Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η κρίση στην Μέση Ανατολή να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης

(REUTERS/Yves Herman)

Τι είπε για Λίβανο, Κυπριακό και ευρωτουρκικές σχέσεις

«Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης που δέχτηκε το Ισραήλ από το Ιράν, θα συνοδεύει η παρότρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου η κρίση αυτή να εκτονωθεί, να μην επεκταθεί και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την σύνοδο θα απασχολήσουν κυρίως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφορικά με τον Λίβανο, ο Κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση εκεί «επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές προσφυγικές ροές από τον Λίβανο στην Κύπρο. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι ροές αυτές να ανακοπούν, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να παρέχουμε και στον Λίβανο την υποστήριξη που τόσο χρειάζεται προκειμένου αυτή η χώρα που έχει περάσει πολλά να καταφέρει επιτέλους να σταθεροποιηθεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, που πρόκειται να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλώνοντας ικανοποιημένος από «τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε καταλήξει, που αναγνωρίζουν το γεγονός ότι μπορεί οι σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας να προοδεύσουν, αλλά πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Σε απόλυτη συνεννόηση με την Κύπρο, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά, η οποία συνδέει την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων και με την πρόοδο, η οποία μπορεί να γίνει στο ζήτημα του Κυπριακού, με ρητές αναφορές στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καθορίζουν το μόνο πλαίσιο, βάσει του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό», υπογραμμίζει. Πρόσθεσε, δε, ότι «εκφράζουμε κι εμείς την προσδοκία μας η νέα αυτή προσπάθεια η οποία γίνεται υπό την απεσταλμένη του ΟΗΕ να μπορέσει να αποδώσει επιτέλους καρπούς».

Μεγάλη σημασία στη  βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων πολιτών

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι τα ζητήματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συζητηθούν αύριο. Επεσήμανε ότι αυτά τα ζητήματα βρίσκονται «στο επίκεντρο των δικών μας ενδιαφερόντων, καθώς θεωρούμε ότι τα θέματα αυτά είναι απολύτως κρίσιμα για την επόμενη 5ετία. Θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια έννοια που πρέπει να συνδέεται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία».