Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο

Alexandros Michailidis / SOOC

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν μια στρατηγική συμμαχία, η οποία είναι η πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει»

«Εκείνο το οποίο πράττουμε είναι με σοβαρότητα, με ευθύνη, με λογοδοσία, να προσπαθούμε πάντοτε το καλύτερο για το εθνικό μας συμφέρον», σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παράλληλα, τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ σαφής και είναι νομίζω σαφής και ο Πρωθυπουργός Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκείνο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε όμως, είναι ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία αποδίδονται σε σύμμαχες χώρες, δεν θα χρησιμοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και αυτό είναι μια εντελώς αυτοδίκαιη, θα έλεγα, παρατήρηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στη συνέντευξή του ότι «τόσο η ένταξή μας στο πρόγραμμα των F-35, όσο και η αναβάθμιση των F-16 για την Τουρκία, είναι σε ένα στάδιο ακόμη προσαρμογής. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, τώρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, οπότε όλα αυτά θα τα δούμε».

Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν μια στρατηγική συμμαχία, η οποία είναι η πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει. Και για τον λόγο αυτό νομίζω ότι επιβραβεύεται η εξωτερική πολιτική αρχών, την οποία έχουμε τηρήσει».

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο.

Σχετικά με τις ελληνοτουρικές σχέσεις δήλωσε πως «θα ήμασταν πραγματικά αιθεροβάμονες να θεωρούμε ότι η πορεία της όποιας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών θα ήταν γραμμική, ότι δεν θα είχε μεταπτώσεις, ότι δεν θα είχε πισωγυρίσματα. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Θέλω όμως να πω το εξής. Υπάρχει σήμερα κάποιος Έλληνας, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδα απέναντι στην Τουρκία;Υπάρχει σήμερα μια ιστορική ευκαιρία. Εγώ την αντιλαμβάνομαι στο μέτρο της δικιάς μου αρμοδιότητας και ευθύνης, ως μία ιστορική ευκαιρία. Ποια είναι η ιστορική αυτή ευκαιρία; Να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να μπορέσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία σε σχέσεις καλής γειτονίας. Εάν δεν το πράξω εγώ και δεν το πράξει η σημερινή κυβέρνηση, θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε: «Η Συνθήκη των Πρεσπών είναι μια διεθνής Συνθήκη. Ως τέτοια υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν τροποποιείται μονομερώς. Η Νέα Δημοκρατία σε χρόνο έγκαιρο είχε τοποθετηθεί για τα σκοτεινά, για τα γκρίζα σημεία της Συνθήκης αυτής. Πάρα ταύτα, σήμερα που μιλάμε, η συνθήκη αυτή δεν μπορεί να τροποποιηθεί από κανένα από τα δύο μέρη.Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να παρακολουθούμε τη συνεπή και αυστηρή τήρηση των προβλέψεων της Συνθήκης των Πρεσπών. Και αυτό πράττουμε».

Επεσήμανε μάλιστα και την ημερομηνία ορόσημο για τη Βόρεια Μακεδονία- τη 12η Φεβρουαρίου- «έτσι ώστε να προσαρμοστούν έγγραφα δημόσια, ιδίως ταξιδιωτικά, καθώς επίσης και πινακίδες οχημάτων. Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πιστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά στα μνημόνια, αντιλαμβάνεστε ότι και η κύρωση τους από την ελληνική Βουλή εξαρτάται στην πραγματικότητα από την πιστή τήρηση των όσων προβλέπει η Συνθήκη των Πρεσπών. Εμείς θα παραμείνουμε στη Συνθήκη αυτή παρακολουθώντας με αυστηρότητα την πιστή τήρηση της».