Skip to main content

Γιάννης Πλακιωτάκης στη «Ν»: Η κάλπη του Ιουνίου θα είναι άδεια και θα έχει εθνικό αποτύπωμα

ΥΝΑΝΠ

Ανοίγει αύριο τις πύλες του στο Ζάππειο το 15o Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Η κάλπη του Ιουνίου θα είναι άδεια και θα έχει εθνικό αποτύπωμα, τονίζει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου συνεδρίου της Ν.Δ., που ανοίγει αύριο τις πύλες του στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σημειώνει με έμφαση ότι οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν «αν η χώρα θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία προόδου και ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας». Προσθέτει μάλιστα ότι «θα αποβεί μοιραίο κάθε πισωγύρισμα».

Αναφορικά με το 15ο Συνέδριο της Ν.Δ., 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο κ. Πλακιωτάκης υπογραμμίζει ότι αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της παράταξης, τόσο σε οργανωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που συνέβαλαν ώστε η Νέα Δημοκρατία να αποτελεί σήμερα τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της πατρίδας μας, αλλά και να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τα στελέχη, τα μέλη μας, την κοινωνία», σημειώνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Ν.Δ.

Η συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συνεδρίου της Ν.Δ., στη «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ, αύριο ξεκινά το 15ο Συνέδριο της Ν.Δ. Ως πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής, αλλά και πρώην πρόεδρος του κόμματος, ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Και ποιοι οι στόχοι του Συνεδρίου;

«To 15o Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματός μας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της παράταξής μας, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Οργανωτικά, έρχεται να σφραγίσει μια περίοδο διαρκούς εξέλιξης και ψηφιοποίησης των δομών και της λειτουργίας μας, με επίκεντρο την καλύτερη διάδραση με τα μέλη, τους φίλους μας, την κοινωνία.

Πολιτικά, πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την πρώτη και έναν χρόνο μετά τη δεύτερη και την τρίτη μεγάλη νίκη του κόμματός μας απέναντι στον λαϊκισμό. Πέντε χρόνια στα οποία εξελίσσεται με επιτυχία η κυβερνητική μας δράση, που ανέστρεψε την καταστροφική πορεία στην οποία οδήγησε την πατρίδα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε την Ελλάδα από το μεγάλο πρόβλημα στο μεγάλο θαύμα της Ευρώπης, που οδηγεί σε ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα για όλες και όλους.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να αναδείξουμε τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που συνέβαλαν ώστε η Νέα Δημοκρατία να αποτελεί σήμερα τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη της πατρίδας μας, αλλά και να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τα στελέχη, τα μέλη μας, την κοινωνία».

Κύριε Πλακιωτάκη, το Συνέδριο της Ν.Δ. πραγματοποιείται δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων -χωρίς να προκαλεί κυβερνητική αλλαγή- θα επηρεάσει το πολιτικό κλίμα, στον έναν ή τον άλλο βαθμό. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το αποτέλεσμα; Πού βάζει η Ν.Δ. τον πήχη;

«Πράγματι, κύριε Ψύλο, το Συνέδριό μας πραγματοποιείται δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, μια εκλογική αναμέτρηση που ίσως ευνοεί τη χαλαρή ψήφο ή μια δήθεν ανέξοδη διαμαρτυρία. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση. Η κάλπη του Ιουνίου θα είναι άδεια και θα έχει εθνικό αποτύπωμα. Θα καθορίσει εάν η χώρα θα συνεχίσει τη σταθερή πορεία προόδου και ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, διεθνώς αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Πιστέψτε με, δεν είναι τώρα η ώρα του εφησυχασμού και της αδράνειας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Θα αποβεί μοιραίο κάθε πισωγύρισμα. Συνεπώς, οφείλουμε εμείς πρώτοι από όλους να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την κρισιμότητα της διαδικασίας. Να τους πείσουμε να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν με απλή λογική.

Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του χθες. Οι μισθοί έχουν αυξηθεί, οι φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι ανισότητες έχουν μειωθεί, η άμυνα της χώρας έχει θωρακιστεί, ενώ η διπλωματική μας θέση έχει ενισχυθεί.

Προφανώς υπάρχουν ολιγωρίες. Πρώτοι εμείς τις αναγνωρίζουμε. Προφανώς υπάρχουν τομείς, όπως η ανάσχεση της ακρίβειας, στους οποίους μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Όμως, όλα όσα έχουμε πετύχει μαζί με τους πολίτες δεν μπορούν και δεν πρέπει να ακυρωθούν επειδή το θέλουν οι δυνάμεις της δημαγωγίας ή το επιθυμούν παράκεντρα αποσταθεροποίησης».

Σας άκουσα να λέτε ότι «αντίπαλός μας είναι η αποχή, ο λαϊκισμός, η τυφλή διαμαρτυρία, πολλές φορές τα fake news, η ισοπέδωση και η απαξίωση όσων ήδη έχουμε πετύχει». Και η αντιπολίτευση;

«Δυστυχώς, ο λαϊκισμός, η παρακίνηση σε τυφλή διαμαρτυρία, τα fake news και ο διχασμός αποτελούν στρατηγική επιλογή της αντιπολίτευσης. Απέναντί μας έχουμε κόμματα που λένε όχι σε όλα. Που υπόσχονται τα πάντα, χωρίς αντίκρισμα. Τα έχουμε ξαναζήσει. Θυμάστε τον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν τα πάντα στους πάντες για να ανέβει στην εξουσία με τους ΑΝΕΛ και τελικά να πάρουν τα πάντα από τους πάντες. Το ίδιο θέλουν και σήμερα. Τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, οι πρακτικές τους όμως μένουν ίδιες.

Κοιτάξτε, στην πολιτική πολλά επιτρέπονται και ακόμα περισσότερα γίνονται. Τα έχουμε ζήσει πρόσφατα όταν τα πολιτικά άκρα ενώνονταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Υπάρχουν όμως όρια που τα θέτει πάνω από όλα η ηθική μας. Θεωρώ λοιπόν ανήθικη τη στρατηγική επιλογή της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτεί ένα τραγικό γεγονός όπως είναι το δυστύχημα στα Τέμπη μόνο και μόνο για να δραπετεύσει από τα δικά της πολιτικά αδιέξοδα».

Οι πολιτικοί να κρίνονται για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους

Κύριε υπουργέ, έχετε τονίσει πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Έχουν σίγουρα αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ακανθώδη προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, με πρώτο την ακρίβεια και την αγοραστική τους δύναμη. Βλέπετε κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης ως τις ευρωεκλογές;

«Κύριε Ψύλο, καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, αλλά αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο, με αποκλειστικό γνώμονα τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και όχι μια εκλογική αναμέτρηση.

Δεν λειτουργήσαμε ποτέ με αυτή τη λογική -και ούτε πρόκειται- γι’ αυτό και χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους συμπολίτες μας. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση απευθυνόμαστε στους πολίτες που ζητούν προσωπική και συλλογική προκοπή με τα έργα και τις πράξεις μας. Τα εύκολα λόγια και τις ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις τις πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν.

Πρέπει, λοιπόν, οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις να κρίνονται για την υλοποίηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων. Εμείς την περίοδο 2019-2023 υποσχεθήκαμε μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ανάπτυξη, νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, θωράκιση της άμυνας και ασφάλεια των συνόρων μας και το κάναμε εν μέσω σφοδρών εξωγενών κρίσεων που ταρακούνησαν άλλες, πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Θυμάστε τι υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και τι έκανε τελικά όταν ανέλαβε την εξουσία; Νομίζω κανείς δεν το έχει ξεχάσει και σίγουρα δεν θέλει να το ξαναζήσει.

«Δεν θα κρυφτούμε πίσω από όσα έχουμε ήδη κάνει»

Για τη νέα περίοδο δεσμευτήκαμε για περαιτέρω αύξηση μισθών και ήδη το υλοποιούμε. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, τον φτάσαμε στα 830 ευρώ, ενώ έως το 2027 θα ανέβει στα 950 ευρώ, με τον μέσο μισθό να πηγαίνει 1.500 ευρώ. Αυξήσαμε όπως υποσχεθήκαμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια περικοπών και στασιμότητας. Αυξήσαμε το επίδομα γέννας και στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού τα νέα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση.

Όλα αυτά δεν είναι έκτακτα μέτρα, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Προφανώς, εξακολουθούμε όλοι μας να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, με κορυφαίο αυτό της ακρίβειας, που ταλαιπωρεί το μέσο νοικοκυριό και ιδίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από όσα έχουμε ήδη κάνει. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια.

Όμως, από την άλλη πλευρά, βλέπετε πως η αντιπολίτευση, δεξιόστροφη και αριστερόστροφη, όχι μόνο δεν έχει προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, αλλά προσπαθεί να εξάγει τα δικά της εσωκομματικά προβλήματα στην κοινωνία με διχασμό και τοξικότητα».

«Δεν χτυπήσαμε ποτέ τύμπανα πολέμου»

Κύριε Πλακιωτάκη, έχετε διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή μας; Από τις σχέσεις με την Τουρκία έως τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα;

«Κύριε Ψύλο, είναι γεγονός ότι οι δύο πολεμικές συρράξεις στην περιοχή μας έχουν επιτείνει την αβεβαιότητα σε ένα ήδη ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί. Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω ότι η πατρίδα μας σήμερα μπορεί και λειτουργεί ως σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το πετύχαμε χάρη στην πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουμε σταθερά από το 2019.

Η Ελλάδα έχει ενισχύσει το διπλωματικό και αμυντικό της κεφάλαιο. Πρωταγωνιστούμε στη λήψη των αποφάσεων, ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα, ενώ θωρακίσαμε τα σύνορά μας από κάθε απειλή. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το 2019-2023.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει την καλή γειτονία, κάτι που προϋποθέτει τον έμπρακτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Χαιρόμαστε για την ηρεμία που επικρατεί αυτή την περίοδο στο Αιγαίο και ελπίζουμε να συνεχιστεί. Όμως, δεν εφησυχάζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η πολυδιάστατη στρατηγική της πατρίδας μας στον τομέα άσκησης εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να αλλάξει. Εμείς, όπως γνωρίζετε καλά, δεν χτυπήσαμε ποτέ τύμπανα πολέμου, δεν πρόκειται όμως ποτέ να υποχωρήσουμε σπιθαμή από την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Συνεχίζουμε με γνώμονα το μέτρο και τον πατριωτισμό που υπηρετεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ιστορικά η παράταξη της Ν.Δ.».

Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο της Ν.Δ.

«Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη “Ναυτεμπορική”».