Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Γεροβασίλη και Κασσελάκης οι μονομάχοι – Ποιοι λένε «όχι» στις κάλπες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Να σταματήσει ο κατήφορος» ζήτησε η Γεροβασίλη - Κάλπες 10 Μαρτίου πρότεινε ο Κασσελάκης - Φάμελλος, Παππάς δεν θέλουν κάλπες

Σε νέα εσωκομματική μάχη οδηγείται όπως όλα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μόλις μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία και εννέα μήνες μετά την έναρξη του νέου κύκλου αναταράξεων και εσωστρέφειας, που πυροδότησε η συντριβή στις βουλευτικές εκλογές. Παρά τα μηνύματα όλων για ενότητα, το κλίμα διχασμού στο κόμμα είναι εμφανές.

Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε έτοιμος για νέες κάλπες και ζήτησε… αντίπαλο. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πήραν φωτιά και η ονοματολογία άρχισε.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας έκλεισε γρήγορα τη σχετική συζήτηση, τονίζοντας πως δεν θέλει “οφίτσια”, ενώ σήμερα φρένο στα σχετικά σενάρια έβαλε και ο Γιώργος Καραμέρος. Ήταν σαφές πως η υποψηφιότητα κοινής αποδοχής που επιζητούσαν βρέθηκε στο πρόσωπο της Όλγας Γεροβασίλη, ενός από τα πλέον έμπειρα στελέχη με παρουσία πολλών ετών στη Βουλή. (Διαβάστε εδώ το βιογραφικό της). H ίδια ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, όταν ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, τονίζοντας: «Είμαι εδώ, δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη».

«Πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία. Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να δώσουμε προοπτική. Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης. Δεν είμαστε κόμμα συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας» τόνισε μεταξύ άλλων.

«Χρειαζόμαστε πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Χρειαζόμαστε σοβαρότητα και αξιοπιστία. Καλή και χρήσιμη η επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πολιτική λειτουργία» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, ενώ σημείωσε ότι απαιτούνται αρχές και αποφασιστικότητα.

Στη σκηνή ανέβηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος ζήτησε κάλπες στις 10 Μαρτίου και διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει στο κόμμα.

Από τα στελέχη που πήραν τον λόγο στη συνέχεια, Χρήστος Σπίρτζης και Αθηνά Λινού εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Σπίρτζης διεφώνησε πάντως με την πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει οι κάλπες να γίνουν με fast track διαδικασίες.

Ποιοι δεν θέλουν κάλπες

Δεν συμφωνούν ωστόσο όλοι με τις νέες κάλπες. Όθων Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώργος Τσίπρας Σωκράτης Φάμελλος,και Παύλος Πολάκης (με ανάρτησή του) υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να πάει το κόμμα σε νέα εσωκομματική μάχη, αλλά να δώσει με ενότητα τη μάχη των Ευρωεκλογών.

«Η πρόταση που έχει κατατεθεί για εκλογή προέδρου δεν πιστεύω ότι δίνει διέξοδο. Δεν συζητήσαμε για την πολιτική. Φοβάμαι ότι θα μας φέρει πολλά βήματα πίσω», είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Προωθείται σχετικό ψήφισμα, ώστε η νέα εσωκομματική εκλογική μάχη να αποφευχθεί, αν και δεν είναι σαφές αν μπορεί να βρει επαρκή στήριξη.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή.