Skip to main content

Τέμπη: Νέα κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Φωτ. Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Βολές Π. Μαρινάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ και απάντηση από την Κουμουνδούρου

Στα ύψη διατηρείται η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν βέλη, με φόντο τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Π. Μαρινάκης: Οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις θεωρίες συνομωσίας της αντιπολίτευσης

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σήμερα Τετάρτη το πρωί, και αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. Θα το πω για άλλη μια φορά, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη χάνουμε την ουσία. Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής, που μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει ζήτημα οποιοδήποτε θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη και το ερευνά. Αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά εδώ έχουμε 15 νομίζω συνομιλίες, βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη, φαίνεται ότι δεν βγήκε σωστά. Τη μεθεπόμενη μέρα όλα τα site, η δημόσια τηλεόραση, έβγαλαν κι αυτή τη συνομιλία σωστά. Τη μέρα που βγήκαν όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες και αυτή, συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος. Αυτή, τελικά, αφορούσε άλλο συρμό. Ειπώθηκε, εξηγήθηκε, την ίδια μέρα βγήκε η ομολογία του μοιραίου σταθμάρχη, ήταν όλα καθαρά. Δεν υπήρχε κανείς που ν’ αμφισβητεί· ακόμα και οι πιο σφοδροί πολέμιοι της κυβέρνησης, του ΟΣΕ, όσων συνέβησαν, ουδέποτε αμφισβήτησαν το ανθρώπινο λάθος. Και έχει ανοίξει ένα θέμα, εδώ και περίπου ένα μήνα, το οποίο δεν καταλήγει πουθενά. Υπήρχε κανένας λόγος ο οποιοσδήποτε, όποιος και αν είναι αυτός, δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι, γιατί δεν υπήρχε λόγος να παραποιήσει κάτι για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη, για κάτι που ήταν λυμένο; Δηλαδή, να μιλάμε και λίγο με τη λογική. Έχουμε καταλάβει πόσες ώρες έχουμε δαπανήσει, γιατί έχουμε υποχρέωση ν’ απαντάμε, σ’ ένα θέμα το οποίο δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Να χειραγωγήσουμε για κάτι αυτονόητο, το οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος το παραδέχθηκε; Να χειραγωγήσουμε για κάτι που όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες μιλούσαν για ανθρώπινο λάθος; Ποιος θα μπορούσε να είναι ο λόγος;», τόνισε.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διατηρεί ζητήματα στην επικαιρότητα, γιατί δεν έχει αφήγημα, πρόγραμμα και αντιπρόταση. Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τοποθέτηση μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, μίλησε κυρίως για ανθρώπινο λάθος, το οποίο συναντήθηκε με διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους, οι οποίες όλες διερευνώνται.

«Όλοι μας έχουμε πει ότι πρόκειται και για ανθρώπινο λάθος και ερευνώνται όλα τα υπόλοιπα και στο τέλος της ημέρας ―πέρασε παραπάνω από ένας χρόνος― με πρωτοφανείς με τα γενικά δεδομένα χρόνους, κι έτσι θέλω να πιστεύω θα είναι πάντοτε στο εξής η Δικαιοσύνη, η Δικαιοσύνη προχωράει. Προχωράει σε απολογίες κατηγορουμένων, προχωράει σε έρευνα όλων των πτυχών, κάνει και δεύτερες πραγματογνωμοσύνες, διεξάγει έρευνες. Και προσέξτε· «ω του θαύματος», καμία από αυτές τις έρευνες, καμία από αυτές τις επιμέρους εργασίες της Δικαιοσύνης, που πολύ σωστά κάνει τη δουλειά της, δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις θεωρίες συνομωσίας της αντιπολίτευσης. Μέχρι να διαψευστούν οι θεωρίες συνομωσίας που συντηρούνται με πομπώδη τρόπο και όταν διαψεύδονται, είναι μονόστηλο και πάμε στο επόμενο, ν’ ανακαλύψουμε τη «μονταζιέρα», ν’ ανακαλύψουμε κάτι άλλο, γιατί; Γιατί δεν τους νοιάζει η αλήθεια. Τους νοιάζει να πολιτικοποιήσουν ένα τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτούν τον πόνο των ανθρώπων και να κάνουν ευρωεκλογές με καμπάνια τα Τέμπη. Αυτό είναι τραγικό», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη δήλωσε πως «το ίδιο ακριβώς αφήγημα των fake news του λαϊκισμού, η ίδια λογική των ‘λεφτόδεντρων’ επανέρχεται, με περιτύλιγμα έναν influencer». «Ο κύριος Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως influencer, παίρνει αποσπασματικά τα διάφορα και τα υιοθετεί, έχει φθάσει στο σημείο, πλέον, να έχει την ίδια ακριβώς ρητορική με τα κόμματα που διακινούσαν θεωρίες συνομωσίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γράφει ένα άρθρο και θέματα τα οποία ακόμα τα ερευνά η Δικαιοσύνη και έως τώρα φαίνεται ότι αποτελούν θεωρίες συνομωσίας ή ζητήματα τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από κανέναν, εγώ θα σας πω ότι ακόμα εκκρεμεί, γιατί ως δικηγόρος έχω μάθει ακόμα και όταν κάτι θεωρώ ότι είναι αναληθές, μέχρι να το βάλει με τη στάμπα της, με την αμετάκλητή της Απόφαση η Δικαιοσύνη», σημείωσε.

Σημείωσε δε ότι ο πρώτος πραγματογνώμονας έχει πει ότι υπήρχε κάτι και ο δεύτερος πραγματογνώμονας επίσης. «Οι τεχνικοί σύμβουλοι δεν είναι πραγματογνώμονες. Δεν μπορούμε θέσφατα τα οποία έχουν λυθεί όλα αυτά τα χρόνια στη Δικαιοσύνη, να τα πολιτικοποιούμε και να τ’ αλλάζουμε, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν τους δικαστές και τους αναλυτές. Οποιοσδήποτε άλλος δεν είναι ανακριτής και δικαστής», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν θ’ σχολιάσω ξανά τις θεωρίες συνομωσίας, το γεγονός ότι κάνει τον δικαστή, ότι παίρνει θέση για θέματα που η Δικαιοσύνη ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει, ότι κουνάει το δάχτυλο, ότι συκοφαντεί. Λέει, για παράδειγμα, ότι έχουμε εμείς τη δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ δεν είμαστε καν ελεγχόμενοι για τίποτα. Ούτε ως κόμμα, ούτε ως φυσικά πρόσωπα. Αυτό λέγεται συκοφαντική δυσφήμηση. Και θα σας πω την αλήθεια, εάν δεν εκπροσωπούσα μία κυβέρνηση κι ένα ευρύτερο σύνολο, εγώ θα μπορούσα να έχω σκεφτεί, για να προστατεύσω και τον εαυτό μου, δεν μπορεί ο όποιος Κασσελάκης, ούτε ο Μαρινάκης, ούτε κανένας να συκοφαντεί τον οποιονδήποτε άλλον, επειδή θέλει να παραστήσει τον επαναστάτη με θεωρίες συνομωσίας».

Στ. Κασσελάκης: Γιατί ζητάω εκλογές – Τι δεν γνώριζαν οι ψηφοφόροι όταν έδωσαν 41% στον Κ. Μητσοτάκη 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει ξανά το έγκλημα των Τεμπών μη «θέμα»

Ακολούθησε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος τόνισε ότι «ο τοξικός κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφεύγει εκ νέου σήμερα στη γνωστή του τακτική: η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα». «Τολμά, λοιπόν, για πολλοστή φορά, να χαρακτηρίζει το έγκλημα των Τεμπών μη “θέμα”. Δεν ακούσαμε σήμερα για “βδέλλες” (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του για την αντιπολίτευση που στηρίζει την απαίτηση των συγγενών για Δικαιοσύνη) αλλά για… influencers», επεσήμανε η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας ότι «μάλλον δεν έχουν φτάσει ούτε στα δικά του χέρια οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

«Λογικό αφού φροντίζουν από το Μαξίμου να τις κρύβουν επιμελώς», συμπλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε στον κ. Μαρινάκη τα εξής ερωτήματα: «Πρώτον, ενδιαφέρει ή όχι την κυβέρνηση να πληροφορηθεί ποιος έκανε μοντάζ συνομιλιών, δηλαδή αλλοίωση  του υλικού μετά από ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων; Το θεωρεί ‘μη θέμα’ και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη στον ραδιοφωνικό Σκάι; Δεύτερον, ποια συνομιλία είχε υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου του 2023, όταν έκανε τη δήλωση λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ότι αυτό οφείλεται ‘αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος’. Αυτή που δόθηκε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα (δηλαδή την μονταρισμένη) ή αυτές που μεταδόθηκαν τις επόμενες μέρες και τις οποίες επικαλείται σήμερα; Τρίτον, από χθες το πρωί που δημοσιεύθηκε στην ‘Καθημερινή’ το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, ενώ έχουμε ακούσει πολλά από Μητσοτάκη – Μαρινάκη».

Τέμπη: Τι δηλώνει ο Π. Τερεζάκης για τη «μονταζιέρα»- Αντιδράσεις των κομμάτων

«Επαναφέρουμε λοιπόν το ερώτημα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης: Σε συνέντευξη του στον Σταύρο Θεοδωράκη στον Alpha στις 22 Μαρτίου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε: “Γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία”. Μπορεί σήμερα, ένα χρόνο μετά, να επαναλάβει την ίδια δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή γνωρίζει ότι έλεγε ψέματα; Τον προκαλούμε να το πράξει», κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει ξανά το έγκλημα των Τεμπών μη «θέμα»

Μαξίμου: Μιλούν για τοξικότητα αυτοί που κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουν το θράσος να μιλούν για τοξικότητα αυτοί που κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων και καμπάνια επάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα».

«Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το αυτονόητο: ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μονταζιέρας, δηλαδή αλλοίωσης στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις επίμαχες συνομιλίες. Ούτε προέκυψε κάτι τέτοιο από κανένα στοιχείο ή οποιαδήποτε δήλωση. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βγάλει άλλη μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη με παραπλανητικό τίτλο» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Π. Μαρινάκης: Έχουμε χρέος να προβάλλουμε την αλήθεια

Σε νεότερη δήλωσή του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «σε σημερινή μου συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή ‘Συνδέσεις’, ερωτηθείς για το θέμα της περιβόητης ‘μονταζιέρας’, απάντησα επί λέξει: ‘Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι ‘μη θέμα’, ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών’».

«Επανέλαβα, δηλαδή, το αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μονταζιέρας, δηλαδή αλλοίωσης στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνήθη χυδαία τακτική του, έβγαλε μια ακόμα ανακοίνωση με παραπλανητικό τίτλο γεμάτη ψεύδη, στην οποία ισχυρίζεται ότι δήθεν αποκάλεσα ‘μη θέμα’ την τραγωδία των Τεμπών», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

«Το χειρότερο είναι ότι κάποια Μέσα Ενημέρωσης δεν μπήκαν καν στον κόπο να ακούσουν την συνέντευξή μου και υιοθέτησαν άκριτα το περιεχόμενο της κατάπτυστης ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η λάσπη στον ανεμιστήρα είναι μια τακτική που έχει εφαρμόσει κατά κόρον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με τα γνωστά αποτελέσματα. Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του δυστυχήματος των Τεμπών, έχουμε χρέος να προβάλλουμε την αλήθεια και μόνον εκείνη», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαία εισαγγελέας για τα Τέμπη: Πόσες τραγωδίες χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;