Skip to main content

Η μάχη των Βρυξελλών: Δύσκολη ατζέντα – με φόντο τα τρακτέρ για τους Ευρωπαίους ηγέτες

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023. POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Η βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να…. πολιορκηθεί σήμερα από τρακτέρ,

Οι εικόνες με τα τρακτέρ στους δρόμους προβληματίζουν όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά γενικότερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να…. πολιορκηθεί σήμερα από τρακτέρ, καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών πληθαίνουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Το πρόβλημα είναι έντονο σε χώρες όπως η Γαλλία και εντείνονται οι πιέσεις για ένα πιο ευέλικτο ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα ικανοποιεί μέρος των αγροτικών αιτημάτων.

Με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ είναι εδώ και μέρες και οι Έλληνες αγρότες, που δίνουν… ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται η έκθεση Agrotika. Στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και «ψήνονται» νέα μέτρα προκειμένου οι αγρότες να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς κεντρικών σημείων  του οδικού δικτύου.

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν με μια βαριά ατζέντα. Η δυναμική παρουσία των αγροτών στην βελγική πρωτεύουσα είναι δεδομένο πως ανοίγει την βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής και από χθες έχουν σταλεί τα πρώτα μηνύματα.

Οι προτάσεις που εξετάζονται

Μια σειρά μέτρων είναι στο τραπέζι και ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει φέτος  οι αγρότες να μπορούν να καλλιεργήσουν εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση και να πουλήσουν τα προϊόντα χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Συνδυαστικά η Επιτροπή προτείνει μέτρα για να περιοριστεί οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη αύξηση των ουκρανικών γεωργικών εισαγωγών, προσφέροντας εγγυήσεις στους αγρότες που διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί εδώ πως ένα κρίσιμο θέμα που θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση  των Eυρωπαίων ηγετών είναι η ενδιάμεση αναθεώρηση  του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές .

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η τελευταία πρόταση  – στην  οποία είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία των 26 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου- κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας. Ειδικότερα εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.  Αυτό που μένει να φανεί σήμερα είναι αν θα καμφθούν τελικά  οι ενστάσεις που υπάρχουν από την πλευρά της Ουγγαρίας.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους αγρότες

«Πρώτη πολιτική προτεραιότητα» χαρακτήρισε την στήριξη του πρωτογενούς τομέα ο πρωθυπουργός,  σε συνάντηση που είχε με αγρότες και κτηνοτρόφους στα περίχωρα της Βόνιτσας. Μιλώντας τους συγκεντρωμένους επεσήμανε πως γνωρίζει τα προβλήματα και έκανε ειδική αναφορά σε μια σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα».