Skip to main content

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στα Σκόπια: «Οποιος τραβάει το σκοινί, να ξέρει ότι μπορεί και να σπάσει»

Aris Oikonomou / SOOC

Αν η Β. Μακεδονία αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη, διαμηνύει ο πρωθυπουργός

Nέο μήνυμα στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και εν προκειμένω στην πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και στον εντολόδοχο πρωθυπουργό Κρίστιαν Μίτσκοσκι απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει» λέει ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι αν η γειτονική χώρα «αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη», για τον οποίο υπενθυμίζει ότι «περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Δεν συζητείται λύση – πακέτο

Στη συνέντευξή του στα «Νέα», ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας: «είχα πει πριν από δύο χρόνια ότι “σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις”. Και σε αυτόν τον δρόμο έχει προσέλθει τώρα και ο κ. Ερντογάν».

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι «λύση-πακέτο δεν συζητείται». «Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες με της με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να ζούμε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Και επειδή σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική κρίση, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας ρωτήστε τους ακρίτες μας που βλέπουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ή τους νησιώτες μας που είδαν τις τοπικές οικονομίες να τονώνονται από τη βίζα στους τούρκους επισκέπτες. Δείτε επίσης τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο. Αντιπαράθεση ή προσπάθεια συνύπαρξης με τον γείτονά μας όταν λίγο πιο κάτω η Μέση Ανατολή φλέγεται και στην καρδιά της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος;» διερωτάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.