Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες κάλπες με Κασσελάκη – Γεροβασίλη ή Ευρωεκλογές και βλέπουμε…

(Nick Paleologos / SOOC)

Στο κόκκινο η ένταση και ο διχασμός - Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας - Σήμερα η απάντηση στο δίλημμα για τις κάλπες

Πέντε μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποφασίσει εάν θα προσφύγει πάλι στη βάση για την εκλογή προέδρου, όπως πρότεινε με ηχηρή παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, ή θα συσπειρωθεί γύρω από τον νυν αρχηγό προς το παρόν τουλάχιστον για να δώσει τη μάχη των Ευρωεκλογών. Απέναντι στον νυν πρόεδρο έχει δηλώσει έτοιμη να δώσει τη μάχη η Όλγα Γεροβασίλη.

Ουσιαστικά θα τεθούν επί τάπητος 3 προτάσεις: Η πρόταση Κασσελάκη για υβριδικές εκλογές στις 10 Μαρτίου, η πρόταση να τηρηθεί το καταστατικό που προβλέπει διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα έως τις κάλπες και φυσική παρουσία (που στηρίζει η πλευρά Γεροβασίλη) και η πρόταση να αναβληθούν οι κάλπες για μετά τις Ευρωεκλογές. Τον τελικό λόγο θα έχουν οι σύνεδροι.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί η ομιλία Κασσελάκη και όλοι περιμένουν να δουν εάν θα υπάρξουν νέες ανατροπές.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές μετά την προώθηση από τον Στέφανο Κασσελάκη ενός ερωτηματολογίου – το οποίο δεν πέρασε από τα όργανα – αλλά έθετε ταυτοτικά ζητήματα, όπως το όνομα και το σήμα του κόμματος.

Είχαν προηγηθεί έντονες αναταράξεις με αφορμή την κομματική πειθαρχία που τέθηκε για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και τις καταγγελίες ότι ο πρόεδρος του κόμματος δημιουργεί ένα απολύτως προσωποκεντρικό κόμμα και δεν τηρεί τις καταστατικές διαδικασίες.

Δημοσκοπική κατάρρευση και διαλυτικές τάσεις

Η κριτική είχε οξυνθεί ακόμη και από πρόσωπα που τον στήριξαν θερμά είτε στην μάχη με την Έφη Αχτσιόγλου είτε αμέσως μετά την ανάδειξή του στην προεδρία. Σφοδρή ήταν η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη.

Η δημοσκοπική κατάρρευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να πέφτει κάτω από το 17%  των βουλευτικών εκλογών, αλλά να βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από το ΠΑΣΟΚ (και σε κάποιες έρευνες να παλεύει για αυτήν με το ΚΚΕ), επιβάρυνε έτι περαιτέρω το κλίμα. Οι προτροπές «σε όποιον δεν αρέσει να φύγει» είχαν οξύνει τα πνεύματα και είχαν εντείνει τις διαλυτικές τάσεις. Υπήρξαν στιγμές που ακόμη και η διεξαγωγή του συνεδρίου φαινόταν να είναι στον αέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πετάει το γάντι και ο Κασσελάκης διαμηνύει: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε»

Έτσι όταν λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας (που είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη πριν από 5 μήνες) ζήτησε νέα προσφυγή στη βάση, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν.

Ο νυν πρόεδρος σήκωσε το γάντι και ζήτησε να στηθούν τετραπλές κάλπες. Το «βρείτε μου αντίπαλο» – που ξεσήκωσε νέες αντιδράσεις περί προκλητικού, αυταρχικού ύφους – κινείται άμεσα ένα αντικασσελικό μέτωπο, το οποίο σε ένα «μυστικό» δείπνο και αλλεπάλληλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κατέληξε στην υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη.

Το μόνο που έμενε ήταν να ανακοινωθεί και επισήμως ότι θα είναι αυτή που θα σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για την εσωκομματική μάχη.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν στην 3η ημέρα του Συνεδρίου 

Γεροβασίλη: Στην πρόκληση του προέδρου απαντώ – Δηλώνω παρούσα

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αιχμές, ευθεία καρφιά, γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες, με αποτέλεσμα πολλοί να στηλιτεύσουν την εικόνα, που έβγαινε προς τα έξω, κάνοντας λόγο για «αρένα» και «οπαδική συμπεριφορά». Όλα τα βλέμμα ήταν στραμμένα στην κ. Γεροβασίλη, η οποία και δήλωσε «παρούσα».

Εξαπολύοντας βολές κατά του κ. Κασσελάκη σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανάγκη από «ενός ανδρός αρχή» ή έναν πρόεδρο, που απειλεί και διχάζει, αλλά κάποιον που θα ενώνει, θα συνθέτει και θα προσθέτει αντί να αφαιρεί δυνάμεις.

«Έτσι, στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Δηλώνω παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» υπογράμμισε για να ακουστούν εκείνη τη στιγμή χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες. Χρήστος Σπίρτζης και Αθηνά Λινού ήταν μεταξύ των στελεχών, που πήραν στη συνέχεια τον λόγο και δήλωσαν ξεκάθαρα τη στήριξή τους στην Όλγα Γεροβασίλη.

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε νέα εσωκομματική μάχη εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος και πρότεινε κάλπες στις 10 Μαρτίου.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Intime News

Αίτημα να ακυρωθούν οι κάλπες και αιχμές για Τσίπρα

Την απόφαση ωστόσο για το εάν θα στηθούν νέες κάλπες δεν τη λαμβάνει ο πρόεδρος ή οι άμεσοι αντίπαλοί του, αλλά το συνέδριο. Δεκάδες σύνεδροι που πήραν χθες τον λόγο ζήτησαν να μην προχωρήσει το κόμμα σε κάλπες για την προεδρία. Μεταξύ αυτών και κορυφαία στελέχη.

Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε από νωρίς το πρωί δηλώσει την αντίθεσή του, ενώ Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Όθων Ηλιόπουλος, Νίκος Καρανίκας είπαν επίσης «όχι» σε προεδρικές κάλπες, αφήνοντα μάλιστα και αιχμές κατά της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Πρόεδρο έχουμε και τον εκλέξαμε πρόσφατα γι αυτό δεν χρειάζονται ξανά εκλογές» ανέφερε ο κ. Πολακης, εγκαλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για άκαιρη και λάθος η παρέμβαση που πυροδότησε μια αχρείαστη κρίση. Κάλεσε μάλιστα την Όλγα Γεροβασίλη να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Ιδιαίτερα καυστικός και ο Νίκος Καρανίκας που σε συνέντευξή του σχολίασε πως μία επιστροφή Τσίπρα θα ήταν «κωμωδία».