Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση – Αύριο η «μητέρα των μαχών» εντός και εκτός Βουλής

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συμβολική κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ - Αποκλεισμός εισόδων του ΑΠΘ - Live η συζήτηση στη Βουλή

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές και η πανεπιστημιακή κοινότητα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ψήφιση του ν/σ.


Λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, που εγγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, ενώ πριν την ψηφοφορία αναμένεται να λάβουν το λόγο ο πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση ξεκίνησε χθες σε υψηλούς τόνους, με την πλειοψηφία να απορρίπτει την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί των άρθρων που αφορούν στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το ΚΚΕ.

«Στην αντιπολίτευση υποδύονται τους επαναστάτες»

Κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ., Μ. Χαρακόπουλος, επέκρινε την στάση της αντιπολίτευσης. «Σήμερα που η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη, στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να υποδύονται τους επαναστάτες, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρονται ως στρουθοκάμηλοι που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα» σχολίασε, βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ: «Είναι οξύμωρο η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει αρχηγό που σπούδασε σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αμερικής και στην Ελλάδα να αρνείται τη σύσταση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο εν μία νυκτί άλλαξε θέση υποκύπτοντας στις σειρήνες του λαϊκισμού. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας».

«H χώρα ωφελείται μόνο από το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ευ. Αποστολάκης είπε ότι η χώρα, η κοινωνία, αλλά και η οικονομία μας «ωφελείται μόνο από το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο», το οποίο, ενισχυμένο, θα λειτουργεί ως πυλώνας της ελεύθερης διδασκαλίας και έρευνας και θα είναι εγγυητής της κοινωνικής κινητικότητας και της ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες, που θα απολαμβάνουν το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της παιδείας. «Μέσα από αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο κατάφερε η μικρή μας χώρα να σταθεί στα πόδια της στο παρελθόν και μέσα από αυτό θα το καταφέρει ξανά», επισήμανε.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέμε ‘ναι’ στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά μετά από διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μουλκιώτης. «Λέμε ‘ναι’ στην αποκέντρωση μη κρατικών πανεπιστημίων και θέσπιση κριτηρίων με κανόνες στην εισαγωγή σε αυτά. Αλλά λέμε ‘όχι’ στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα από κερδοσκοπικά funds», τόνισε.

Συμβολική κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο φοιτητές προχώρησαν σήμερα σε συμβολική κατάληψη – αποκλεισμό της πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Οι φοιτητές κρέμασαν στην πρόσοψη του κτιρίου πανό κατά του νομοσχεδίου που θα τεθεί προς ψήφιση αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και σημαία της Παλαιστίνης.

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συμβολικός αποκλεισμός κεντρικών εισόδων του ΑΠΘ από φοιτητές

Αλλά και στο ΑΠΘ, φοιτητές απέκλεισαν κεντρικές εισόδους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Κρατώντας πανό που αναγράφουν συνθήματα κατά της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις μπάρες ελέγχου της διόδου οχημάτων από τον κεντρικό δρόμο του campus, στο ύψος των οδών Εγνατίας αλλά και Αγίου Δημητρίου, καθώς και σε εισόδους περιμετρικά του πανεπιστημίου.

Η κινητοποποίηση θα ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι, οπότε οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Καμάρας.

Μεγάλο συλλαλητήριο την Παρασκευή

Οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας θα κορυφωθούν αύριο Παρασκευή με το μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία τα Προπύλαια.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος έχει απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις, «αξιοποιώντας την 3ωρη στάση εργασίας που προκηρύσσει η ΔΟΕ 08:00-11:00 π.μ. και της ΑΔΕΔΥ από τις 11:00 π. μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου ενώνοντας τη φωνή του κλάδου μαζί με τους μαθητές-τριες, τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές-τριες ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τιμώντας παράλληλα την ημέρα της γυναίκας».

Αλλά και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, εκφράζοντας την ομόφωνη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας για αύριο από τις 8.00 έως 11.00 π.μ. συμπληρωματικά στη στάση εργασίας (11.00 π.μ. ως τη λήξη ωραρίου) που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.