Skip to main content

Συνέντευξη Φραγκογιάννη στην Hürrıyet: Η εμπορική σύσφιγξη ανοίγει τον δρόμο για κοινά έργα σε τρίτες χώρες

Συνέντευξη-πρωτοσέλιδο στην Τουρκική εφημερίδα - «Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόοδο της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ»

« Η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόοδο της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ», επεσήμανε,  ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας  Κώστας Φραγκογιάννης, μιλώντας στην εφημερίδα Hürrıyet, κατά την επίσκεψή του στην στην Κωνσταντινούπολη, όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο Ελληνοτουρκικό Business Forum.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας προς την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι έλαβε τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδέψουν σε δέκα ελληνικά νησιά με θεώρηση στην πύλη εισόδου για επτά ημέρες.

«Η ρύθμιση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Τουρκία όσο και για τα νησιά μας, καθώς διασφαλίζει ότι ο τομέας του τουρισμού παραμένει ζωντανός όλο το χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή μεταφέρει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα που αντανακλά μια θεμελιώδη αλήθεια: Τα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας» τόνισε.

Ο ίδιος εκτίμησε  ότι με την αύξηση του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν να αναληφθούν κοινά έργα σε τρίτες χώρες.

Πρωτοσέλιδο

Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα στην έντυπη μορφή της κυριακάτικης έκδοσής της καθώς και στην ιστοσελίδα της, την συνέντευξη του υφυπουργού με τίτλο: «Διεξαγωγή κοινού διαγωνισμός για την τουρκοελληνική νεολαία»

Για το συγκεκριμρένο θέμα ο κ. Φραγκογιάννης ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η προκήρυξη διεξαγωγής διαγωνισμού για νέους αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κατά την τελευταία μας συνάντηση στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου Burak Akcapar μια νέα ιδέα που απευθύνεται στη νεολαία. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να διοργανώσουν έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, γνωστό ως Hackathon, με την ενεργό συμμετοχή μαθητών και φοιτητών  (ηλικίας 16 έως 28 ετών), νεοφυών επιχειρήσεων και εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων και από τις δύο χώρες.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τρία συγκεκριμένα θέματα: την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική κρίση και τις έξυπνες πόλεις. Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από ξεχωριστές επιτροπές, με μια ελληνική επιτροπή να αξιολογεί τις τουρκικές προτάσεις και μια τουρκική επιτροπή να αξιολογεί τις ελληνικές προτάσεις. Οι  προτάσεις που θα προκριθούν θα έχουν την τεχνική και οικονομική υποστήριξη και από τις δύο χώρες ώστε να υλοποιηθούν από κοινού.»

Στη συνέχεια ο υφυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις:

-Πρόσφατα, τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι στην ημερήσια διάταξη. Ποια βήματα έχουν γίνει και ποια πρόοδος έχει σημειωθεί;

-Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων με ιστορικούς και γεωπολιτικούς δεσμούς, αλλά και με σημαντικές διαφορές, βιώνουν “διακυμάνσεις”. Είναι επίσης αλήθεια ότι πρόσφατα διανύουμε μια περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις μας. Τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκαν τρεις φορές και συμφώνησαν να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ενέκριναν έναν οδικό χάρτη με τρεις συνιστώσες: Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συμμετέχω ενεργά στη Θετική Ατζέντα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021. Η Θετική Ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας συζητούνται 29 θέματα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Erdoğan στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης σχετικά με την πρωτοβουλία. Συμφωνήσαμε επίσης να προωθήσουμε την κοινή κατανόηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον γεωργικό τομέα, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μεταξύ νέων επιστημόνων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και να ενισχύσουμε το εξαγωγικό και επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο χώρες.

-Πιστεύετε ότι η διαδικασία της Θετικής Ατζέντας θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων μας;

-Πιστεύω ότι η “Θετική Ατζέντα” έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις. Από την υιοθέτησή της το 2021, έχει επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία και πρόοδος σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, η πολιτική προστασία, η διευκόλυνση του εμπορίου και οι τουριστικές ροές. Αλλά το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και σε περιόδους έντασης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Θετική Ατζέντα έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία

-Πιστεύετε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης συμβάλλει στις τουρκοελληνικές οικονομικές σχέσεις;

-Η αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την Τουρκία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ως χώρας της ΕΕ. Η αναζωογόνηση και η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της οικονομικής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόοδο αυτής της διαδικασίας.

-Ποια βήματα θα γίνουν στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών και ποιος είναι ο στόχος σας όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου;

-Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Ως ένδειξη αυτού, διοργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη ένα επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή και στο φόρουμ, ενώ τον ίδιο ενθουσιασμό δείχνουν και οι τουρκικές επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή, το διμερές μας εμπόριο ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος μας, ο οποίος νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός, είναι να φθάσουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του εμπορίου, με την ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και πόρων, με την ανάληψη κοινών έργων στην Ελλάδα, στην Τουρκία, ακόμη και σε τρίτες χώρες.

-Υπάρχουν 61 ελληνικές εταιρείες από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Πιστεύετε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τη νέα περίοδο;

-Ο στόχος αυτός αποτελεί επίσης βασικό στόχο της επιχειρηματικής μας αποστολής στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τον ομόλογό μου Burak Akçapar είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή θα καθοδηγείται από κορυφαίους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα επιβλέπει και θα διευκολύνει την πρόοδο της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το εμπόριο. Επιπλέον, κατά τη συνάντηση της Αθήνας στις 7 Δεκεμβρίου 2023 υπογράφηκαν διάφορες ειδικές επιχειρηματικές συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης.

Αναφέροντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων θερινών κατασκηνώσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε: «Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων,  με πανεπιστήμια, για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των νέων των δύο χωρών».

Σχετικά με την άφιξη του Fatih Terim στην Ελλάδα, ο κ. Φραγκογιάννης δήλωσε: «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο Fatih Terim ένας εξαιρετικά επιτυχημένος αθλητής και προπονητής ποδοσφαίρου. Η παρουσία του στην ελληνική Super League φέρνει πολύτιμη τεχνογνωσία και συμβάλλει στη συνολική ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος».

Κλείνοντας ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε  τα «εγκάρδια συγχαρητήριά του» για την εκλογή του Αdnan Polat Προέδρου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου DEIK Τουρκίας-Ελλάδας προσθέτοντας: «Από ελληνικής πλευράς, ο ομόλογος του κ. Polat θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών».