Skip to main content

Αγρότες: Αύριο το κρίσιμο ραντεβού στη Λάρισα – Πώς απαντά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το «σπάσιμο» της χώρας στα δύο

Να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες θέλει η κυβέρνηση , εστιάζοντας στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και στην ευρωπαΐκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο εκπρόσωποι των αγροτών μιλάνε για συνέχιση των κινητοποιήσεων και δίνουν αύριο ραντεβού στη Λάρισα για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ζητώντας να ανοίξει ακόμα περισσότερο το πλέγμα των μέτρων στήριξης.

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση – που δέχεται πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της – θέλει να αποφύγει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το «σπάσιμο» της χώρας στα δύο από νέα μπλόκα.  Το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους αγρότες είναι πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα μπουν άμεσα σε εφαρμογή και δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

«Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα αναφερόμενος στους αγρότες υπογράμμισε «τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα».

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, ενώ υπάρχει ένα μικρό παράθυρο για πρόσθετες κινήσεις μετά το Σεπτέμβριο, ανάλογα και με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό πεδίο. Ωστόσο στόχος είναι να μην καλλιεργηθούν υπέρμετρες φιλοδοξίες καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

«Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο» έχει υπογραμμίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Απαντώντας σε ερώτηση  για το αν θα επιτρέψει η κυβέρνηση κλείσιμο της εθνικής οδού σημείωσε πως «εμείς θέλουμε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε ένα σημείο τόσο δυσάρεστο, πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθούμε, γιατί είναι σημαντικά τα αιτήματα κάθε επαγγελματικής ομάδας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντική και η διασφάλιση των δικαιωμάτων  του συνόλου των πολιτών και έχει καθήκον σε αυτό η κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από το τι θα αποφασίσουν αύριο οι αγρότες. Στο τραπέζι των εκπροσώπων των αγροτών είναι εναλλακτικά σενάρια μεταξύ των οποίων και η κάθοδος στην Αθήνα καθώς ένα από τα αιτήματα είναι να υπάρξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα «βέλη» της αντιπολίτευσης

Σφοδρά είναι τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και η πολιτική αντιπαράθεση χτυπά κόκκινο. Δεδομένο είναι πως οι αγρότες  αποτελούν ένα κοινό που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως όλα τα κόμματα.με την  αντιπολίτευση  να κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας

«Μην το βάζετε κάτω, συνεχίστε τις κινητοποιήσεις σας, η δικαιοσύνη μόνο με αγώνες θα μπορέσει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας. Κι εμείς θα είμαστε δίπλα σας» είπε απευθυνόμενος στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Όπως επεσήμανε «οι  αγρότες έχουν αφεθεί μόνοι τους απέναντι στην αισχροκέρδεια, που η κυβέρνηση βάφτιζε προεκλογικά ως εισαγόμενη.  Εμείς καταθέσαμε 8 προτάσεις – λύσεις. Βρισκόμαστε δίπλα τους. Δεν μπορεί άλλο η κοινωνία να ζει σε παραίτηση»

Βέλη στην κυβέρνηση πως «δεν έχει όραμα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους, μόλις τα τρακτέρ βγουν στους δρόμους» εξαπέλυσε  ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «μικροδιαχείριση».

Στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναφέρθηκε το ΚΚΕ, λέγοντας πως «οι δήθεν «εξαγγελίες» για τους αγρότες»  αποτελούν «περσινά ξινά σταφύλια» και σημειώνοντας  πως «όσα επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τα έχουν ήδη εξαγγείλει οι υπουργοί του και είναι αυτά ακριβώς που έχουν βγάλει τους αγρότες στους δρόμους» Σε υψηλούς τόνους κριτική στου κυβερνητικούς χειρισμούς ασκούν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης