Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: «Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο»

Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ, Παναγιωτόπουλος Νίκος

Οι απάντηση του πρωθυπουργού σε Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη

Δριμεία κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη άσκησε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλογίζοντάς του «πιρουέτες» και «μεταμορφώσεις» στη στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απέναντι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Παράλληλα απάντησε και στην τοποθέτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο»

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σταυρόλεξο. Ποιο είναι το σκανδιναβικό μοντέλο;» είπε σε υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε κύριε Ανδρουλάκη από τις πιρουέτες σας. Τα μίντια σας φταίνε κ. Ανδρουλάκη; Έχουμε ζαλιστεί όλοι από τις πιρουέτες σας και οβιδιακές μεταμορφώσεις! Πολύ πιο έντιμο να πείτε λέμε όχι σε όλα! Καθαρή πολιτική θέση αλλά μη βλέπετε συμφέροντα μέσα για να κρύψετε τις αδυναμίες σας, με το να υψώνετε τόνο φωνής και τόσο οργισμένος περνάτε μήνυμα ότι τα επιχειρήματα δεν είναι στέρεα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη άποψη, με σας έχω μπλεχτεί λίγο»

«Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό. Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μην βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες. Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος γιατί είναι ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται και κατά συνέπεια δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων, αλλά μόνο παραρτήματα. Βεβαίως, και πρόθεση μας είναι να προβούμε σε αναθεώρηση του Άρθρου 16. Καλό θα ήταν για να μη ξαναβρεθούμε στη δύσκολη θέση, να αλλάξετε απόψεις. Δεσμεύεστε ρητά ότι θα αναθεωρήσετε το Άρθρο 16; Γιατί αυτά είχε πει και ο Γιώργος Παπανδρέου  και μετά έκανε κωλοτούμπα. Κάνουμε σήμερα το πρόωρο βήμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη άποψη, με σας έχω μπλεχτεί λίγο», πρόσθεσε ο πρωθυπουγός.

«Τα επιχειρήματά σας δεν είναι εξαιρετικά στέρεα»

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του. Δεν θα επιμείνουμε στην φαντασίωση του κ. Φάμελλου».

Ενώ ανέφερε ότι «την ώρα που μιλούσατε εσείς, ο αρχηγός σας έκανε ανάρτηση – οι δικές μας προτάσεις λέει- αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ο αρχηγός σας κάνει ανάρτηση την οποία προφανώς δεν γνωρίζατε».

«Τα δικά σας προβλήματα δεν θα τα κρύψετε με προσωπικές επιθέσεις»

Πρόσθεσε ότι «επανάληψη προσωπικών χαρακτηρισμών απέναντι μου αναπαρήγαγε συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που εκλέχθηκα πρόεδρος ΝΔ. Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα που μπορεί να έχει ο δικό σας αρχηγός με πόθεν έσχες, δεν θα τα κρύψετε με προσωπικές επιθέσεις. Τα όργανα βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές. Καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε τόσο στην επίθεση στην Οδησσό αλλά και για την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας «άκουσα την ελαφρώς αργοπορημένη καταδίκη. Ο πόλεμος έχει κάθε μέρα ανθρώπινα θύματα με αμυνόμενο και επιτιθέμενο. Είμαστε υπερήφανοι για τη θέση μας που είναι θέση αρχής που εξυπηρετεί και εθνικά συμφέροντα. Ωραίο να λέμε είμαστε με ειρήνη αλλά εκεί που πέφτουν πύραυλοι και είναι απόφαση της ΕΕ σε επίπεδο ομοφωνίας να στηρίξουμε Ουκρανία και με αμυντικό υλικό όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε διεκδικήσει και πετύχει να μην είμαστε εξαίρεση. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού και των Ελλήνων εκεί και είναι ένας λόγος ακόμα να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και γι’ αυτό επέλεξα την Οδησσό και όχι το Κίεβο».

Αναφορικά με την επίθεση στην Οδησσό, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε «Ανησυχητικό συμβάν, ήμουν εκεί για επτά ώρες, οι άνθρωποι αυτοί ζουν με ρωσικές επιθέσεις κάθε μέρα θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να αμυνθούν».

Για το κράτος δικαίου

Απαντώντας για το κράτος δικαίου στο Σωκράτη Φάμελλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Θυμίζω δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στήσει παραυπουργείο δικαιοσύνης ο υπουργός δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι θα ήξερε και ο Παππάς για το ζήτημα αυτό. Θέλω να φρεσκάρω τη μνήμη σας για έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ μιας που τόσο κόπτεστε για θέματα κράτους δικαίου, δεν έχουμε ασθενή μνήμη και θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί».