Skip to main content

Προκλήσεις και εκτός συνόρων από την Σιλιάνοφσκα: Ευχαρίστησε τον Πάπα εκ μέρους των «Μακεδόνων πολιτών»

Ανάρτηση μετά τη συνάντηση με τον Πάπα

Και σε διεθνές περιβάλλον μεταφέρει τις προκλήσεις της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορνάντα Σιλιάνοφσκα.

Τούτη τη φορά, επέλεξε να αξιοπιοιήσει μία ούτως ή άλλως υψηλού προφίλ συνάντηση, με τον Πάπα στο Βατικανό, τον οποίο και (όπως τουλάχιστον ανέγραψε στην ανάρτησή της) ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των «Μακεδόνων πολιτών».

Σε ανάρτησή της μετά τη συνάντηση με το Πάπα στο Βατικανό, τον ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε η νέα πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

Συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος

Η πρόεδρος των Σκοπίων συνεχίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συντηρεί το σκηνικό που ξεκίνησε με την άρνησή της, κατά την ορκωμοσία της, να αποκαλέσει τη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα προκαλώντας όπως είναι φυσικό την ογκούμενη αντίδραση της Αθήνας.

«Να σοβαρευτούν»

«Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσοι κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν Δημοκρατία της Μακεδονίας’ θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι» δήλωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, με φόντο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας.

«Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτούν, να σεβαστούν μία διεθνή Συνθήκη εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη» είπε παραπέμποντας στις αντιδράσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα και τελικά θα αντιληφθούν ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη και τελικά θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα τους ασκηθούν» συμπλήρωσε.

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα δεν θα κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. «Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε κι εμείς πώς να διαχειριζόμαστε τέτοια μικροκομματικά παιχνιδάκια. Ήταν και ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια» συνέχισε, επαναλαμβάνοντας πως αν γινόταν αυτό θα στερούσε από τη χώρα ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο. «Θα δίναμε ένα πάτημα στα Σκόπια να συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Πρέπει να σκληρύνουμε την στάση μας» είπε.

Επέκρινε παράλληλα εκ νέου την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητους όσους ζητούν την κύρωση των μνημονίων τη δεδομένη στιγμή. «Θα άλλαζε η στάση των Σκοπίων αν εμείς τα κυρώναμε; Γιατί έρχονται κάποιοι και ζητούν αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα διαπραγματευτικά όπλα να κυρώσουμε τα μνημόνια; Γιατί δεν κατέθεσαν την πρόταση νόμου 5 χρόνια τώρα;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως «προεκλογικά το 2019 θα μπορούσα να βγω και να πω ότι θα σκίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα την καταργήσω με έναν νόμο και με ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί ήξερα ότι δεν μπορεί να γίνει. Και προειδοποίησα οτι αυτή η Συμφωνία δεν μπορει να αλλάξει και πως άπαξ και κυρωθεί θα πρέπει να τη σεβαστούμε» ανέφερε.