Skip to main content

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η θητεία Κασσελάκη, η κόντρα με τον Τεμπονέρα και η παρουσία Τσίπρα

Menelaos Myrillas / SOOC

Ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, βαρύ το κλίμα

Σε συνθήκες ακήρυχτου εσωκομματικού πολέμου ανοίγει σήμερα το απόγευμα τις πύλες του το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο με τα βλέμματα να στρέφονται στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη να μην αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, στις οριακές σχέσεις του με τον Διονύση Τεμπονέρα, στη στάση που θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και στην καταγραφή των εσωτερικών συσχετισμών.

Ένα βασικό ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί στο συνέδριο είναι αν ο κ. Κασσελάκης απέσυρε οριστικά το αίτημά που διατύπωσε στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να του δοθούν εχέγγυα ότι δεν θα αμφισβητηθεί μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακαλούν την… ανάκληση της επιστολής πηγές του κόμματος – Παραμένει αναρτημένο το ερωτηματολόγιο

Ως γνωστόν το αίτημα απορρίφθηκε από τα μέλη της ΠΓ που ξεκαθάρισαν ότι δεν παραχωρούν «λευκή επιταγή». Όμως με δεδομένη τη συνεχόμενη διολίσθηση των ποσοστών του κόμματος στις δημοσκοπήσεις δεν θεωρείται απίθανο ο κ. Κασσελάκης να επανέλθει στο θέμα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Να αναλάβει δηλαδή άλλη μια πολιτική πρωτοβουλία που θα του διασφαλίζει ότι δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας αν το κόμμα βρεθεί τρίτο στις ευρωεκλογές και με ποσοστό χαμηλότερο από το 17,8% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται όμως και οι τεταμένες σχέσεις της ηγεσίας με τον Διονύση Τεμπονέρα ο οποίος προεξοφλείται πλέον από πολλούς ότι θα κάνει το μεγάλο βήμα σε περίπτωση που ανοίξει και πάλι θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές. Το προηγούμενο διάστημα συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις στον κ. Τεμπονέρα για τη συμμετοχή του στο περίφημο «πάνελ των τριών» το οποίο όμως τελικά χαιρέτησε με την παρουσία και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης. Τις τελευταίες ώρες κύκλοι της ηγεσίας «στοχοποίησαν» ξανά τον κ. Τεμπονέρα για τη στάση του στην Πολιτική Γραμματεία και πλέον όλοι αναμένουν να δουν αν θα δοθεί συνέχεια στην αντιπαράθεση, με κινήσεις της μίας ή της άλλης πλευράς.

Παράλληλα, για άλλα μια φορά τα φώτα στρέφονται στη στάση του πρώην προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Η ενδεχόμενη παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο ή πολύ περισσότερο μια πιθανή τοποθέτησή του για τα τεκταινόμενα στο κόμμα εκτιμάται ότι μπορεί να επηρεάσει την πορεία των εξελίξεων σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να απωλέσει τη δυνατότητά του να λειτουργεί ως κόμμα εξουσίας.

Όπως συμβαίνει σε κάθε συνέδριο, αλλά αυτή τη φορά περισσότερο από ποτέ, όλοι αναμένουν την καταγραφή των εσωκομματικών συσχετισμών που θα προκύψει από τις εσωκομματικές ψηφοφορίες. Το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά τη στάση που θα κρατήσει η ισχυρή τάση του Νίκου Παππά ο οποίος την τελευταία περίοδο ακολουθεί επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι στον κ. Κασσελάκη. Πάντως μια πρόγευση δόθηκε χθες από την ψηφοφορία για το Προεδρείο του Συνεδρίου όπου η τάση του κ. Παππά στήριξε την πρόταση της ηγεσίας να αναλάβει την προεδρεία ο Πάνος Ρήγας ο οποίος επικράτησε (με 24 ψήφους) του Νίκου Μαδεμλή (έλαβε 14 ψήφους) που είχε προταθεί από τον κ. Σπίρτζη και είχε υποστηριχθεί από τον κ. Τεμπονέρα.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.