Skip to main content

Ο διάλογος Μητσοτάκη με αγρότες στη Βόνιτσα: «Θα γίνουμε γκαρσόνια…» – «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό» (βίντεο)

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Αγρότες: «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης» - «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των αγροτών, με τους οποίους συναντήθηκε στη Βόνιτσα, διαβεβαίωνοντας πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη προτεραιότητα και πως η κυβέρνηση εξετάζει τι καλύτερο μπορεί να κάνει, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης – Θα γίνουμε γκαρσόνια ή θα φύγουμε για τη Γερμανία»

«Ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν μας αποζημιώνει, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Όλα αυτά μας βγάζουν στον δρόμο» ανέφερε εκπρόσωπος των αγροτών, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις που πυκνώνουν ανά τη χώρα.

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης» συνέχισε, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου. Κάλεσε παράλληλα τον πρωθυπουργό να τους πει ποιο είναι το σχέδιό του, διαφορετικά – όπως είπε – «να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία».

«Πρώτη προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα»

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε ότι αυτά τα τέσσερα δύσκολα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης που δώσαμε στον ΕΛΓΑ. Δώσαμε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μόνο τα 500 εκατομμύρια προέρχονταν από τις εισφορές των αγροτών, και με μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα όπου μπορούσαμε να παρέμβουμε» του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οπως είπε, «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη καταφέραμε και εξασφαλίσαμε σχετικά λογικές τιμές πάνω στην κρίση αλλά θέλουμε να το μειώσουμε περισσότερο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης και το ντίζελ. Εδώ, λοιπόν, είμαστε και να τα συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού, θέλω να το τονίσω αυτό, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες -νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα».

Σημείωσε ακόμη πως «οι τιμές του γάλακτος είναι καλύτερες και αυτό έγινε σε έναν βαθμό διότι δώσαμε έναν πόλεμο κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων και αυτών που θέλουν να πωλούν ξένο γάλα για ελληνικό και να παίρνουν τις ίδιες τιμές. Αυτούς θα τους τσακίσουμε, θα επιμείνουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Agrotica: «Απόβαση» με 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ σχεδιάζουν οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. επισημαίνοντας πως θα θέσει το θέμα. «Πολλές από τις αποφάσεις που σας επηρεάζουν έχουν να κάνουν με την ΚΑΠ. Αυτό πρέπει να είναι μία συνολική ευρωπαϊκή πολιτική. Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγονται προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις» υπογράμμισε.

«Χάσαμε από 30-60% των ενισχύσεων που παίρναμε»

«Στη βασική ενίσχυση χάσαμε από 30-60% των ενισχύσεων που παίρναμε, αυτό ήταν στήριγμα για τον πρωτογενή τομέα» του είπε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

«Να κρατήσουμε το πολιτισμένο κλίμα διαλόγου»

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους αγρότες «για τον πολύ ευγενικό και κόσμιο τρόπο της επικοινωνίας» σημειώνοντας πως «αυτός είναι ο τρόπος να τα συζητάμε».

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία συνολικά, όπως το κάναμε πέρυσι με την επιστροφή του ΕΦΚ  (στο αγροτικό πετρέλαιο), τόσο περισσότερους πόρους θα έχουμε για τον πρωτογενή τομέα. Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα, βλέπετε τι γίνεται στην Ευρώπη. Θέλω να κρατήσουμε αυτό το καλό και πολιτισμένο κλίμα διαλόγου. Είμαστε εδώ πρωτίστως για να λύνουμε προβλήματα» υπογράμμισε για να καταλήξει: «Κρατήστε όμως την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε και στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε όλους τους συντελεστές του κόστους, αλλά κυρίως να μπορείτε να παίρνετε τις τιμές που τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα αξίζουν».

naftemporiki.gr