Skip to main content

Κλειδώνει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. – Νέος κύκλος περιοδειών Μητσοτάκη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Προς δύο κατευθύνσεις εξαπολύει τα πυρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη Δευτέρα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος, με τις τελευταίες εκκρεμότητες να κλειδώνουν σε σύσκεψη αύριο. Η μεγάλη πλειοψηφία των ονομάτων έχει ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο απομένουν δέκα θέσεις και εκτός απροόπτου τέσσερις θα καλυφθούν από γυναίκες. Παράλληλα δυναμική αναμένεται να είναι η συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από την Bόρεια Ελλάδα, όπου η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει και τις περισσότερες διαρροές σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά της.

Χθες ανακοινώθηκε και επισήμως πως υποψήφιος θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να είναι στο ευρωψηφοδέλτιο ο Φρέντι Μπελέρης, αν και είχε υπάρξει έντονη συζήτηση. Τελικά φαίνεται πως επικράτησε η άποψη πως εφόσον πρόκειται για ένα θέμα με ευρωπαϊκές προεκτάσεις – που αφορά ευρύτερα τις σχέσεις των Τιράνων με τις Βρυξέλλες – δεν πρέπει να δοθεί η εικόνα πως εξελίσσεται σε ένα διμερές ζήτημα. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως κλείδωσε για την θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τη Δευτέρα η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου θα γίνουν της Δευτέρα- και συγκεκριμένα στις έξι το απόγευμα – σε ειδική εκδήλωση και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η παρουσίαση θα γίνει στο Ωδείο Αθηνών, που είναι σχεδόν απέναντι από το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που στέγασε για δεκαετίες τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Μπαράζ περιοδειών

Στον δρόμο προς τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ένα μπαράζ περιοδειών για να τονίσει την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Αυτή την εβδομάδα βρέθηκε στην Τήλο και στην Ρόδο, επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει ένας κύκλος περιοδειών στην περιφέρεια αλλά και επισκέψεις σε γειτονιές της Αθήνας. Στις περιοδείες θα ριχθούν σταδιακά και μικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών, υποψήφιων ευρωβουλευτών, αλλά και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θα οργώσουν τη χώρα σε μια επανάληψη της περσινής προεκλογικής εκστρατείας.

Τα διλήμματα της κάλπης

Προς δύο κατευθύνσεις και συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη αλλά και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο εξαπολύει τα πυρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια». Στο ερώτημα αν μπορεί να συμβεί το ίδιο απάντησε «προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον Ant1, έκλεισε εκ νέου τα σενάρια πως θα μπορούσε να αναλάβει ευρωπαϊκό αξίωμα, λέγοντας «δεν πάω πουθενά. Δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη». Και εστίασε στην επόμενη ημέρα και στις πολύ βαθιές τομές στο κράτος που πρέπει να γίνουν αυτή τη δεύτερη τετραετία.