Skip to main content

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη

(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας σε ό,τι αφορά το μέρος που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Κ.Ο. «Νίκη».

Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Αρχίζει η μάχη στη Βουλή

Από την πλευρά του, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας». Είχε προηγηθεί η δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για παραβίαση του Συντάγματος.

Αρχίζει η μάχη στη Βουλή

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται πως πάνω από το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως 40.000 είναι οι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και έχει υπογραμμίσει πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία «ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, «γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη  που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα».

Παράλληλα έχει κάνει λόγο για ένα «στέρεο συνταγματικό βήμα» , απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «αντισυνταγματικότητας με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος».

Από την κυβέρνηση εξαπολύουν πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ,  το οποίο από το «γαλάζιο» στρατόπεδο κατηγορούν πως άλλαξε στάση.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο – Θα οδηγήσει σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη

«Η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό που προστατεύεται από το Σύνταγμα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μάλιστα από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικές και ακόμα κι αν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε προσφυγές στην δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει  την κυβέρνηση για «υποκρισία» όσον αφορά τα λεγόμενα της για τα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως «τέσσερεις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πειστεί μια κοινωνία ότι μια κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια: Η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η φοιτητική μέριμνα, ο αριθμός των προσλήψεων  καθηγητών, οι μισθοί των καθηγητών».

Παράλληλα έχει καλέσει  όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερές και προοδευτικές να απορρίψουν χωρίς «ήξεις αφήξεις» το αντισυνταγματικό – όπως σημειώνει – νομοσχέδιο

ΠΑΣΟΚ: Νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διευθέτηση συμφερόντων

Κριτική στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την διευθέτηση συμφερόντων ασκεί το ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις. Απαντώντας στα «γαλάζια» πυρά  η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει πως διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος είναι η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης – αναφορικά με το νομοσχέδιό –  σημείωσε πως «και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων τεσσάρων ετών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας: μεταρρυθμίσεις κατ’ όνομα, γραμμένες σε κλειστά δωμάτια χωρίς καμία πρωτοβουλία διαλόγου και σύνθεση».

Πάντως το θέμα πυροδότησε συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινονουλευτικής Ομαλδας του κόμματος, που συνεδρίασε χθες. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν καθώς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου εξέφρασαν διαφορετική θέση, ωστόσο  από την Χαριλάου Τρικούπη γίνεται σαφές πως πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία.  Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες,  ο Νίκος Ανδρουλάκης.