Skip to main content

Στον Καναδά ο Κ. Μητσοτάκης στις 24 και 25 Μαρτίου: Θα παραστεί με τον Τριντό στην παρέλαση της ομογένειας

(REUTERS/Johanna Geron)

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα έπειτα από 41 χρόνια - Η αγορά των 7 Canadair και το κόστος

Τον Καναδά θα επισκεφθεί στις 24 και 25 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα ταξίδι που το Μαξίμου χαρακτηρίζει «ιστορικής σημασίας» καθώς θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα από το 1983.

Όπως ανέφερε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στόχος της επίσκεψης είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πεδίο της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και σε αυτό των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Ο Καναδάς είναι εξάλλου ένας από τους 10 μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, και από την Αθήνα εκτιμούν πως υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο για επενδύσεις, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των υποδομών, των logistic centers και των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Ελλάδα και Καναδάς διατηρούν ιστορικούς δεσμούς, καθώς το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο με την ομογένεια εκεί να υπολογίζεται σε 350.000 άτομα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 24 Μαρτίου το Μόντρεαλ, όπου και θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό και στις 25 Μαρτίου το Τορόντο. Μάλιστα, όπως ανέφερε  ο κ. Μαρινάκης, στις 24 Μαρτίου θα δώσει το «παρών» μαζί με τον κ. Τριντό, στη μεγάλη παρέλαση της ομογένειας του Μόντρεαλ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Συναντήσεις με επενδυτές

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μόντρεαλ και στο Τορόντο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδηλώσεις της ομογένειας. Ακόμα, θα συναντηθεί με ομάδα Καναδών επενδυτών που εκπροσωπούν τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers.

O κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως η χώρα είναι ανοιχτή για επενδύσεις με στόχο να καταστεί ένας από τους κόμβους τεχνολογίας και logistics της Μεσογείου, προσθέτοντας μάλιστα πως η ελληνική οικονομία σημειώνει μία από τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Η αγορά των 7 Canadair και το κόστος

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία για την απόκτηση νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair, όπως προκύπτει από συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». «Πρόκειται για μία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα», δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως το συνολικό κόστος για την προμήθεια των νέων αεροπλάνων από την καναδική De Havilland ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα.

naftemporiki.gr