Skip to main content

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις αγροτών και φοιτητών – Ποια στρατηγική επιλέγει

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια σειρά κρίσιμων θεμάτων να κλείσουν άμεσα προκειμένου να υπάρξει καθαρός οδικός χάρτης μέχρι τις ευρωεκλογές.

Αντιμέτωπη με δύο μέτωπα είναι η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και από την άλλη οι καταλήψεις από φοιτητές που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Δεδομένο είναι πως στο Μαξίμου δεν θέλουν να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα βλέμματα είναι κυρίως στραμμένα στους αγρότες.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πλέγμα δράσεων στη Βουλή για τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο οι αγρότες παραμένουν με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες. Μάλιστα θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς ζητούν να ανοίξει η «βεντάλια» των μέτρων.

Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως ανακοινώθηκε ήδη ένα πακέτο μέτρων και δεν θα υπάρξουν άλλα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Στη Νέα Δημοκρατία βέβαια δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας των αγροτών; και αν ναι πως τα αντιμετωπίζετε;» το 68% απαντά  θετικά» ή «μάλλον θετικά» ενώ στον αντίποδα μόλις το 13% απαντά «αρνητικά» ή «μάλλον αρνητικά» (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν).

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση δεν κάνουν βήμα πίσω όσον αφορά στο σχέδιο για την λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο. Άλλωστε στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται πως η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει το σχέδιο. «Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κάνουμε πίσω» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε πως θα συνεχιστεί η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως «σε καμία περίπτωση την «επαναστατική γυμναστική» κάποιων μειοψηφιών -που αμφιβάλω αν όλοι αυτοί είναι φοιτητές- δεν θα την πληρώσουν οι φοιτητές και οι καθηγητές. Έχει καθήκον η Πολιτεία, έχει καθήκον η Ακαδημαϊκή Κοινότητα να τη διασφαλίσει». Κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν κανονικά οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια και να μη χαθεί το εξάμηνο στις υπό κατάληψη σχολές, ενώ μόνο το πανεπιστήμιο Πάτρας έχει πει «όχι» στην ψηφιακή μορφή εξετάσεων.

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας πάντως δεν περνά απαρατήρητο πως στις δημοσκοπήσεις στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό όσων είναι ενάντια στην ρύθμιση για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια είναι αυξημένο. Στην Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χάσουν τους 20ρηδες και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων που θα απευθύνονται στους νέους. Για παράδειγμα βαρύτητα θα δοθεί σε νέα στεγαστικά προγράμματα (καθώς οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν να τραβάνε την ανηφόρα) αλλά και σε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (μετρό που σε μεγάλο βαθμό αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας).

Το χρονοδιάγραμμα ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων

Στα μέτρα για τους αγρότες αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς πρόκειται να δοθούν κρίσιμες μάχες στην Ολομέλεια. Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πολιτική ισότητα στο γάμο το οποίο εισάγεται στις επιτροπές αυτή τη Δευτέρα. Τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί και το «μασάζ» στους γαλάζιους βουλευτές με στόχο να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός όσων θα πουν «όχι» στην ρύθμιση.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ήδη το θέμα πυροδοτεί αντιδράσεις εξ αριστερών. Πάντως στόχος της κυβέρνησης είναι μια σειρά κρίσιμων θεμάτων να κλείσουν άμεσα προκειμένου να υπάρξει καθαρός οδικός χάρτης μέχρι τις ευρωεκλογές. Άλλωστε από το γαλάζιο στρατόπεδο ανακοινώνονται σταδιακά τα ονόματα των υποψηφίων ενώ όσο πιο κοντά έρχεται η ώρα της κάλπης τόσο θα αυξάνονται και οι περιοδείες του πρωθυπουργού προκειμένου να τονιστεί η κρισιμότητα της επικείμενης αναμετρήσεις.