Skip to main content

Παραίτηση Μπρατάκου – Παπασταύρου: Τα σενάρια μίνι – ανασχηματισμού και οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

ΓΤΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι κινήσεις θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα - Αποκλείονται τα σενάρια σαρωτικών αλλαγών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στο Μαξίμου για τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε επίπεδο προσώπων μετά την παραίτηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει μια « μίνι» εσωτερική αναδιάταξη, ενώ στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση περί σαρωτικού ανασχηματισμού.

Στο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να προχωρήσουν σε βιαστικές κινήσεις και σε αυτή την συγκυρία αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του προγράμματος. Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κλείδωσε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Τις τελευταίες βέβαια ώρες υπήρξαν σενάρια για το ποια πρόσωπα θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ομάδα του Μαξίμου, ωστόσο φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει κάτι.  Για παράδειγμα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης.

Πώς βρέθηκαν εκτός Μαξίμου οι νυχτερινοί επισκέπτες Μπρατάκος – Παπασταύρου

Όσον αφορά στη συζήτηση περί αλλαγών στο υπουργικό σχήμα είναι γνωστό πως ο πρωθυπουργός δεν αρέσκεται ούτε σε συχνούς ούτε σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς. Επομένως οι όποιες  κινήσεις – όποτε και αν αυτές αποφασιστούν – θα είναι χειρουργικού χαρακτήρα, με δεδομένο άλλωστε πως μετά τις τελευταίες εκλογές είχε γίνει… rotation στο υπουργικό συμβούλιο.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η συζήτηση για τυχόν αλλαγές  στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η αναμέτρηση του καλοκαιριού προσφέρεται και για πολιτικά μηνύματα. Από εκεί και πέρα βέβαια μένει να φανεί και πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως όποτε χρειάζεται θα γίνονται συγκεκριμένες  παρεμβάσεις, καθώς όπως επανειλημμένα  έχει τονιστεί  από την κυβερνητική πλευρά όλοι αξιολογούνται.

Μπρατάκος – Παπασταύρου: Η μονταζιέρα, το παράκεντρο και το παρασκήνιο της μεγάλης παραίτησης

Το στοίχημα των ευρωεκλογών

Στη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως σημείωσε κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου θα δοθούν  σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα (μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες). Παράλληλα όμως στην ίδια κάλπη «θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Μιλώντας μάλιστα την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρία. Όσο για τα περίφημα μηνύματα της κοινωνίας, να είστε βέβαιες και βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά τα εισπράττουμε. Εμείς αντλούμε πάντα διδάγματα από τα λάθη μας. Προσπαθούμε συνέχεια να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε».