Skip to main content

Π. Μαρινάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει καμπάνια πάνω στις πλάτες των θυμάτων των Τεμπών

Aris Oikonomou / SOOC

«Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, καμία προσπάθεια συγκάλυψης»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή ένα πανό που ανέβηκε έξω από τα γραφεία στην Κουμουνδούρου για τα Τέμπη.

«Με απόλυτο σεβασμό ακούμε όλα όσα λένε οι συγγενείς, όλα όσα λένε οι φίλοι των παιδιών αυτών, όσα λένε οι απλοί πολίτες, όλα όσα λένε αυτοί που θέλουν Δικαιοσύνη και το εκφράζουν με τον όποιον τρόπο πιστεύουν ότι θέλουν να το εκφράσουν. Αλλά, δεν μπορώ να μην σταθώ σε μία πρωτοφανή τυμβωρυχία, η οποία υπάρχει από μέρους της Αντιπολίτευσης, και ειδικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Πραγματικά, ντράπηκα όταν είδα μία τέτοια δουλειά, ένα πανό, λες και κάνουν καμπάνια πάνω στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, αυτό το οποίο είδαμε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα πράγματα είναι χυδαία», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Και ειδικά αν τα δει κανείς σε αντιπαράθεση με τις χαρούμενες σέλφι του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε, δήθεν, τεθλιμμένος για μια τέτοια πρωτοφανή τραγωδία και πήγε και έβγαζε χαρούμενος σέλφι, αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα να συμβαίνουν. Σκεφτείτε, δικαίως, τι θα μας είχατε πει αν έναν χρόνο μετά το Μάτι, είχαμε βάλει την Πειραιώς με μαύρα πανό και είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε μία καμπάνια πάνω σε μία τραγωδία, πάνω σε ένα δυστύχημα», τόνισε.

Ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως πρόκειται για προσβολή και πως «δεν μπορεί να κάνουμε πολιτική και καμπάνιες πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα», ενώ υποστήριξε πως «χρειάζεται Δικαιοσύνη, άμεσα, χωρίς, προφανώς, καμία πρόθεση συγκάλυψης»

«Δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μη λυγίζει μπροστά σε αυτό το οποίο συνέβη, μπροστά σε αυτές τις εικόνες, μπροστά στον πόνο των ανθρώπων αυτών, που κανείς μας δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθός του αν δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. Είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Θεωρώ ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όποιοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα είναι να σκύβουμε το κεφάλι μπροστά σε αυτές τις εικόνες και αυτό το “ποτέ ξανά” κάποια στιγμή να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για αυτό. Σίγουρα το σημαντικότερο όλων είναι η απόδοση δικαιοσύνης, η απόδοση ευθυνών με ψύχραιμο, δίκαιο αλλά και τον ταχύτερο δυνατό τρόπο από τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό προσδοκούμε, αυτό πιστεύουμε ότι θα γίνει γιατί πραγματικά δεν μπορεί να μη γίνει ειδικά σε μια τέτοια περίπτωση, ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

«Να μην “δικάζει” άλλος πέραν της Δικαιοσύνης»

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί έτσι ώστε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο να χυθεί φως και να αποδοθούν ευθύνες.

«Θεωρώ ότι κάθε εξέλιξη, περαιτέρω πραγματογνωμοσύνες εφόσον το κρίνουν οι αρμόδιες αρχές, περαιτέρω ερευνών, αρκεί να μη «ξεχειλώσει» χρονικά η διαδικασία, είναι μια σωστή, μια καλή εξέλιξη. Δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα ερωτήματα και αν υπάρχουν καταγγελίες των συγγενών, των συνηγόρων τους, των πολιτικώς εναγόντων, οφείλει η Δικαιοσύνη να τις εξετάζει, να τις αξιολογεί και με περαιτέρω πραγματογνωμοσύνη. Πιστεύω- και το λέω αυτό συγκριτικά με άλλες υποθέσεις, τόσο σοβαρές – ότι οι χρόνοι που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω το περιεχόμενο της δικογραφίας, είναι ακόμη σε φάση προδικασίας, είναι χρόνοι οι οποίοι μας δείχνουν ότι το ταχύτερο δυνατό θα έχουμε σε πρώτο βαθμό μια δίκη. Το κράτος τι πρέπει να κάνει σε αυτήν την περίπτωση; Πρέπει να θωρακίζει το θεσμικό πλαίσιο. Οι αλλαγές για παράδειγμα στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπου δίνουν μια μεγαλύτερη ταχύτητα μετά το τέλος της προδικασίας, ώστε να πάει η διαδικασία γρηγορότερα στο ακροατήριο, να διευκολύνουν με λίγα λόγια τη Δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της να κάνει αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης. «Είμαστε αυτοί οι οποίοι ζητάμε από την πρώτη στιγμή να αποδοθούν ευθύνες, όπου κι αν αυτές πρέπει να αποδοθούν, χωρίς, βέβαια -αυτό που λέμε- να “δικάζει” οποιοσδήποτε άλλος πέραν της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

«Αντιλαμβάνομαι τον θυμό των ανθρώπων αυτών, την οργή τους, την ανάγκη τους να έχουν γρήγορες απαντήσεις, αλλά πρέπει η κάθε εξουσία σ’ αυτή τη χώρα να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Να είστε σίγουροι ότι ό,τι αποτέλεσμα, ό, τι συμπέρασμα, ό,τι πόρισμα βγάλει η Δικαιοσύνη θα είμαστε οι πρώτοι – δεν έχουμε κρυφτεί ποτέ, ο Πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε ποτέ από καμία δύσκολη στιγμή- θα είμαστε οι πρώτοι που θα το σχολιάσουμε», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Η Εξεταστική εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες»

Ανέφερε επίσης ότι η εξεταστική επιτροπή εξέτασε τους περισσότερους μάρτυρες από οποιαδήποτε άλλη εξεταστική επιτροπή και εξέφρασε την αμφιβολία του αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν κοινό συμπέρασμα.

«Θα το δούμε αυτό, θα το αξιολογήσουμε, αλλά για μένα η κορυφαία διαδικασία που θα οδηγήσει σε αποφάσεις, ποινές, ενδεχομένως και φυλακίσεις, αναλόγως τι θα κρίνει -είναι μια υπόθεση που έχει ήδη προφυλακίσεις, είναι μια πολύ σκληρή υπόθεση, πολύ τραγική υπόθεση, που έχουμε πολύ σοβαρά αδικήματα- είναι η Δικαιοσύνη. Και για μένα η εξέλιξη, ακόμα κι ενός ακόμα πραγματογνώμονα και ό,τι εν πάση περιπτώσει χρειάζεται και κρίνει η Δικαιοσύνη, για να μην μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα, είναι μια θετική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Τέμπη: Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά την σύγκρουση των τρένων

«Μην βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους»

Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως κάθε κοινωνικό αίτημα προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία έχει την υποχρέωση να το ακούσει.

«Αλλά δύο επισημάνσεις. Πρώτον, ας μην βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την οργή τους, τον πόνο τους, την αγανάκτησή τους για ένα τόσο τραγικό δυστύχημα με αυτούς οι οποίοι κάθε φορά που πάει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση να κάνει μια μεταρρύθμιση βγαίνουν στους δρόμους -και δεν τσουβαλιάζω όλους όσους κάνουν πορείες- και ειδικά αυτούς οι οποίοι «εμφανίζονται» ως φοιτητές και μπορεί να έχουν πάρει πτυχίο ή να μην έχουν πάρει και ποτέ πτυχίο 10 και 20 και 30 χρόνια. Αυτό πρέπει να το δούμε ως επισήμανση. Δεύτερη επισήμανση είναι ότι το ποιος είναι κατάλληλος να κυβερνήσει τον τόπο αποφασίζεται από τους πολίτες που συμμετέχουν στις εκλογές. Εκεί αποτυπώνονται οι ισορροπίες, εκεί αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη. Έχει δικαίωμα ο όποιος συμπολίτης μας να διαμαρτυρηθεί με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν είναι και αυτοί που διαμαρτύρονται και αυτοί που δεν διαμαρτύρονται ή αυτοί οι οποίοι μπορεί να διαμαρτύρονται σιωπηρά. Εμείς έχουμε χρέος να τους ακούσουμε όλους», τόνισε.

Δήλωσε επίσης πως όλες οι κινητοποιήσεις όταν γίνονται όπως προβλέπει ο νόμος, είναι καλοδεχούμενες. «Όμως, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν αξιολογούμε τα αιτήματα. Οι αγρότες υπέβαλαν μια σειρά από δίκαια αιτήματα, αναγνώρισαν μια σειρά από κινήσεις και πήραν και συγκεκριμένες απαντήσεις, όπως για το ρεύμα, όπως για το πετρέλαιο. Παίρνουν απαντήσεις στα προβλήματά τους με μόνιμο τρόπο. Αλλά, μισό λεπτό. Όταν ερχόμαστε εν έτει 2024 και λέμε ότι δεν θέλουμε ένας συμπολίτης, εφόσον το επιθυμεί και όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο επειδή «εμείς έτσι θέλουμε», που μπορεί «εμείς» οι ίδιοι να έχουμε ή τον εαυτό μας ή κάποιον συγγενή μας στο εξωτερικό ή να λέμε δεν πειράζει πήγαινε στη Σορβόννη, δώσε παραπάνω λεφτά και πήγαινε στο εξωτερικό, αυτό είναι υποκρισία. Δεν σημαίνει ότι κάθε αίτημα από μόνο του είναι δίκαιο επειδή υποβάλλεται σε μία πορεία. Και κάτι ακόμα. Όλοι αυτοί που βγαίνουν και διαμαρτύρονται για τα πανεπιστήμια να μας πούνε -και αναφέρομαι, προφανώς, στις κομματικές οργανώσεις οι οποίες κάνουν αντίδραση για την αντίδραση- αν διαφωνούν με το να έχουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια, να στηρίξουμε το εθνικής σημασίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, να έχουμε αγγλόφωνα προγράμματα να μπορούν να έρχονται ξένοι φοιτητές, αν δεν θέλουν η χώρα μας να χάσει κι άλλα χρόνια. Χάσαμε τόσα χρόνια με το να συζητάμε. Χάσαμε τόσα χρόνια με το να ασχολούμαστε μόνο να κάνουμε «επαναστατική γυμναστική». Δεν μπορεί η χώρα μας να είναι η εξαίρεση της Ευρώπης σε κάποια τόσο σοβαρά θέματα», πρόσθεσε.