Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Στρατηγική 6 εβδομάδων μέχρι τις κάλπες-Που μπαίνει ο πήχης

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επιδίωξη είναι η  προσέλκυση και νέων ψηφοφόρων που επιλέγουν τη σταθερότητα, μέσα σε ένα περιβάλλον ευρύτερων προκλήσεων. 

Τον πήχη για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου  έβαλε και επισήμως ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές (όπου η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει 33.12%).

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν κόμματα που θέλουν να αναγάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και υπογράμμισε χαρακτηριστικά «εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο μέσα από μια στρατηγική θετικού λόγου αλλά και με την αποτύπωση διλημμάτων με εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση στοχεύουν στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ωστόσο παράλληλα επιδίωξη είναι η  προσέλκυση και νέων ψηφοφόρων που επιλέγουν τη σταθερότητα, μέσα σε ένα περιβάλλον ευρύτερων προκλήσεων.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να μην δουν τις ευρωεκλογές ως  ευκαιρία «ανέξοδης διαμαρτυρίας». Παράλληλα έστειλε μήνυμα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό,  καθώς -όπως υπογράμμισε – στις 9 Ιουνίου το πρωί η κάλπη θα είναι άδεια και θα πρέπει να γεμίσει με γαλάζια ψηφοδέλτια.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο  (όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στην κοινή αγροτική πολιτική,  το κοινό αμυντικό ταμείο κ.α.) προκειμένου να τονίσει την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Παράλληλα επισημαίνει πως και στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να προχωρήσουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και επομένως πρέπει να επιβεβαιωθεί εκ νέου η καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό.

Στην Πειραιώς υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός και μικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη θα οργώσουν τη χώρα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου.

Η θετική ατζέντα και τα πυρά στην αντιπολίτευση

Σε μια θετική ατζέντα επενδύει η κυβέρνηση, τονίζοντας όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και εστιάζοντας παράλληλα στην επόμενη μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε στην 30η «Ημέρα Καριέρας» που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ με επίκεντρο την γαλάζια οικονομία και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πτωτική πορεία της ανεργίας αλλά και στις κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των μισθών. Την τελευταία εβδομάδα ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδηλώσεις των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Υγείας,  καθώς από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία τραβούν σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κατηγορούν  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως δεν καταθέτουν αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως κυβερνητικές πηγές ασκούν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας «κάθε του συνέντευξη «κοστίζει» 10-15 δις παραπάνω για τους Έλληνες φορολογούμενους με βάση τις νέες παροχές που ανακοινώνει».

Σφοδρά πυρά εξαπολύονται και προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας  Δημοκρατίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως  «αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή».

Μάλιστα, έχει μιλήσει για προσπάθεια εμπορευματοποίησης της χριστιανικής πίστης ( σαν να υπάρχει κάποιο «χριστιανόμετρο») ενώ αναφέρθηκε και σε «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού επισημαίνοντας πως ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια»