Skip to main content

Γ. Βαληνάκης στο Naftemporiki TV: Αρνητικό προμήνυμα από Βόρεια Μακεδονία

Ο Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή  «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Γιάννης Βαληνάκης. Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών σχολίασε σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία πως «σίγουρα είναι ένα αρνητικό προμήνυμα και λέω προμήνυμα γιατί θα πρέπει να δούμε εάν πράγματι η καινούρια Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να σχηματιστεί, θα ακολουθήσει αυτή τη γραμμή, όπως επίσης και εάν η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιμείνει σε αυτό που είπε προφορικά».

«Η διστακτική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση μετά το 2019, γυρίζει εάν θέλετε τώρα ανάποδα εναντίον της σε σημείο που να ζητάμε την επαναφορά μιας συμφωνίας την οποία πολιτικά είχε ψέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βεβαίως όμως υπογράμμιζε πάντα, όπως είναι και το σωστό, ότι θα συνεχίσουμε να την σεβόμαστε και έτσι έκανε με εξαίρεση βέβαια κάποιες κινήσεις που και από τη δική μας πλευρά έπρεπε να έχουν γίνει σχετικά με τα πρωτόκολλα και τις οποίες δεν τις κάναμε».

Για τα ελληνοτουρκικά

Στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Βαληνάκης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά σχολίασε πως «εγώ δεν συμφωνώ με τη θεοποίηση του διαλόγου χωρίς να αρνούμαι τη σημασία του». Όπως είπε, «αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ο στόχος ο μοναδικός όπως φαίνεται της ελληνικής πλευράς είναι να μην έχουμε εντάσεις όπως λέγεται επίσημα, δηλαδή να αναβάλλουμε τα ουσιαστικά, τα μεγάλα, τα καυτά θέματα για το μέλλον, αυτό θυμίζει λίγο πολιτικούς που στέλνουν την καυτή πατάτα στον επόμενο διάδοχό τους υπό χειρότερες συνθήκες».

«Μην είμαστε αφελείς και πιστεύουμε ότι η Τουρκία ξαφνικά σταμάτησε να πετάει πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο έτσι για την καλή μας την καρδιά, άλλωστε ο κ. Ερντογάν είπε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη χθεσινή του συνέντευξη που περνάει απαρατήρητο, λέει ότι ‘πρέπει να επικρατήσει ατμόσφαιρα δίχως ένταση εάν συνεχιστεί μια συμπεριφορά που σέβεται τις ευαισθησίες μας’, αυτός είναι ο όρος για να μη συνεχιστεί η ένταση» πρόσθεσε. «Οι ευαισθησίες τους είναι τα πάντα» σχολίασε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.