Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος ο Στ. Κασσελάκης – Αναβάλλεται το Υπουργικό Συμβούλιο

Φωτ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

«Ουδείς ποτέ ήρθε ποτέ να αμφισβητήσει το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Ο κ. Κασσελάκης γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτήν την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια εκλογών με διεθνείς παρατηρητές και συνδρομή της Ε.Ε.

«Ουδείς ποτέ ήρθε ποτέ να αμφισβητήσει το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών. Ο κ. Κασσελάκης περνάει ουσιαστικά σε μια άλλη πίστα και από την πολιτική γελοιοποίηση της θέσης του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε:

«Το να σταθούμε λοιπόν απέναντι σε αυτή τη λογική, δεν είναι κομματικό καθήκον ή κυβερνητική υποχρέωση, είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών. Οι φωνές αυτές είναι επικίνδυνες και θεωρώ ότι δεν εκφράζουν ούτε τα στελέχη ακόμη και του ίδιου του κόμματός του, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειονότητα».

«Ένας άνθρωπος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, παρουσιάζει την Ελλάδα ως μία τριτοκοσμική χώρα. Θέλει να επιστρέψει τη χώρα σε μια συζήτηση που δεν γινόταν ούτε σε πολύ δύσκολα χρόνια» επεσήμανε ο κ. Μαρινάκης.

«Όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη»

Μιλώντας για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η συζήτηση που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο, είναι ξεχωριστή σε σύγκριση με τη συνολική συζήτηση για το δυστύχημα. «Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν συνειδητά τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση», επεσήμανε.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην συγκλονίστηκε από την τραγωδία των Τεμπών. «Όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και μόνο τη Δικαιοσύνη, αμερόληπτα και αντικειμενικά, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα σωστά, χωρίς επεξεργασία στοιχεία. Ανέφερε επίσης ότι η έρευνα έχει προς το παρόν καταλήξει στη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους, ενώ εξετάζονται και άλλες πτυχές της τραγωδίας.

«Επενδύουν στον ανθρώπινο πόνο αυτοί που κάνουν την πρόταση δυσπιστίας»

Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, είπε ότι «έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα που σημείο-σημείο έχει αποδομηθεί». «Δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για τόσα άλλα θέματα. Θεώρησε σκόπιμο ‘τυχαία’ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που ανέσυρε ένα μύθευμα έναν χρόνο μετά» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «αν ενώσει κανείς τα κομμάτια του παζλ βγάζει τα συμπεράσματά του». «Αυτά τα συμφέροντα ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό» επεσήμανε.

«Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη, είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε με στοιχεία και για την αιτία κατάθεσής της, να απαντήσουμε με πρώτο τον πρωθυπουργό, με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων, με στοιχεία για αυτό το τραγικό δυστύχημα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο αυτοί που κάνουν αυτήν την πρόταση δυσπιστίας».

Ζήτησε, δε, «να σταματήσουμε να κάνουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης» και επανέλαβε ότι «όλοι θέλουμε να μαθευτεί η αλήθεια», ζητώντας να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

Αναβάλλεται το Υπουργικό Συμβούλιο

Ερωτηθείς αν θα γίνει κανονικά την Τετάρτη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά της κυβέρνησης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Καναδά

«Ιστορικής σημασίας ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Καναδά ο Πρωθυπουργός. Είναι η πρώτη φορά που μετά από 41 χρόνια, Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Καναδά με τον οποίο μας ενώνουν ισχυρά δεσμά εξ’ αιτίας και της πολυπληθούς ελληνικής παροικίας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό.

Υπογράμμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει ήδη προσελκύσει σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν, στη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον Καναδά, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες. Συζητήθηκε επίσης η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διάρκεια της συνάντησης στην ανάγκη συντονισμού, ετοιμότητας και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς και των μεγα-πυρκαγιών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της διασυνδεσιμότητας.

Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική για τον απόδημο Ελληνισμό. Ο Τζαστίν Τριντό ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν βαθείς και αναπτυσσόμενους δεσμούς, χαρακτήρισε μάλιστα εντυπωσιακή την αλλαγή στο τοπίο της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζαστίν Τριντό παραβρέθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair τύπου DHC 515,

πέντε εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και τα υπόλοιπα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU.

Στόχος αυτής της αγοράς είναι να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και ταυτόχρονα να προστατευθούμε αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους

Με απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ΕΣΠΑ 2021-2027 δράση για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων νέων, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ.

Η δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, περιλαμβάνει ενέργειες προετοιμασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας έως 25.000 ανέργων νέων, και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ανοικτού τύπου προγραμμάτων, δηλαδή θα παραμείνει ανοικτή ως προς την υποβολή των αιτήσεων, μέχρι την κάλυψη των θέσεων ή την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι ηλικίας 18 – 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Για τη διασύνδεση POS – ταμειακών

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα συστήματα POS. Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται περίπου 5.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων. Σημειώνεται πως, προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση του έργου, η ΑΑΔΕ έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων για την ενημέρωση των υπόχρεων επιχειρήσεων.

Για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Το νομοσχέδιο αφορά:

  • στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων.
  • στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου.
  • στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων.
  • στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
  • στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.

Βασικά ζητήματα που ρυθμίζονται μέσα από το νομοσχέδιο είναι μεταξύ άλλων:

  • η υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη ψυχικών και αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωσή τους.
  • η επέκταση της πρόσβασης σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες 45-74 ετών.
  • η υλοποίηση των δράσεων πρόληψης με δωρεάν εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • η επικαιροποίηση του πλαισίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με σκοπό την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και η ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι καίριες προτεραιότητες για την Κυβέρνηση γι’ αυτό άλλωστε, ήδη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά μια σειρά από ανακαινίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, έχει ξεκινήσει μια σειρά προσλήψεων στο ΕΣΥ οι οποίες, μόνο για το 2024, θα είναι 6.500. Λειτουργεί, επιπλέον, ένα σχέδιο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες και έκτακτες ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί τότε.

Παράλληλα, οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ αύξηση νομοθετήθηκε και για τις αποζημιώσεις των εφημεριών τους. Τέλος, στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέφθηκε η αύξηση κατά 20% της επιχορήγησης στα νοσοκομεία».