Skip to main content

Κ. Πιερρακάκης: Υποχρεωτική η υπογραφή του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου από τους γονείς

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Φωτ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν θα εγγράφεται ο μαθητής εάν οι γονείς αρνούνται να υπογράψουν τον κανονισμό λειτουργίας

Υποχρεωτική θα είναι για τους γονείς ή κηδεμόνες κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας η υπογραφή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του σχολείου, επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στον κανονισμό θα περιλαμβάνονται αναλυτικά υποχρεώσεις και δικαιώματα του/της μαθητή/τριας αλλά και των γονέων του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μία ημέρα μετά την παρουσίαση των μέτρων κατά του σχολικού εκφοβισμού, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «η μη υπογραφή του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου σημαίνει αυτόματα πως ο μαθητής δεν θα μπορεί να εγγραφεί και να φοιτήσει σε κανένα σχολείο».

Αποζημίωση για βανδαλισμούς

Στον κανονισμό θα περιλαμβάνονται και οι υποχρεώσεις των γονέων να αποζημιώνουν οι ίδιοι το ελληνικό δημόσιο για τυχόν αποδεδειγμένες ζημιές που θα προκληθούν από την δράση ή την συμπεριφορά του παιδιού τους εντός του σχολείου, όπως και η δυνατότητα του συλλόγου διδασκόντων να αποκλείουν με αιτιολογημένη απόφαση έναν μαθητή από το να συμμετέχει στην ετήσια εκδρομή, όταν κρίνεται πως μπορεί με την συμπεριφορά του να προκαλέσει επεισόδια.

Τα παραπάνω προστίθενται στις ήδη ανακοινωμένες ποινές που αφορούν στην αύξηση των ημερών αποβολής από μια σε πέντε με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, αλλά και στον διαχωρισμό των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες, όπως και στην απαγόρευση (πλην σοβαρών λόγων, ιατρικών κ.λ.π.) δικαιολόγησης απουσιών στο τέλος της χρονιάς.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι από την ετήσια αξιολόγηση της PISA προκύπτει πως ο αριθμός των επεισοδίων ενδοσχολικής βίας έχει μειωθεί από το 2019, αλλά έχει διπλασιαστεί η ένταση των επεισοδίων, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κυβερνητική παρέμβαση για να ελεγχθεί η κατάσταση και να αντιμετωπιστεί η ακραία παραβατικότητα.

Bullying στα σχολεία: Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή – Αυστηρά μέτρα για διαρροή προσωπικών δεδομένων

«Τροποποιούμε το πλαίσιο ποινών για την παραβατική χρήση του κινητού»

Για το θέμα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων διευκρίνισε πως «σήμερα απαγορεύεται και η κατοχή τους στο σχολείο, πολύ δε περισσότερο η χρήση τους. Τροποποιούμε το πλαίσιο ποινών για την παραβατική χρήση του κινητού, κυρίως όταν αυτή οδηγεί σε βίαιες παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων με την δημοσιοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνων ή γεγονότων που είναι καταφανώς παράνομα». Στο σημείο αυτό συνέδεσε ευθέως ανάλογα περιστατικά με την αυτόματη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τον παραβάτη μαθητή ή μαθήτρια με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.

Stop-bullying: Άνοιξε η πλατφόρμα των καταγγελιών – Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις

Συζητήσεις με ξένα πανεπιστήμια

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στην απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ιβάνοβα στην ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε ως πρόκριμα για την εκδίκαση τυχόν προσφυγών που θα κατατεθούν κατά του νόμου στο ΣτΕ, ενώ επανέλαβε πως «οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, καθώς στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για νέα σύσταση, αλλά για ίδρυση παραρτήματος ιδρύματος που ήδη λειτουργεί στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό είμαστε βέβαιοι για την ασφάλεια νόμου της νομοθετικής μας παρέμβασης και προχωρήσαμε», συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι το υπουργείο είναι ήδη σε συζητήσεις με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο για την ίδρυση κοινών μεταπτυχιακών σπουδών με ελληνικά ΑΕΙ όσο και για την ίδρυση παραρτημάτων τους. «Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αμερικανικά πανεπιστήμια, πρώτα για τα κοινά μεταπτυχιακά με δικά μας ιδρύματα και στη συνέχεια και για την ίδρυση παραρτημάτων, άλλωστε τα μεταπτυχιακά είναι άμεσης υλοποίησης, ενώ τα παραρτήματα προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο 2025» τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η διεθνοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για να γίνει η Ελλάδα αυτό που μπορεί, ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο», ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ