Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνούν και για τη συμφωνία – Τι υποστηρίζουν τα στρατόπεδα Κασσελάκη, Γεροβασίλη

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δύο διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη στο συνέδριο - Το αποτέλεσμα πάντως μένει ίδιο

Οι νέες κάλπες για εκλογή πρόεδρου στον ΣΥΡΙΖΑ αποφεύχθηκαν με έναν συμβιβασμό, ο οποίος ήρθε ύστερα από σκληρές αντιπαραθέσεις, εντάσεις και ένα πινγκ – πονγκ δηλώσεων ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη.

Παρόλα αυτά το πώς φτάσαμε στην απόφαση για συμφωνία, συνιστά αντικείμενο… διαφωνίας. 

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρει ότι ουσιαστικά με τα όσα είπε η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της και επομένως δεν υπήρχε λόγος για να πάει το κόμμα σε προεδρικές κάλπες. Η ίδια η κ. Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε απέσυρε την υποψηφιότητά της. Σε ανάρτησή της επισημαίνει ότι ήταν απόφαση του Συνεδρίου, η οποία και γίνεται σεβαστή. 

Το ίδιο επανέλαβε και σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Υπογράμμισε δε ότι κανείς δεν έχει λευκή επιταγή και όλοι κρίνονται καθημερινά.

«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου. Είναι κυρίαρχη η απόφαση παρόλα αυτά, από μένα απολύτως σεβαστή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει’ την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», είπε, αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό. Η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παπά-Γ. Τσίπρα. Η δική της πρόταση για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητα της και την πρόταση της πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 μέρες, καν’ τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, πάμε στις εκλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία αν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’». Υπογράμμισε ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας, την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».

Η διευκρίνιση Ρήγα

Σε διευκρινίσεις επί της τελικής διαδικασίας προέβη ο πρόεδρος του Συνεδρίου Πάνος Ρήγας συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο κ. Ρήγας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι για να υπάρχει έναρξη εκλογικής διαδικασίας πρέπει να αποφανθεί το συνέδριο ότι αποδέχεται. «Αυτή την ερώτηση θα την έθετα ώστε να μπούμε σε οτιδήποτε άλλο». Είπε ότι η πρόταση των τριών (Σ.Φάμελλου-Παππά- Γ.Τσίπρα) ήταν σαφής: όχι εκλογές. Πρόσθεσε ότι η πρόταση Κασσελάκη επίσης ήταν σαφής για εκλογές στις 10 Μαρτίου πακέτο.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι ζήτησε από την Όλγα Γεροβασίλη να εξηγήσει την πρότασή της και την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι είπε απευθυνόμενη στον κ. Κασσελάκη: «αν είναι 10 Μαρτίου να τις κάνεις μόνος σου». Επιπλέον, ότι ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και είπε: «αρκετά, οι μάσκες έπεσαν, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά», ταυτόχρονα όμως οι σύνεδροι ψήφιζαν την πρόταση των τριών για ακύρωση των εκλογών, η οποία δεν ολοκληρώθηκε διότι δεν έγινε καταμέτρηση (υπέρ-κατά).

Δείτε όλα όσα έγιναν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ,