Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας – Oι παράνομες πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν θα γίνουν αποδεκτές

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην τους διαγράφουν»

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα κερδοσκοπίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αναφερόμενος στα Πανεπιστήμια διαμήνυσε πως «οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν αποδεκτές».

Πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα της ακρίβειας

«Καθώς ολοκληρώθηκε ένας έντονος μήνας σημαντικών κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων και εμβληματικών μεταρρυθμίσεων η προσοχή μας στρέφεται στα θέματα καθημερινότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνάντησή του με τον ΠτΔ, υπογραμμίζοντας πως «το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Όπως είπε, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση «δείχνουν κάποια πρώτα αποτελέσματα, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι και ότι σταματούμε την προσπάθειά μας».

«Οι παρεμβάσεις από το υπ. Ανάπτυξης έχουν οδηγήσει σε αισθητές μειώσεις σε μία σειρά από προϊόντα. Οι έλεγχοι για τη σωστή λειτουργία της αγοράς συνεχίζονται αμείωτοι. Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι ότι δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα κερδοσκοπίας πάνω σε ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή απασχολεί τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών» επισήμανε.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις και τα πανεπιστήμια να μην τους διαγράφουν»

Εστιάζοντας στο ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια και στις πρόσφατες επιχειρήσεις της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «οι παράνομες πράξεις δεν θα γίνουν αποδεκτές. Η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ θα είναι στην πρώτη γραμμή της απόδοσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε αυτούς που ανήκουν, στους φοιτητές και τους καθηγητές, ώστε τα πανεπιστήμια να μείνουν εστίες γνώσης και να μην βρίσκουν καταφύγιο εκεί κάποιοι που επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε χώρους βίας και σε χώρο στείρων συγκρούσεων» είπε.

Σημείωσε δε πως «αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί» και ζήτησε «τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών». «Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές τις ευθύνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται να υπάρχουν φοιτητές που να προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις κατ’ επανάληψιν και τα πανεπιστήμια να μην προχωρούν στη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο». Όπως παρατήρησε, «σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν θα υπήρχε η ανοχή που επιδεικνύεται ορισμένες φορές στην πατρίδα μας για τέτοιου είδους φαινόμενα».

«Βήμα – βήμα χτίζουμε το νέο ΕΣΥ»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει «τις σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους». «Βήμα – βήμα χτίζουμε το νέο ΕΣΥ, είναι μία συνεχής προσπάθεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως εν όψει των ευρωεκλογών «είναι σημαντικό να μπορούμε να αναδεικνύουμε απέναντι στις φωνές λαϊκισμού και ευρωσκεπτικισμού τη θετική πλευρά της Ευρώπης και πόσο ωφελημένη είναι η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στη Θεσσαλία λέγοντας ότι είχε τις προηγούμενες ημέρες αναλυτική συζήτηση με αγρότες και εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύεται η ανάγκη να στρέψουμε στρατηγικά το βλέμμα στην περιοχή με σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα τη θωρακίσουν από πλημμυρικά φαινόμενα και θα επιτρέψουν την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι οποίοι φθίνουν. «Στεκόμαστε κοντά στους αγρότες, ικανοποιούμε τα αιτήματα που θεωρούμε δίκαια» είπε, υπενθυμίζοντας πως «ψηφίστηκε ήδη η διάταξη η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να κλειδώσουν χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για μία δεκαετία». «Συζητούμε μαζί τους τον μόνιμο τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση να γίνεται με όσο το δυνατόν πιο δίκαια κριτήρια και να ωφελούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες πρωτίστως» πρόσθεσε και διαβεβαίωσε πως «σε μια εποχή όπου τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα μονοπωλούν την ευρωπαϊκή συζήτηση, θα εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για τη στήριξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, αναγνωρίζοντας από τη μία ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να γίνει, από την άλλη εκφράζοντας ξεκάθαρες επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία ενδεχομένως να είχε μέχρι σήμερα δρομολογηθεί, διότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε στους αγρότες μας και στους κτηνοτρόφους μας δυσβάσταχτες υποχρεώσεις».

naftemporiki.gr