Skip to main content

Επιστολική ψήφος: Εγκρίθηκε για τις ευρωεκλογές – Απορρίφθηκε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν ότι η Ν.Δ. τορπίλισε τη συναίνεση που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έγινε δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά 135, ενώ 6 δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν τελικώς το νομοσχέδιο επί της αρχής, καταγγέλλοντας ότι η Ν.Δ., με την τροπολογία που επέκτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, τορπίλισε τη συναίνεση που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Κατά ψήφισαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, που δήλωσε «παρών».

Αναλυτικά:

  • Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 και κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 και κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
  • Στο άρθρο 13 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και 6 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
  • Στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 164 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές.
  • Στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν 158 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 135 βουλευτές και «παρών» τάχθηκαν 6 βουλευτές.

Η τροπολογία για επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε, καθώς δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» δήλωσαν 6 βουλευτές.

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορικό βήμα

Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές».

«Μία σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκηςς.

Ν. Κεραμέως: Τι θα απαντήσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στους αποδήμους;

Λίγο νωρίτερα, στην καταληκτική της ομιλία, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι «μέσω της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται νόμος, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η επιστολική ψήφος. Η άρση, για πρώτη φορά, όλων των πρακτικών εμποδίων, για τους συμπολίτες μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Διευρύνεται η δημοκρατία μας, βαθαίνει η δημοκρατία μας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «η μεγάλη εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι η εξής. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία και μια ιστορική ευθύνη. Λογοδοτούμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και απέναντι στην ιστορία. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε μια υπέρ της άρσης εμποδίων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και μια κατά της άρσης εμποδίων, μια υπέρ της επιστολικής ψήφου και μια κατά της επιστολικής ψήφου. Δεν μπορούμε να έχουμε μια δημοκρατία αλά κάρτ». «Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να δώσουμε στους συμπολίτες μας να ασκούν το δικαίωμα ψήφου πιο εύκολα χωρίς πρακτικά εμπόδια» συμπλήρωσε.

Σ. Φάμελλος στο Naftemporiki TV για επιστολική ψήφο: Ο Κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε τη συναίνεση και τη δυναμίτισε εκ των υστέρων

Απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τους επόμενους μήνες θα περιοδεύουν στον κόσμο, ενόψει των εκλογών. «Ακούσαμε τον πρόεδρό σας να το λέει», είπε απευθυνόμενη ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ, «θα περιοδεύετε σε μέρη που υπάρχουν Έλληνες πολίτες και οι οποίοι ζητούν και περιμένουν εναγωνίως αυτή την εξέλιξη που συζητάμε σήμερα και την περιμένουν εδώ και δεκαετίες. Και θα σας ρωτήσουν ένα πράγμα μόνο: γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα της ψήφου, μέσω επιστολικής. Αυτό θα ρωτήσουν οι απόδημοι τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ είχατε ταχθεί υπέρ και ενώ για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Και τι θα απαντήσετε εκεί; Είχαμε πρόβλημα με τη διαδικασία; Ένα από τα μεγάλα που μας προσάπτουν οι πολίτες είναι ότι δεν βλέπουμε το δάσος και χανόμαστε στα δένδρα. Το δάσος είναι ένα. Εδώ και 50 χρόνια συζητάμε για την άσκησης του δικαιώματος ψήφου, από Έλληνες του εξωτερικού. Μέσω νομοσχεδίου; Μέσω νομοτεχνικής βελτίωσης; Μέσω τροπολογίας; Δεν τους ενδιαφέρει αυτούς αυτό. Είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Τους ενδιαφέρει η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να άρει τα εμπόδια που υπάρχουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Και αυτό κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό ζητά το 75% της κοινωνίας που τάσσεται υπέρ της επιστολικής ψήφου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες».

Αναφερόμενη στην τροπολογία, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η κ. Κεραμέως είπε πως εφόσον δεν συμπληρώνονται οι 200 ψήφοι, η κυβέρνηση θα φέρει ξανά τη ρύθμιση, μέχρι να δοθεί το δικαίωμα της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου για τη στάση της Πλεύσης Ελευθερίας

H πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με τη στάση του κόμματος της στην ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, είπε ότι η Πλεύση Ελευθερίας:

  • έχει ψηφίσει παρών επί της αρχής επειδή στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και θέματα με τα οποία διαφωνεί, θέματα όπως το όριο του 3%, η κατανομή των εδρών προς όφελος του πρώτου κόμματος, η κατάργηση των εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό κα.
  • έχει όμως ψηφίσει τα «ναι» στα άρθρα 1 και 2 νομοσχεδίου, τα οποία αποτυπώνουν την αρχή του νομοσχεδίου της επιστολικής ψήφου
  • έχει ψηφίσει παρών όπου θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρξουν βελτιώσεις οι οποίες δεν επήλθαν
  • έχει ψηφίσει παρών στην τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, για τον τρόπο εισήχθη στη νομοθετική διαδικασία, με εκπρόθεσμη τροπολογία δηλαδή.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ