Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο 15ο Συνέδριο της ΝΔ: «Όχι στους πειραματισμούς, ναι στην πολιτική σταθερότητα»

«Θα την ξανά κάνουμε μπλε όλη την Ελλάδα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», δήλωσε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός

Με ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε το 15ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται 5, 6 και 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το συνέδριο έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παρόντες είναι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς καθώς υπουργοί και στελέχη του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ομιλίες θα απευθύνουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο γενικός γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Πρώτη ημέρα εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Θα την ξανά κάνουμε μπλε όλη την Ελλάδα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου»

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τα στελέχη για την εντυπωσιακή υποδοχή ενώ ξεκίνησε επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να ξανά γίνει η Ελλάδα μπλε» αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά δήλωσε «Θα την ξανά κάνουμε μπλε όλη την Ελλάδα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η παρουσία σας και με τιμά και με συγκινεί και μου δίνει δύναμη αλλά μου δίνει και πίστη για την καινούργια πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Πάντα στην υπηρεσία της πατρίδας με την πυξίδα μας να δείχνει σταθερά προς την ελευθερία, την δημοκρατία, την κοινωνική ευημερία και με τη φλόγα του γαλάζιου Πυρσού να καίει στις καρδιές μας και να φωτίζει το αύριο. Η φλόγα του γαλάζιου πυρσού καίει στις καρδιές μας και φωτίζει το αύριο»

«Είχαν πάνω μου επιρροή τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Παύλο Μπακογιάννη δηλώνοντας ότι «Είχαν πάνω μου επιρροή τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη. Όλα αυτά τιμούμε στα 50 χρόνια από το 1974, ένα πολύτιμο τόξο γεμάτο πρόσωπα γεμάτο εικόνες γεμάτο συναισθήματα».

«Την πρώτη τετραετία βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια. Κι όμως! Μέσα σε 4 χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης»

«Μείωση φόρων, επενδύσεις, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας μας βοήθησε να νικήσουμε την πρωτοφανή υγειονομική επίθεση».

«Η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε τολμηρό σχέδιο για τις ενοπλες δυνάμεις» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το ένδοξο κόμμα έχω την τιμή να ηγούμαι σήμερα. Το κόμμα που ανέλαβε το 2019 να κλείσει τις πληγές μιας δεκαετούς δοκιμασίας. Η πορεία προς το αύριο που θέλουμε είναι χτισμένη πάνω σε όσα κατακτήσαμε χθες», συνέχισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε ότι την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια εμπόδια.

«Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε»

Αναφερόμενος στη δεύτερη θητεία και πως αυτό ήταν μια δικαίωση στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε».

«Εντολή να προχωρήσουμε σταθερά τολμηρά μπροστά στη λεωφόρο των μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Live – Κ. Μητσοτάκης στο 15ο Συνέδριο ΝΔ: «Τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί»

«Δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα να γίνονται καλύτερα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις των μισθών, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια πιέζει.

«Ο στόχος τον οποίο ειχαμε θέσει προεκλογικά μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και κατώτατος στα 950 ευρώ θα υλοποιηθεί από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε.

«Δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα να γίνονται καλύτερα», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει ακμαία οικονομία χωρίς ασφαλή κοινωνία. Ούτε οικονομία και κοινωνία χωρίς ελευθερία, ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ.

«Στα κούφια λόγια δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις», τόνισε σημειώνοντας πως «αυτή είναι μεγάλη μας διαφορά με όσους εμπορεύονται τον πατριωτισμό».

«Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο»

«Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία, ενώ πουλάς κεραλοιφές και χειρόγραφα του Χριστού συνιστά μέγιστη πολιτική εξαπάτηση», πρόσθεσε.

«Είναι κατάκτηση για τη χώρα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος έχει καθιερωθεί ως αναμφισβήτητο κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ήταν και θα παραμείνει κόμμα λαϊκό και κοινωνικό.

«Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε.

Είπε ότι ο ρεαλισμός είναι η καλύτερη απάντηση στο λαϊκισμό, ενώ μίλησε για την τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών του κόμματος.

Πρώτη ημέρα εργασιών του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 5 Απριλίου 2024.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η γενναιότητα της αυτοκριτικής, σε αντίθεση με άλλους, μας έκανε κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη»

«Η προσαρμοστικότητα ανήκει και αυτή στα χαρακτηριστικά μας. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις. Μπορώ να βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ. Βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ΝΔ, χωρίς τίποτα να μας χωρίζει, αλλά να μας ενώνει ο κοινός σκοπος. Αυτή η παράταξη φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες. Εμείς έχουμε τη γενναιότητα της αυτοκριτικής σε αντίθεση με άλλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας έκαναν κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη».

«Εδώ και 50 χρόνια η ΝΔ βαδίζει δίπλα δίπλα με την πατρίδα. Μοιραστήκαμε όχι μόνο τα καλά, αλλά και τις χαμένες ευκαιρίες αυτής της περιόδου».

Στη μεταπολίτευση δεν ολοκληρώθηκαν τελικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις τεράστιας σημασίας.

Ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν μεγάλο φρένο. Αυτές τις παθογένειες καλείται να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας. Ξέρουμε ότι είναι έργο δύσκολο. Πάντα γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Όμως δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια και οι εντυπώσεις της στιγμής», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η εθνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα»

«Πολύ περισσότερο τώρα που η προσπάθεια μας αποδίδει καρπούς. Η εθνική οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, οι εξαγωγές αυξάνονται. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα τον εκσυγχρονισμό τον πλαισιώνουν και αλλαγές για μια πιο ευέλικτη ευρωπαϊκή πολιτική», συμπλήρωσε.

«Πετυχαίνουμε να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος. Τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουν κεφαλαιοποιητικό επικουρική σύνταξη», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιτέλους γίνεται πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει στην παιδεία, ενώ μεταξύ άλλων είπε ότι «επιτέλους γίνεται πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».

Είπε, επίσης, ότι ανάλογα δύσκολη είναι και η μάχη που δίνει η κυβέρνηση στην υγεία.

«Πρόκειται για τραύματα. Κάποια αιμορραγούν στον κορμό του κράτους σχεδόν από την ίδρυσή του. Χρέος να εξαλείψουμε από το δημόσιο τον ωχαδερφισμό.

Ξέρουμε τι δρόμο έχουμε να κάνουμε, αλλά και αυτόν που διανύσαμε. Η μάχη με το βαθύ κράτος έχει πολύ δρόμο μπροστά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη»

Αναφορά έκανε και στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή τη γυναικοκτονία που σημειώθηκε στους Αγίους Αναργύρους τονίζοντας ότι «Όταν μια κοπέλα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν αυτά που έχουμε πετύχει. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύσουν τον πολίτη.

Οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα λόγια ισχύουν πάντα σε ένα έργο σισύφειο. Θα επιμείνουμε».

«Μέχρι όλοι μας να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική σταθερότητα καθίσταται κεντρικό ζητούμενο. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα. Στις ευρωεκλογές είναι μάχη με ευρωπαϊκό και εθνικό αποτύπωμα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ.

«Όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους, είναι βαθιά γελασμένοι»

«Στέλνοντας ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην τροχιά σιγουριάς και ανάπτυξης. Έχετε διαπιστώσει ποιοι βρίσκονται απέναντι μας. Ένας εισαγόμενος αρχηγός που προσβάλλει Δημοκρατία και θεσμούς, ένας δεύτερος πρόεδρος που βάφει το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου και μερικές ακραίες φωνές.

Συχνά δεν διστάζουν να δυσφημίζουν την χώρα στο εξωτερικό και να καπηλεύονται εθνικό πένθος στο εσωτερικό. Δεν μαθαίνουν ούτε από αυτά που παθαίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι θέλουν να πριονίσουν κυβέρνηση και ΝΔ για να δυναμώσουν την επιρροή τους, είναι βαθιά γελασμένοι. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που θέλουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιμένουν να κάνουν τον πόνο κομματικό εργαλείο, είναι μοιραίοι, κυνικοί και αδίστακτοι. Έχουμε μια υποχρέωση ο δημόσιος λόγος να μην γίνει βάλτος φημών από αυτούς που κάνουν καριέρα δηλητηριάζοντας τη σκέψη των πολιτών. Χυδαία τοξικότητα που δεν θα μας βρει απροετοίμαστους», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να μεταφράζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε οφέλη για τη χώρα.

Αναφερόμενος στις κάλπες των ευρωεκλογών είπε ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός όχι μόνο για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη αλλά για τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

«Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία αλλά για συσπείρωση»

«Σας κοιτώ στα μάτια και απευθύνομαι με ειλικρίνεια. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία αλλά για συσπείρωση. Οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε σε όσους σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας ότι τα νιώθει πριν φτάσουν στην κάλπη και πως συχνά η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος αψήφιστη.

«Έχουμε χρέος να απαντάμε στον μηδενισμό χωρίς να αρνούμαστε αστοχίες αλλά πείθοντας ότι δεν υποτασσόμαστε σε αυτές. Ζητούμε από τους πολίτες να πουν ένα μεγάλο ναι στη σταθερότητα, στη συνέχεια και στη σιγουριά», συνέχισε.

«Τα μπλε λάβαρα της ΝΔ ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης»

«Η ΝΔ είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015. Να συσπειρωθούμε και να ενωθούμε όπως το κάναμε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και του περασμένου Ιουνίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε ότι «Ανοιγόμαστε σε όλη τη χώρα. Περιγράφουμε τις κατακτήσεις που δεν πρέπει να κινδυνεύσουν και τις πολλές μικρές νίκες γύρω μας. Σε ο,τι με αφορά δηλώνω πρώτος παρών στην ωραία μας εκστρατεία. Έχω καθήκον ως πρωθυπουργός να οδηγήσω την Ελλάδα εκεί που της αξίζει. Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω δεσμευτεί και υπογράψει μαζί σας συμφωνία αλήθειας η παράταξη μας να γνωρίζει μόνο νίκες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα μείνω πιστός και στις δυο αποστολές μου. Ακλόνητη απόφαση μας να προχωρήσουμε μπροστά μας. Τα μπλε λάβαρα της ΝΔ ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης. Ξεκινάμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Ένα κόμμα που χτίζει το σήμερα με το βλέμμα στο αύριο. Ερχόμαστε από πολύ μακριά, πηγαίνουμε πολύ μακριά. Ας κάνουμε τη νίκη στις ευρωεκλογές καινούργιο ξεκίνημα για την πατρίδα».