Skip to main content

Ά. Συρίγος στο NaftemporikiTV: Τα πυραυλικά συστήματα της χώρας δεν πρόκειται να δοθούν πουθενά

Ο Α. Συρίγος μιλάει στο κανάλι της «Ν» για τους S-300 και τα δημοσιεύματα περί πιέσεων

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί από τη χώρα και οι πιέσεις έχουν πια τελειώσει. Αυτό επεσήμανε σε συνέντευξή του στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη ο Άγγελος Συρίγος.

Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής της ΝΔ σχολίασε σε σχέση με τους S -300 πως «αυτά είναι θέματα που έχουν συζητηθεί, όχι τώρα, όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, ζητήθηκε από τα κράτη – μέλη να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν την Ουκρανία, ετέθησαν από την μεριά μας κόκκινες γραμμές και τελείωσαν οι πιέσεις».

Ο κ. Συρίγος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει στείλει βλήματα πυροβολικού, αλλά από εκεί και πέρα η θέση μας είναι απόλυτη είτε ασκούνται πιέσεις, είτε δεν ασκούνται πιέσεις, τα πυραυλικά συστήματα είναι για την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, δεν πρόκειται να δοθούν πουθενά, είναι για τις ανάγκες της χώρας», «προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα να δώσουμε τους S – 300 διότι πάντοτε αυτοί οι πύραυλοι βρίσκονται υπό την αίρεση της εγκρίσεως του επόμενου χρήστη από τον αρχικό πωλητή, δηλαδή θα πρέπει να συμφωνήσει η Ρωσία σε ποιον θα δοθούν και θεωρώ ότι υπάρχει αυτό το σοβαρότατο νομικό πρόβλημα, ακόμα και εάν λυθεί όμως αυτό δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή πυραυλικά συστήματα για να έρθουν, δηλαδή ζητάνε για την Ουκρανία και S – 300 και αμερικανικά Patriot, άρα υπάρχει έλλειψη και στα Αμερικανικά Patriot, επομένως δεν τίθεται θέμα να αντικατασταθούν από κάτι τέτοιο, είναι ένα θέμα κλειστό για τη χώρα μας».

Τέλος ο κ. Συρίγος σε σχέση με την πιθανότητα αποστολής περαιτέρω εξοπλισμού στην Ουκρανία ανέφερε πως «εξαρτάται από το εάν πρόκειται για βοήθεια η οποία δεν μειώνει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας», «κάτι άλλο δεν είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά δεν θα είναι τίποτα που θα μειώσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας».

Διαβάστε σχετικά

FT: Πιέσεις σε Ελλάδα και Ισπανία για συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία – Κυβέρνηση: Δεν θα διακινδυνεύσουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας