Skip to main content

Γ. Βαληνάκης στο Naftemporiki TV: «Η Ελλάδα πίστευε ότι οι κρίσεις με την Τουρκία είναι παροδικές»

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών σχέσεις, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Για τις ελληνιτουρκικές αλλά και τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε σε συνέντευξή του ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών σχέσεις, Γιάννης Βαληνάκης, στην εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Φοβάμαι πως τα νέα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ευχάριστα»

Ο κ. Βαληνάκης αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσει σχολίασε πως τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα.

Εξηγώντας το γιατί δήλωσε ότι «στον τομέα που μας καίει, που είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και εξωτερική πολιτική, φοβάμαι ότι τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα. Η Δύση αρχίζει πλέον να πιστεύει ότι ο άσωτος υιός επιστρέφει στην αγκαλιά της Δύσης».

«Ο Ερντογάν θέλει να ολοκληρώσει το έργο του του Αιώνα της Τουρκίας»

«Ποιος θα είναι αυτός που θα θυσιαστεί, θα είναι οι Κούρδοι τους οποίους στήριζαν οι Αμερικανοί τόσα χρόνια; Θα είναι κάπου αλλού κοντίτερα σε εμάς; Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι ο Ερντογάν θέλει να ολοκληρώσει το έργο του του Αιώνα της Τουρκίας», συμπλήρωσε ο κ. Βαληνάκης ενώ τόνισε ότι «αυτό για εμάς είναι επικίνδυνο, με την λογική του ότι πριν από λίγο καιρό είπε ότι σε ένα με δυο χρόνια έχουμε να λύσουμε τρία τέσσερα μεγάλα προβλήματα. Προφανώς εννούσε το Κουρδικό, το Αιγαίο, την Μεσόγειο και το Κυπριακό, ίσως και την Αρμενία τα οποία λέει εμποδίζουν την ανάπτυξη της Τουρκιας ως Μεγάλης Δύναμης».

«Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύσεις όπως τις βλέπουμε εμείς»

Στην συνέχεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα βλέπει με διαφορετικό «μάτι» την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών και πως η Τουρκία απέχει πολύ από αυτό τόνισε πως «Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για λύσεις όπως τις βλέπουμε εμείς. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για λύσεις προσχώρησης στις θέσεις της».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Το πρώτο πράγμα, όπως το είπε και ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του, είναι πως δεν συγχωρούνται οι ψευδαιθήσεις. Νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγάλος ρομαντισμός, πολύ βαριά λάθη στις εκτιμήσεις. Ο αναθεωρητισμός δεν πέθανε, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και όχι μόνο στην Ουκρανία».

«Η Ελλάδα πίστευε ότι οι κρίσεις με την Τουρκία είναι παροδικές»

Κλείνοντας δήλωσε ότι «κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κρίση με την Τουρκία είχε χαλαρώσει την προσπάθεια με τους εξοπλισμούς της διότι πίστευε ότι οι κρίσεις είναι παροδικές και αυτό που μένει είναι το καλό κλίμα με την Τουρκία, όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».