Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Συναντήσεις με κορυφαίους επενδυτικούς φορείς του Κουβέιτ

Γιώργος Γεραπετρίτης, Ghanem Suleiman Al-Ghenaiman, Διευθύνων Σύμβουλος του Kuwait Investment Authority (KIA), Ιωάννης Πλώτας, Πρέσβης της Ελλάδας στο Κουβέιτ

Σε εξαιρετικό κλίμα οι συζητήσεις

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κουβέιτ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε, χθες, σειρά συναντήσεων με επικεφαλής επενδυτικών φορέων του Εμιράτου.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Ghanem Suleiman Al-Ghenaiman, Διευθύνοντα του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κουβέιτ, KuwaitInvestment Authority (KIA) και τον Sheikh Meshaal Jaber AlAhmad Al Sabah, Γενικό Διευθυντή του Direct InvestmentPromotion Authority (DIPA).

Σημειώνεται ότι το ΚΙΑ είναι το παλαιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως με έτος ίδρυσης το 1953, συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία του κόσμου και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω του 1 τρις. δολαρίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και παρουσίασε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις της όσον αφορά τους μακροοικονομικούς δείκτες, την αποκλιμάκωση του χρέους και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε, επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – RRF που στηρίζει με 32 δισεκατ. Ευρώ την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Έμφαση έδωσε ακόμα στο φιλικό κλίμα προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στη χώρα, το οποίο συνέβαλε στην σημαντική αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων – FDI τα τελευταία έτη από εμβληματικές εταιρείες όπως οι Pfizer, Microsoft, Meta, Google, Amazon, καθώς και στη δημιουργία ενός ανερχόμενου οικοσυστήματος startup εταιρειών.

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί αξιόπιστα να μεταφέρει μηνύματα για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Επιπλέον ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις μεγάλες ενεργειακές υποδομές της χώρας και στην εντυπωσιακή αύξηση του ποσοστού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει ξεπεράσει το 50% και την εξαιρετική πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, με την Ελλάδα να υποδέχεται άνω των 33 εκατομ. τουρίστες κατά το 2023. Όσον αφορά τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ κατά τις συζητήσεις εκφράστηκε η εκτίμηση και από τις δύο πλευρές για το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής τους.  Αναφέρθηκε εξάλλου η δημοφιλία που γνωρίζουν τα ελληνικά τρόφιμα στο Κουβέιτ και οι αυξημένες ροές τουριστών από το Κουβέιτ προς την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Από πλευράς ΚΙΑ εκφράστηκε σοβαρό ενδιαφέρον για μακροπρόσθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν επαφές της διοίκησης του ΚΙΑ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, κ. Κώστα Φραγκογιάννη και η προετοιμασία σχεδίου Μνημονίου Συνεργασίας για αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στις επαφές αυτές θα διερευνηθούν εξάλλου οι τομείς στους οποίες θα μπορούν να επιτευχθούν σύντομα κάποιες επιτυχημένες επενδύσεις,προκειμένου αυτές να δράσουν ως κινητήριος  μοχλός για την επιτάχυνση και εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Οι συζητήσεις στο Κουβέιτ διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι οι Κουβεϊτιανοί συνομιλητές ήταν άριστα ενημερωμένοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Καταγράφεται δε αυξημένο ενδιαφέρον για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, το real estate, ο κατασκευαστικός κλάδος, τα έργα υποδομών, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, τις ιατρικές υπηρεσίες και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Για το λόγο αυτό θα σχεδιαστούν το επόμενο διάστημα εκατέρωθεν επιχειρηματικές αποστολές.