Skip to main content

Sun: Το «τουρκικό νησί» που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό

Μετά το Turkaegean: Ποιο νησί εκθειάζει η βρετανική εφημερίδα, που «δόθηκε στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι είναι μόλις ένα μίλι μακριά από τις ακτές της Τουρκίας»

Πιάνει τόπο το brand name Turkaegean, με το οποίο η Τουρκία επιχείρησε να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου  για τουριστικός λόγους, έστω και δια της πλαγίας οδού.

Με τίτλο «Το μικροσκοπικό νησί της Τουρκίας που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό – με χελώνες, φτηνές μπύρες και φθορίζοντα νερά», και ένα κατάπτυστο κείμενο, η εφημερίδα Sun φιλοξενεί κείμενο για το Καστελόριζο, όπου εμμέσως πλην σαφώς υπονοεί ότι το νησί θα έπρεπε να είναι Τουρκικό.

Εν μέσω εγκωμίων για τα φυσικά κάλλη του, η Sun αναφέρει:

«Μόλις 30 λεπτά από τις ακτές της Τουρκίας βρίσκεται ένα όμορφο νησί – που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό.

Το Meis, γνωστό και ως Καστελλόριζο, ανήκει στην Ελλάδα παρά την εγγύτητά του με την τουρκική ενδοχώρα.

Το νησί ήταν κατεχόμενο από τους Γάλλους και τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του πολέμου και δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συμφωνία των Παρισίων του 1947.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πλησιέστερο ελληνικό νησί της Ρόδου απέχει περισσότερο από 100 μίλια, και μόλις ένα μίλι μακριά από τις ακτές της Τουρκίας. Από εκεί, το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί μόλις 30 λεπτά.

Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που το επισκέπτονται θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο διαβατηρίων, δεδομένου ότι ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Το σκάνδαλο του «Turkaegean»

 Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2022 είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις η αποκάλυψη του naftemporiki.gr, για την απαράδεκτη απόφαση της  Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκία να κάνουν αποδεκτό   αίτημα της Άγκυρας για χρήση του brand name «Turkaegean».

Αποκάλυψη: Turkaegean με τη σφραγίδα της ΕΕ

Η Επιτροπή έκανε αποδεκτή – χωρίς καμία ένσταση- την τουρκική απαίτηση, να οικειοποιηθεί έμμεσα την θάλασσα του Αιγαίου (και) μέσω διαφημιστικής καμπάνιας, πατεντάροντας το «Turkaegean» για τουριστικούς σκοπούς.

Το αίτημα της Άγκυρας προς τους Αμερικανούς συνοδευόταν από βίντεο που αναρτήθηκε και στην επίσημη σελίδα του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού, και περιείχε εικόνες που εύκολα μπορεί να ξεγελάσει τους ξένους, καθώς θυμίζουν έντονα Ελλάδα.

Ο τιτλος του βίντεο ήταν«Turkaegean, η ακτή της ευτυχίας» και συνοδευόταν από κείμενο που έλεγε «Η Türkiye φιλοξενεί άπειρες τοποθεσίες που ξεπερνούν τα πιο τρελά σας όνειρα! Γεμάτη αρχαίες τοποθεσίες, μοναδική ομορφιά και απαράμιλλους προορισμούς, η επίσκεψη στην Τουρκία είναι μια αξέχαστη εμπειρία.

naftemporiki.gr