχές, δικαιούται αποζημίωσης από τα αρμόδια δικαστήρια. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κ. Γκραμπόφσκι που επιβεβαίωσε με την δημόσια ανάρτηση της πρώτης σελίδας της έγκλησης της ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού πράγματι παραβίασε τα εν λόγω συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα. Όπως είναι αυτονόητο, μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία συνδέεται άμεσα με την αντίληψη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος για το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα, η Έλενα Ακρίτα καταθέτει αγωγή αποζημίωσης κατά του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας. Διότι ο Διαφωτισμός δεν περιλαμβάνει μόνο τον Βολταίρο, αλλά και τον Μοντεσκιέ».

«Ο λόγος πλέον είναι στην Δικαιοσύνη»

Με δεύτερη ανάρτησή της η κ. Ακρίτα διευκρινίζει πως θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου «χωρίς όμως να στοιχίσει αυτό ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες». «Η απόφασή μας να προσφύγουμε κατά του Γραφείου Πρωθυπουγού που προεξήγγειλε διώξεις εκ μέρους μιας ιδιώτη γίνεται για λόγους αρχής, για λόγους υπεράσπισης του κράτους δικαίου. Ασκώ μια αναγνωριστική αγωγή, δηλαδή χωρίς καταψηφιστικό αίτημα που θα υποχρέωνε το Δημόσιο να μου καταβάλει αποζημίωση. Η αναγνωριστική αγωγή οδηγεί την Δικαιοσύνη να εκδώσει μια απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά μου και αναγνωρίζεται ότι έχω δικαίωμα αποζημίωσης, χωρίς όμως αυτή η αποζημίωση να είναι εκτελεστή κατά του δημόσιου ταμείου. Μια τέτοια απόφαση θα είναι πολύτιμη για κάθε πολίτη που παραβιάζονται τα δικαιώματά του από ανεύθυνες ανακοινώσεις δημόσιων οργάνων. Επομένως, το κάνουμε καθαρά για λόγους αρχής και για λόγους δημοκρατίας» αναφέρει και προσθέτει πως «ο λόγος πλέον είναι στην Δικαιοσύνη».

Π. Μαρινάκης: Κίνηση αντιπερισπασμού

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για «κίνηση αντιπερισπασμού» κατηγορώντας τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πετάει «την μπάλα στην εξέδρα». «Καλοδεχούμενη οποιαδήποτε νομική ενέργεια. Όπως ανακοίνωσε και η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, πλέον, τον λόγο τον έχει η Δικαιοσύνη. Θα κληθεί η κυρία Ακρίτα, η λαλίστατη κυρία Ακρίτα, η οποία γράφει ό,τι γράφει για άλλους Έλληνες πολίτες δημοσίως, να απαντήσει στη Δικαιοσύνη για τα λεγόμενά της, για τα γραπτά, για τα προφορικά, αναλόγως την περίπτωση, πού τα βασίζει όλα αυτά. Οπότε, νομίζω ότι από τη στιγμή που τον λόγο έχει, πλέον, η Δικαιοσύνη, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δώσει τις δικές της απαντήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

naftemporiki.gr