Skip to main content

Φόρουμ Δελφών: Ο λαϊκισμός η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία στη Δύση

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο λαϊκισμός και η παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων αναδείχθηκαν ως οι μεγαλύτερες απειλές για τη δημοκρατία στην Δύση τα επόμενα δέκα χρόνια σε συζήτηση που διεξήχθη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ο λαϊκισμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία για έναν πολύ απλό και έναν πολύ σύνθετο λόγο, προσπαθεί να κάνει τα πάντα να φαίνονται απλά, ενώ ζούμε σε έναν πολύ περίπλοκο κόσμο» τόνισε η Μαρία Γαβουνέλη, γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) στη συζήτηση με θέμα: «Αναπτύσσοντας τη Δημοκρατία: Αναγνώριση Προβλημάτων, Αξιοποίηση Ευκαιριών».

Έχουμε πολύ δύσκολα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε, έχουμε πόλεμο και ειρήνη, την αναμόρφωση της Ευρώπης, τη μετάβαση όσον αφορά το κλίμα» ανέφερε η κ. Γαβουνέλη σημειώνοντας ότι οι λαϊκιστές πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους ότι υπάρχει το μαύρο και το άσπρο και τους λένε “ψηφίστε μας και θα έχετε άμεση λύση”.

Το πρόβλημα είναι ότι με τον λαϊκισμό έρχεται η διάψευση των προσδοκιών, οι άνθρωποι δεν ψηφίζουν ξανά, αισθάνονται αποξενωμένοι από την πολιτική συζήτηση και αυτό αποσταθεροποιεί κοινωνίες και χώρες, επισήμανε.

Ν. Λάνγκε: Τα επόμενα 10 χρόνια χρειαζόμαστε πολύ ισχυρότερη δημοκρατική ηγεσία

Η δημοκρατία η ίδια δεν είναι απειλή, εκτίμησε ο Νίκο Λάνγκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (Munich Security Conference) σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο φοβούνται τις εκλογές, θεωρούν ότι κάτι κακό συμβαίνει με τις εκλογές.

«Τα επόμενα δέκα χρόνια αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολύ ισχυρότερη δημοκρατική ηγεσία» τόνισε ο κ. Λάνγκε προσθέτοντας ότι η χάραξη δημοκρατικής πολιτικής έχει γίνει πολύ προσανατολισμένη προς τις κάλπες και φοβάται πολύ τα πάντα. Aυτά τα μοντέλα χάραξης δημοκρατικής πολιτικής δεν βοηθούν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων, είπε εκφράζοντας τη θέση ότι η μάχη, η καταπολέμηση του λαϊκισμού δεν είναι στην πραγματικότητα πολιτικό πρόγραμμα.

Αν λέω ότι πολεμάω τον λαϊκισμό, ίσως νιώθω καλά με τον εαυτό μου, αλλά η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων χρειάζεται περισσότερα, πνεματική ηγεσία περισσότερη δημιουργικότητα και εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν, παρατήρησε.

Ι. Ντάαλντερ: Σήμερα στόχος των πολιτικών είναι να κερδίσουν τις εκλογές και να εισέλθουν στην κυβέρνηση

Τα συστήματα της δημοκρατίας οικοδομήθηκαν πάνω σε κανόνες και νόρμες, οι οποίες δεν γίνεται πια αποδεκτές, εν μέρει για λόγους λαϊκισμού, αλλά και επειδή όταν παραβιάζονται μία φορά, η παραβίασή τους ξανά και ξανά γίνεται πολύ εύκολη, είπε ο Ίβο Ντάαλντερ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Σικάγου για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις.

Η δημοκρατία είναι ισχυρή μόνο αν υπάρχει συναίνεση στους βασικούς κανόνες, επισήμανε προσθέτοντας ότι οι δημοκρατίες δεν χτίστηκαν για παραβάτες κανόνων, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τα τελευταία 3,5 χρόνια στις ΗΠΑ έχουμε έναν άνδρα που τριγυρνάει και λέει ότι κέρδισε τις εκλογές και μετέτρεψε το πολιτικό κόμμα του σε όχημα γι’ αυτό».

Σήμερα στόχος των πολιτικών είναι να κερδίσουν στις εκλογές και να εισέλθουν στην κυβέρνηση, κάποτε ήθελαν να επικρατήσουν στις εκλογές για να κάνουν κάτι, είπε και ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, λέγοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός απαρτίζεται από τρία κόμματα που ουσιαστικά διαφωνούν σχεδόν σε όλα εκτός από το ότι και τα τρία ήθελαν να κερδίσουν.

Στις ΗΠΑ έχουμε ένα ολόκληρο πολιτικό κόμμα που είναι προσηλωμένο στον εξής στόχο, αν δεν μπορεί να κερδίσει, να φροντίσει να χάσει η άλλη πλευρά, τόνισε ο κ. Ντάαλντερ και επισήμανε ότι είναι απίστευτα ακριβό στην Αμερική να είσαι γερουσιαστής ή μέλος του Κογκρέσου, πόσο μάλλον πρόεδρος και ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους στη Βουλή που υπηρετούν για δύο χρόνια ξοδεύουν περίπου το 90% του χρόνου τους όχι νομοθετώντας, αλλά συγκεντρώνοντας χρήματα για να μπορέσουν να κερδίσουν ξανά.

Ρ. Πλεβνέλιεφ: Η δημοκρατία είναι σαν ένα σπάνιο λουλούδι

Τονίζοντας ότι γνωρίζει πως είναι η ζωή σε ολοκληρωτικό καθεστώς, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και μέλος του Διεθνούς Κέντρου Νιζάμι Γκαντζάβι Ρόσεν Πλεβνέλιεφ υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι σαν ένα σπάνιο λουλούδι. «Πρέπει να το ποτίζετε. Πρέπει να το φροντίζετε κάθε μέρα. Αν δεν το κάνετε δεν πρόκειται να ανθίσει» παρατήρησε και σημείωσε ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να εξαχθεί και όταν δέχεται επίθεση από έξω δυναμώνει, όπως έγινε με τη δημοκρατία της Αραβικής Άνοιξης, αλλά και στην περίπτωση της χώρας του, όταν η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου μέσα σε μία νύχτα.

Το πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, πιστεύω, είναι ότι μπορεί να διαβρωθεί από έναν λαϊκιστή εκ των έσω. Είναι ένας ισχυρός άνδρας που πιστεύει ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας διαπιστώνοντας ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε παρακμή, όχι μόνο σε χώρες, όπως η Ουγγαρία ή αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι θεσμοί είναι λιγότερο αποτελεσματικοί και η κοινωνία διχασμένη.

Εύχομαι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην περάσουμε σε μια ηθική κρίση, να μην ξεχάσουμε τις αξίες μας, ποιοι είμαστε, τι πρεσβεύουμε. Χρειαζόμαστε ηγέτες που αντιπροσωπεύουν την “ηθική πυξίδα” για τις χώρες μας, συμπλήρωσε.

Είναι της μόδας να λέμε ότι έχουμε λαϊκισμό επειδή οι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι λόγω της οικονομίας και σαφώς οικονομικοί παράγοντες αποτελούν μέρος της. Αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχει ένα στοιχείο με σχεδόν πνευματική διάσταση, είναι ότι ο κόσμος έχει χάσει την πυξίδα του και είναι σε αυτό το κενό που όχι μόνο ο λαϊκιστής αλλά και ο εθνικιστής λαϊκιστής, μπήκε, επειδή έχει πολύ εύκολη απάντηση, που είναι “κάντε την Αμερική ξανά μεγάλη”, “κάντε τη Γαλλία ξανά μεγάλη”, “Brexit” εκτίμησε ο συντονιστής της συζήτησης, Χιούγκο Ντίξον, σχολιαστής του Reuters.

Πηγή: ΑΜΠΕ