Skip to main content

Τουρκία: Στην Άγκυρα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – Τι ζητά ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου πραγματοποιεί συνομιλίες στην Άγκυρα

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησε συνομιλίες στην Άγκυρα στις 29 Μαρτίου, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τέσσερα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία είναι αρμόδια για την αμυντική πολιτική, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας και άλλα θέματα που σχετίζονται με την άμυνα.

Η ατζέντα

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών είναι η αντιτρομοκρατική συνεργασία, καθώς η Άγκυρα ζητά επίμονα από την Ουάσινγκτον να σταματήσει την υποστήριξή της προς το YPG στη βόρεια Συρία, καθώς και η ανάγκη αύξησης του διμερούς διαλόγου στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον έχουν εισέλθει σε νέα εποχή μετά την έγκριση από την Τουρκία της εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ της πώλησης 40 νέων F-16 στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

Σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού επανέλαβε τη βούληση των δύο πλευρών να προωθήσουν περαιτέρω τους δεσμούς στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια κ.λπ.

Τι ζήτησε ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ο Γκιουλέρ συζήτησε επίσης τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιμετώπιση της αμυντικής τρομοκρατίας.

Επιπλέον ζήτησε από την Ουάσινγκτον να άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οι οποίες επιβλήθηκαν βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) λόγω της ανάπτυξης ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στο έδαφός της.

Ζητά επίσης την επιστροφή των χρημάτων που είχε καταβάλει για τα πολεμικά αεροσκάφη F-35, αφού αποβλήθηκε από το πρόγραμμα λόγω της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία.