Skip to main content

Μητσοτάκης – Τουσκ: Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ε.Ε.

EPA/Marcin Obara

Κ. Μητσοτάκης και Ντ. Τουσκ αναφέρθηκαν στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες - Το «ευχαριστώ» για τη βοήθεια των Πολωνών πυροσβεστών

Το μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η άμυνα βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ δόθηκε έμφαση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση έχει αντίκτυπο και στην Πολωνία. «Θα συνεχίσουμε τη σθεναρή στήριξη στην Ουκρανία, οικονομικά και στρατιωτικά, για όσο χρειαστεί» επεσήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ε.Ε. εμφανίστηκε ενωμένη σε ό,τι αφορά τη στήριξή της στο Κίεβο, κάτι που δεν περίμενε η Μόσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης για κοινές προκλήσεις που αφορούν την παράνομη μετανάστευση. «Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ε.Ε.» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «πρέπει τα κυρίαρχα κράτη να αποφασίζουν ποιος θα μπαίνει στις χώρες μας και όχι οι διακινητές».

Άμυνα και ασφάλεια ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων

«Συμφωνούμε ότι η άμυνα και η ασφάλεια πρέπει να είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων» τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινή άμυνα της Ευρώπης».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να δώσουμε στους αγρότες χρόνο να προσαρμοστούν».

Υπό εξέταση μηχανισμός για Πολωνούς πυροσβέστες στην Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη συνδρομή Πολωνών πυροσβεστών στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Είπε επίσης ότι εξετάζεται μηχανισμός ώστε Πολωνοί πυροσβέστες να βρίσκονται στην Ελλάδα για κάποιους μήνες.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, έστειλε μήνυμα προς τους πολίτες της Πολωνίας να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Κοινός δανεισμός για ασφάλεια

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συζήτηση για κοινό δανεισμό που θα δημιουργήσει ευρωπαϊκό ταμείο για θέματα ασφάλειας πρέπει να αρχίσει τώρα. «Έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε όπως η αντιπυραυλική άμυνα» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν η τελευταία στρατηγική πυξίδα είχε σχεδιαστεί το 2019 κανείς δεν θεωρούσε ότι θα έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εξάλλου και στο γεγονός ότι η σύζυγός του έχει και πολωνικές ρίζες, ενώ παρατήρησε ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Βαρσοβία.

Τουσκ: Είμαστε ένα καλό δίδυμο συνεργασίας

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι «και οι δύο χώρες έχουν σοβαρούς λόγους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα παράνομης μετανάστευσης» και επεσήμανε ότι «οι θέσεις μας είναι κοντά με τον κ. Μητσοτάκη».

Επεσήμανε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εδάφη τους και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ανταλλαγή απόψεων για μια πιο ασφαλή Ευρώπη. Είπε επίσης ότι «είμαστε ένα καλό δίδυμο συνεργασίας».

«Θα συνεργαστούμε επίσης για την ανάπτυξη νέων πολιτικών δομών, μετά και τις ευρωεκλογές» τόνισε. «Η συνεργασία μας μου δίνει ελπίδα και με κάνει αισιόδοξο για ένα ασφαλές μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε και επέμεινε ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ως προς τις κυρώσεις στη Ρωσία, είπε ότι «συμφωνήσαμε στο δείπνο με τους 7 ηγέτες ότι χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών οντοτήτων, μιας και το ρωσικό κεφάλαιο είναι στη διάθεση δυτικών οικονομιών». Ο κ. Τουσκ μίλησε για 380 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι φορολογούμενοι ρωτούν γιατί να καλύπτουμε εμείς το κόστος της ρωσικής εισβολής αν υπάρχουν ρωσικά χρήματα που μπορούν να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» επεσήμανε.