Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας τα F-35

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το μήνυμα του πρωθυπουργού προς του αγρότες- Τι συζητήθηκε στην καθιερωμένη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Με την επιστολή που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία η Ελλάδα εντάσσεται και επίσημα στο πρόγραμμα των F-35, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην καθιερωμένη τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Λαμβάνει ταυτόχρονα όμως και μία σημαντική αμυντική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως αυτή η επιστολή είναι «η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνουν έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκρισμα για την μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας».

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. «Κινούμαστε σε πολλά παράλληλα επίπεδα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό έχει μονοπωληθεί από το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όμως ταυτόχρονα μας απασχολούν μία σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμθα εκπαίδευση, η οποία έχει οδηγήσει σε μία σχετική αναταραχή στον χώρο των Πανεπιστημίων. Είναι λογικό όπως κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση προκαλεί τις αντιδράσεις της. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανοίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση πια και στα μη κρατικά Πανεπιστήμια αλλά να ενισχύσουμε ουσιαστικά και το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως έχουμε κάνει συστηματικά εδώ και 4,5 χρόνια», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη από την κυβέρνηση των πιο αδύναμων συμπολιτών, ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της ακρίβειας, «η οποία φαίνεται να επιμένει», διαβεβαιώνοντας πως κάθε φορά που υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες «θα φροντίζουμε να αξιοποιούμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα για στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές». Όπως είπε, σε αυτή τη λογική εντάχθηκε και η αύξηση του επιδόματος γέννας που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση να υλοποιεί τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις «για τις οποίες άλλωστε εκλεγήκαμε». «Δεν εκλεγήκαμε για να παραμείνουμε ακίνητοι και να παρατηρούμε την πολιτική μας ισχύ», τόνισε. «Εκλεγήκαμε για να μετουσιώσουμε σε πράξη ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο αλλάζει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλα τα κοινωνικά αιτήματα και ακούει την κοινωνία.

«Ακούμε και τους αγρότες», συνέχισε αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών. «Οι αγρότες διαμαρτύρονται σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους παραγωγής», σημείωσε.

«Δεν είναι άλλωστε μόνο ελληνικό πρόβλημα, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω όμως ότι εμείς στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μία σειρά πολιτικών και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων», συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει πάντα να στηρίζει τον πρωτογενή τομέα.

Πάντως, όπως τόνισε, ο πρωτογενής τομέας, παρά τα προβλήματα, έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. «Ας κρατήσουμε και τη θετική πλευρά ενός αγροτικού τομέα που παρά τις δυσκολίες, αλλάζει και πρέπει να προσαρμοστεί, και οφείλουμε να τον βοηθήσουμε σε αυτή την προσαρμογή, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός».

Κ. Σακελλαρόπουλου: Οι κινητοποιήσεις στη Δημοκρατία είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, αναφερόμενη στα F-35 και την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι είναι σημαντική η αμυντική θωράκιση της χώρας και «με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», ενώ σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προχωράει η κυβέρνηση ανέφερε ότι «η κοινωνία πολλές φορές δείχνει τον δρόμο και ο νομοθέτης προσαρμόζεται».

«Οι κινητοποιήσεις στη Δημοκρατία είναι ένα μέσο έκφρασης της αντίθετης γνώμης, επομένως είναι θεμιτό και κατανοητό», συνέχισε, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να μην σταματάει η λειτουργία των Πανεπιστημίων. «Πρέπει να προστατευθεί και το δικαίωμα των σπουδαστών να τελειώσουν τους σπουδές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κ. Σακελλαρόπουλου υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την χώρα, υποστηρίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διάλογος και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων «διότι έτσι εξασφαλίζουμε και την κοινωνική συνοχή». «Αυτό ίσως είναι ένα μάθημα για όλους», συμπλήρωσε.