Skip to main content

Φάνης Σπανός στην «Ν»: «Νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ για όλη τη Στερεά»

«Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να… πιάσει τόπο, ώστε να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία»

«Η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή για την υλοποίηση στρατηγικών υποδομών και  θέλουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία, αξιοποιώντας πλήρως το νέο υπερδιπλάσιο ΕΣΠΑ», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να… πιάσει τόπο, ώστε να διαχυθεί το όφελος σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία», προσθέτει.

Εχοντας επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, ο Φάνης Σπανός εξελέγη πριν λίγες μέρες  και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό», λέει στη «Ν» ο Φάνης Σπανός. «Στόχος μας είναι να γίνει η Στερεά Ελλάδα στρατηγικός κόμβος για την οικονομία, τις μετακινήσεις, την ενέργεια σε εθνικό επίπεδο».

Νέο αλιευτικό καταφύγιο στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια

«Εργα που αποτελούσαν διεκδικήσεις ετών, είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης» τονίζει ο κ. Σπανός. Γέννημα θρέμμα της Χαλκίδας, ο Φάνης Σπανός αναφέρεται μάλιστα στο νέο αλιευτικό καταφύγιο στην Αγία Αννα, στη βόρεια Εύβοια, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, παρουσία και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη.

«Πρόκειται για έργο αρχικού προϋπολογισμού 6.955.000 ευρώ, το οποίο ολοκληρώθηκε γοργά και κυρίως ορθά. Η τοπική κοινωνία το αποζητούσε χρόνια, προκειμένου να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της αλιείας, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της παραλίας Αγ. Άννας του Δήμου Μαντουδίου- Λίμνης -Αγ. Άννας της Εύβοιας, αφού μπορεί να φιλοξενήσει και ιστιοπλοϊκά ή άλλα σκάφη. Η πραγματική αξία αυτού του έργου, όμως, είναι ανεκτίμητη» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς και εξηγεί: «Καταρχάς, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που ολοκληρώνουμε στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια, η οποία μπορεί και πάλι να κοιτά μπροστά με αισιοδοξία. Ένας τόπος που μπορεί και πρέπει να ξεπεράσει γρήγορα τις καταστροφικές πυρκαγιές και να… ανοίξει πανιά για ένα καλύτερο αύριο. Για να δούμε επιτέλους τη βόρεια Εύβοια, όπως της αξίζει και όπως την οραματιζόμαστε και για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους!»

Θαλάσσιες πύλες ανάπτυξης

Ο Φάνης Σπανός τονίζει πώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη «πολλά λιμενικά έργα που ολοκληρώνουμε για να ανοίξουμε θαλάσσιες πύλες ανάπτυξης. Μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και την Αγία Άννα, έχουμε άλλα 6 λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια σε εξέλιξη: Αρκίτσα, Μαντούδι, Λιχάδα, Γλύφα, Αχλάδι και Ιτέα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Ακολουθούν τα λιμάνια Στυλίδας και Χαλκίδας. Όλα αυτά συνδέονται με ένα πλήρες δίκτυο υδατοδρομίων, με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, αλλά και με τα πολλά οδικά έργα που προχωρούν. Έργα καλοσχεδιασμένα και στοχευμένα να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για το αναπτυξιακό άλμα, που πρέπει να κάνει η Στερεά Ελλάδα».

Ο Περιφερειάρχης τονίζει  ότι «έργα που αποτελούσαν διεκδικήσεις ετών στη Στερεά, είναι πλέον στο στάδιο της υλοποίησης. Το νότιο τμήμα του «Ε65» ολοκληρώνεται. Ήδη παραδόθηκε το πρώτο τμήμα έως το Λιανοκλάδι! Έχουν ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Υποδομών οι συμβάσεις κατασκευής για τα δύο κορυφαίας στρατηγικής σημασίας έργα του τόπου μας: Το τμήμα “Άμφισσα – Μπράλος” του διαγώνιου οδικού άξονα Φωκίδας και η “Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών”!

Ομοίως και το οδικό τμήμα από το τέλος της “Παράκαμψης Μακρακώμης” ως τη σήραγγα “Παύλου Μπακογιάννη” στον άξονα Λαμία – Καρπενήσι! Οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως η έγνοια που δείχνει για την υλοποίηση αυτών των έργων, αρκούν για να είμαστε απολύτως αισιόδοξοι», επισημαίνει ο Φάνης Σπανός.

Οδική ασφάλεια και προσβασιμότητα

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς τονίζει ότι «καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε, να χρηματοδοτήσουμε και να επανεκκινήσουμε την κατασκευή του νότιου οδικού άξονα της Εύβοιας. Συνεχίζουμε με πολλά κρίσιμα και χρήσιμα έργα για την οδική ασφάλεια και την προσβασιμότητα, τα οποία υλοποιούνται ή ολοκληρώθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, όπως στην περιοχή της Αράχωβας, στα Ήλια της Αιδηψού και στην Πλατάνα της Κύμης. Και προχωρούν οι προσβάσεις στον Δομοκό και το “Δερβενοχώρια – Ελευσίνα”. Το “Τσακόρεμα” της Φωκίδας και η πρόσβαση με άσφαλτο σε όλα τα χωριά της Ευρυτανίας»!

Αναπτυξιακός σχεδιασμός

-Πέραν των έργων υποδομής, τι άλλες προτεραιότητες έχετε όμως η Περιφέρειά σας;

-Βασική μας προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό. Παράλληλα, όμως, θέλουμε να σταθούμε ακόμη πιο ουσιαστικά στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη. Να στηρίξουμε με κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις όσους αντιμετωπίζουν ασθένεια, αναπηρία, αποκλεισμό, ανέχεια ή ανεργία.

Συνεχίζουμε, όμως και τις παρεμβάσεις μας για να ενισχύσουμε περαιτέρω τις δομές Υγείας. Έχουμε ήδη παραδώσει το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας και διαθέσαμε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, έργα αναβάθμισης και επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Χρηματοδοτήσαμε την προμήθεια 17 ασθενοφόρων και κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην Στερεά Ελλάδα και επιμένουμε σε τέτοιες παρεμβάσεις -εκτός των στενών ορίων των αρμοδιοτήτων μας- γιατί θέλουμε να έχουν οι Στερεοελλαδίτες τις υπηρεσίες Υγείας που τους αξίζουν»

Μέτρα για τους αγρότες

«Στηρίζουμε τους αγρότες μας άμεσα, με σειρά έργων αγροτικής οδοποιίας, με κομβικά έργα, όπως το φράγμα Ψαχνών, με πολλές δράσεις για τη βελτίωση της παραγωγής και την προώθηση των προϊόντων τους. Ενδεικτική είναι η δέσμη έργων και παρεμβάσεων για την βέλτιστη διαχείριση του Κωπαϊδικού πεδίου. Παρεμβαίνουμε επίσης με σχέδια βελτίωσης, αλλά και με προγράμματα στήριξης νέων αγροτών», υπογραμμίζει ο Φάνης Σπανός.

Αναφέρει μάλιστα ότι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει  προχωρήσει και σε μια καινοτομία που θα πρέπει να βρει μιμητές: «Προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Μεξιατών της Φθιώτιδας για να υλοποιηθεί ένα πρωτοποριακό έργο εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και μείωσης του κόστους παραγωγής».

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας –λέει ο Φάνης Σπανός χρηματοδότησε έργο αρχικού προϋπολογισμού 426.220 ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 334 kw, το οποίο θα ρευματοδοτεί τα συστήματα άρδευσης. Συνολικά, θα ωφεληθούν 2.500 περίπου αγροτικές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής. Σύντομα ολοκληρώνεται το έργο, με το οποίο… ανοίγουμε το δρόμο για δεκάδες άλλους ΤΟΕΒ της Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο, προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να μειώσουν αισθητά το κόστος παραγωγής».