Skip to main content

«Πάνελ των τριών»: Η μεταστροφή της Κουμουνδούρου και η σιωπή της Χ. Τρικούπη

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Χειραψία του Στέφανου Κασσελάκη με την Έφη Αχτσιόγλου - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε αιφνιδιαστικά χθες το παρών στο κατάμεστο Θέατρο Άλφα

Με διαμετρικά αντίθετο τρόπο αντιμετώπισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τη χθεσινή πολυσυζητημένη εκδήλωση για την κεντροαριστερά όπου συμμετείχαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Έφη Αχτσιόγλου με τον Στέφανο Κασσελάκη να αλλάζει στάση επισκεπτόμενος το Θέατρο Άλφα και την Χαριλάου Τρικούπη να τηρεί αποδοκιμαστική σιγήν ιχθύος.

Με μια θεαματική μετατόπιση έναντι των προηγούμενων ημερών ο Στέφανος Κασσελάκης έδωσε αιφνιδιαστικά χθες το παρών στο κατάμεστο, από απλούς πολίτες και πολιτικά στελέχη Θέατρο Άλφα, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεννόησης των δυνάμεων της Αριστεράς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εδώ και ημέρες το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη χαρακτήριζε «υπονομευτική» την συμμετοχή του κ. Τεμπονέρα στον διάλογο για την κεντροαριστέρα ενώ υπήρχαν και πληροφορίες ότι κάποιοι εισηγήθηκαν ακόμη και τη διαγραφή του κ. Τεμπονέρα από το κόμμα. Χαρακτηριστικές, της δυσφορίας της Κουμουνδούρου για την εκδήλωση ήταν οι δηλώσεις του στενού συνεργάτη του κ. Κασσελάκη, Πέτρου Παππά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτη» την συμμετοχή του κ. Τεμπονέρα στο πάνελ των τριών. «Ποια συζήτηση γίνεται για την κεντροαριστερά με ανθρώπους που διέσπασαν την ίδια την αριστερά πριν δύο μήνες;» είχε διερωτηθεί χωρίς να μπορεί να γνωρίζει φυσικά ότι τελικά την συζήτηση θα αποφάσιζε να παρακολουθήσει ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Γραμμή «σκληρού ροκ» είχε ακολουθήσει, όμως, τις προηγούμενες ημέρες και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος είχε μιλήσει για «ηχορύπανση» φωτογραφίζοντας την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και αριστεράς. Χθες, όμως, χαιρέτησε και τους τρεις ομιλητές δια χειραψίας και άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Τεμπονέρας μίλησε εξ ονόματός του, διαχωρίζοντας έμπρακτα τη θέση του από την κομματική γραμμή ότι δεν νοείται συζήτηση με πρόσωπα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο, πάντως, ότι στο μέλλον θα υπάρξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες -όπως τονίστηκε επανειλημμένως στην εκδήλωση- μένει να αποδειχθεί εάν είναι μόνιμη η μεταστροφή της Κουμουνδούρου υπέρ των συγκλίσεων και των συνεννοήσεων ή αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη θέση ότι οι συζητήσεις με τη Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ «ενισχύουν το αντι-Σύριζα μέτωπο».

Σχόλιο Τεμπονέρα για την αλλαγή γραμμής της Κουμουνδούρου

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν άφησε ασχολίαστη την αλλαγή στάσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας ουσιαστικά σε όσα του είχαν καταλογίσει ορισμένοι για τη συμμετοχή του στον διάλογο. «Πρόεδρε καλησπέρα! Σε καλωσορίζουμε στην εκδήλωση αν και Τρίτη και 13! Με την παρουσία σου σήμερα εδώ αποδεικνύεις ότι δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Κασσελάκη.

Απαντώντας δε σε όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ του επέρριψαν «προσωπικές στρατηγικές» ο κ. Τεμπονέρας τόνισε στον κ. Κασσελάκη ότι με την παρουσία του στο Θέατρο Άλφα απέδειξε ότι «τελικά η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά αφορά και κόμματα».

Ουδέν σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ

Στον αντίποδα από τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη σιωπή ως απάντηση στην συμμετοχή του κ. Χριστοδουλάκη. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, είχαν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους με την εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο εν λόγω πάνελ ενώ η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου είχε καταλογίσει άκρως απαξιωτικά στους συμμετέχοντες ότι «το μόνο που κάνουν είναι να χτενίζουν τη χωρίστρα του κ. Μητσοτάκη!».

Χθες, όμως, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, την ώρα που άρχιζε η εκδήλωση μετέβη στην Ολομέλεια της Βουλής από το βήμα της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στα κυβερνητικά μέτρα για τους αγρότες. Προφανώς, η Χαριλάου Τρικούπη εκτίμησε ότι με την απευθείας σύγκρουση με τη ΝΔ μέσα στο κοινοβούλιο έδωσε ένα πιο ευκρινές στίγμα για τις προοπτικές του κόμματος από ό,τι μια ενδεχόμενη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τον κ. Χριστοδουλάκη.