Skip to main content

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Οι φοιτητές έφυγαν – Η ώρα των βουλευτών – Live η ψηφοφορία

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση που σημαδεύτηκε από εντάσεις

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά  την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα, και έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας των βουλευτών για ένα θέμα που προκάλεσε πολλές εντάσεις εντός και εκτός Βουλης.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε και το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, στο κέντρο της Αθήνας  αφήνοντας πίσω τους 16 τραυματίες -9 πολίτες και 7 αστυνομικοί – από τα επεισόδια  μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Από νωρίς το πρωί σήμερα φοιτητές και φοιτήτριες φοιτητικών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή όπου παρέμειναν περίπου μέχρι τις 20.30 το βράδυ με βασικά τους αιτήματα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (φοιτητικές εστίες, σίτιση, μεταφορά).

Κόκκινο το θερμόμετρο και εντός Βουλής

Στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, άνοιξε η οδός Πανεπιστημίου και η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας έχει αποκατασταθεί.