Skip to main content

Π. Χρηστίδης: Η ενσυναίσθηση απέναντι στην κουλτούρα της βίας και του μπούλινγκ

Επισήμανε τον ρόλο της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται ότι η σημασία της σημερινής Επιτροπής είναι μεγάλη και κάθε κουβέντα την οποία κάνουμε, θα μπορούσαμε να την έχουμε κάνει και νωρίτερα και δεν αναφέρομαι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο. Θα μπορούσε να είχε γίνει και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και την προ-προηγούμενη και ακόμα παλιότερα», σημειώνει ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με την συζήτηση για το bullying.

Και προσθέτει: «Άκουσα τον Υπουργό να βγαίνει και να λέει λίγο μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας ότι μέσα σε 24 ή 36 ώρες είχαν ήδη γίνει εφτά καταγγελίες και αναρωτιέμαι, πραγματικά, αν κάποιος κάνει τον μαθηματικό υπολογισμό πόσες τέτοιες καταγγελίες θα είχαμε καταγράψει, πόσα περιστατικά θα είχαμε αντιμετωπίσει, τι βία θα είχαμε εντοπίσει για να μπορέσουμε στην πραγματικότητα να δούμε όλα αυτά τα οποία πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κοινωνία και η οποία, κατά την άποψή μου, έχει χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να τα δούμε σε βάθος». «Νιώθω ότι όσα συζητάμε τώρα έρχονται να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της κουλτούρας της βίας και όχι τόσο πολύ την αιτία την οποία πρέπει να τη δούμε σε βάθος και με πολύ μεγάλη προσοχή πέρα και πάνω από κόμματα και χρώματα», υπογράμμισε ο Π. Χρηστίδης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διεμήνυσε ότι «αυτονόητα όλοι μας είμαστε υπέρ οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από ένα που αναγνωρίζει το πρόβλημα όπως μπορεί να είναι η πλατφόρμα. Αυτονόητα είμαστε όλοι υπέρ μιας καμπάνιας η οποία υλοποιείται και η οποία θα δώσει σε όλους το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μιλήσουν φέρνοντας ακόμα πιο κοντά τα μηνύματα, τα οποία θέλουν να στείλουν όσοι υφίστανται μπούλινγκ».

«Το πρώτο το οποίο θέλω να αναγνωρίσω και να πω με πολύ καθαρό τρόπο και προς την αρμόδια Υπουργό, η οποία σήμερα βρίσκεται εδώ, είναι ότι πρέπει να ξαναδείτε το ζήτημα της κοινωνιολογίας. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι ένα θέμα το οποίο λείπει και το βλέπουμε να εξελίσσεται σε μια σειρά θεμάτων τα οποία έχουν να κάνουν από την κουλτούρα της βίας και της συμμετοχής μέχρι την κουλτούρα που αναπτύσσει ένας πολίτης σήμερα στη σχέση του με το πολιτικό σύστημα, πρέπει να το δούμε σοβαρά», επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης.

«Βία που αναπτύσσεται συνολικά στην ελληνική, ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινωνία»

Και συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι ότι εδώ έχουμε μία βία, η οποία δεν αφορά μόνο το μπούλινγκ. Έχουμε βία η οποία αναπτύσσεται μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον είτε αυτό αφορά τα γήπεδα, είτε αυτό αφορά τους δρόμους, είτε αυτό αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος εκφράζεται στο διαδίκτυο, είναι κάτι το οποίο αντανακλά, κατά την άποψή μου, τη βία η οποία αναπτύσσεται συνολικά στην ελληνική, στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια κοινωνία».

Ακόμη μια φορά ο κ. Χρηστίδης εξήρε την σημασία της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας δηλώνοντας ότι «χρειάζεται ένα κοινωνιόγραμμα, το οποίο να φτιάξουμε μέσα στα σχολεία, για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει για κάθε μαθητή, εξατομικευμένα. Χρειάζεται ακόμα περισσότερους ψυχολόγους».

Αναδεικνύοντας τον ρόλο του πολιτισμού, ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι «ένα κομμάτι το οποίο λείπει σήμερα από την κουβέντα, η οποία γίνεται και εδώ, είναι το κομμάτι, εκτός από το σχολείο, το κομμάτι της κουλτούρας που αποκτούμε από την τέχνη. Μας λείπει το θέατρο. Μας λείπει η προσέγγιση του πολιτισμού. θα έλεγα δε, ότι ένα κομμάτι, ειδικά της τέχνης και του πολιτισμού, που προσλαμβάνουν σήμερα οι νέοι άνθρωποι είναι και στα όρια του προβληματικού. καλλιεργεί ένα κομμάτι των μουσικών ακουσμάτων, κουλτούρα βίας, κουλτούρα έμφυλης αντιπαράθεσης, κακοποιητικού λόγου, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών».