Skip to main content

ΥΠΕΘΑ για επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα: Προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας

REUTERS/Khaled Abdullah
Φωτογραφία αρχείου.

Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Άμυνας

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με φόντο τη θετική κατ’ αρχάς ανταπόκριση στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στην πρόταση του υπουργού Νίκου Δένδια να αποτελέσει το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/ European Union Operation Headquarters (EU-OHQ) στη Λάρισα το Στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

Οι πηγές του υπ. Άμυνας ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ είναι μία επιχείρηση που προστατεύει τα συμφέροντα και της Ελλάδας, ενισχύει και αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της και συμβάλλει στη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής συνείδησης».

Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «κατ’ αρχάς είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκε κοινή βούληση των εταίρων για ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή πέραν της πολυεθνικής επιχείρησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (και στην οποία επίσης συμμετέχει η Ελλάδα) καθώς αποτελεί πάγια εθνική θέση η ύπαρξη ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Εξυπηρετεί, συνεπώς, απολύτως τα συμφέροντα της χώρας η δημιουργία εντός της Ε.Ε. μιας αντίληψης κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Σημείωσαν επιπλέον ότι «αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία είναι η γνωστή επιχείρηση ‘Ειρήνη’ για τη Λιβύη, για την ανάληψη της οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε και συμμετέχει σε αυτήν με εξαιρετικά ενεργό ρόλο, με προφανές όφελος».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν τα οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν από «τις επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα. Η συγκεκριμένη θαλάσσια διαδρομή, την οποία θα προστατεύσει η επιχείρηση, αποτελεί την κύρια και οικονομικότερη οδό μεταφοράς αγαθών και εμπορευμάτων προς τα λιμάνια και τις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος, ο μεγαλύτερος στόλος του κόσμου, είναι από τους σημαντικότερους χρήστες της συγκεκριμένης διαδρομής. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει με την παρουσία της την απρόσκοπτη κίνηση των ελληνικών πλοίων. Οι επιθέσεις που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες τα πλοία που χρησιμοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών που «εκτοξεύουν» κατακόρυφα το μεταφορικό κόστος, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές και τροφοδοτεί την αύξηση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει σημαντική επίπτωση στη μείωση της εμπορικής κίνησης των λιμανιών της Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λιμάνια της χώρας και της ελληνική οικονομία κατ’ επέκταση».

Ν. Δένδιας: Θετικά δεκτή η πρόταση για στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα

Χθες, Τετάρτη, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έγινε «θετικά δεκτή» η πρόταση της Ελλάδας να λειτουργήσει το στρατηγείο Λάρισας ως στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι, με την Αθήνα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η σχετική συζήτηση έγινε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας, ως στρατηγείο για την επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο κ. Δένδιας είχε προαναγγείλει ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης και θα προσφερθεί το στρατηγείο στη Λάρισα ως στρατηγείο για αυτήν την επιχείρηση.

Θετικές Γαλλία και Ιταλία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συζήτηση για την πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί στρατηγείο της επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.

Μπορέλ: Καθαρά αμυντικός ο χαρακτήρας της επιχείρησης

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου μετά το άτυπο συμβούλιο ότι η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, με τη δράση της να είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Ερυθρά Θάλασσα: «Ασπίδες» το όνομα της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι- Συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεών τους.