Skip to main content

Δ. Καραϊτίδης στο Naftemporiki TV: Θετική η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο με Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι, ντε Κρόο

Ο Δημήτρης Καραϊτίδης, πρέσβης επί τιμή, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Η κατάσταση είναι αρκετά λεπτή στην Αίγυπτο, το γεγονός ότι πραγματοποιείται αυτή η συνάντηση και ότι συμμετέχει σε αυτή και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι ένα στοιχείο θετικό για την δική μας πλευρά και έτσι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την δυνατότητα να έλθει σε απευθείας επαφή και με τον Σίσι και με άλλους Αιγύπτιους Αξιωματούχους και να ανανεώσει τους δεσμούς καλής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο την Κυριακή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Τάκη Σπηλιόπουλο, ο κ. Καραϊτίδης σχολίασε πως «το ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα και δικαίως την απασχολεί είναι οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις που αυτές έχουν στο εσωτερικό της Αιγύπτου. Ο Σίσι είναι ένας κομβικής σημασίας σύμμαχός μας και η Ελλάδα στηρίζει πολλά στην καλή και ομαλή συνεργασία μαζί του. Οι εξελίξεις στη Διώρυγα του Σουέζ που έχουν επιφέρει μείωση της διελεύσεως πλοίων, έχουν κλονίσει την αιγυπτιακή οικονομία σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και την τουριστική κίνηση που ήταν ένας σημαντικός πόρος για την οικονομία της Αιγύπτου».

Ο κ. Καραϊτίδης ανέφερε πως «επιπλέον είναι και οι πολιτικές επιπτώσεις που αυτή η κατάσταση μπορεί να επιφέρει με τη δημιουργία ενός κλίματος δυσφορίας που θα αποβεί προς όφελος των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιας ακραίας Ισλαμικής οργάνωσης που αντιτίθεται στον Σίσι και που έχει και στενότατες σχέσεις με την Τουρκία. Αυτό θα είναι μια ανεπιθύμητη και επιζήμια για τις δικές μας βλέψεις και στοχεύσεις στην περιοχή εξέλιξη».

Τέλος ο πρέσβης επί τιμή εξήγησε πως «για αυτόν τον λόγο και η Ελλάδα υποστήριξε με ένθερμο τρόπο την έγκριση της πολύ μεγάλης οικονομικής βοήθειας που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στην Αίγυπτο, είναι 7,4 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από το ρεύμα προσφύγων που εισρέει στην Αίγυπτο».

Διαβάστε επίσης:

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης – «Στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. ο ρόλος της Αιγύπτου»