Skip to main content

Ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων από την 1η Φεβρουαρίου

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου η σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων και η σύσταση Επιτροπής Χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό – χειρουργό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων, όπως τα Εθνικά Μητρώα Ασθενών και τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων τα νοσοκομεία θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτίζουν και να οργανώνουν καλύτερα το πρόγραμμα των χειρουργείων τους βάσει των πραγματικών αναγκών των ασθενών, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

«Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας που θα διασφαλίζει την μείωση του χρόνου αναμονής, θα παρακολουθεί τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών και θα διευκολύνει το έργο των γιατρών του ΕΣΥ, αντιμετωπίζοντας φαινόμενα καθυστερήσεων και παθογένειες του συστήματος, που κατέληγαν σε βάρος των ασθενών. Ο τομέας της Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε με στοχευμένες ενέργειες για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Στο Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε στη συζήτηση για το Green Deal.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός τόνισε: ‘φιλοδοξούμε λοιπόν να διαδραματίσουμε βραχυπρόθεσμα ηγετικό ρόλο ως πάροχοι ενεργειακής ασφάλεια βοηθώντας επίσης κάποιους από τους Βαλκάνιους φίλους μας να απαλλαγούν νωρίτερα από τον άνθρακα. Όπως ευελπιστούμε ότι θα γίνουμε επίσης καθαρός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα’».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτή την ώρα συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών παγκόσμιου βεληνεκούς παρουσιάζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις μεγάλες επιτυχίες της χώρας μας η οποία κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 10%, να αναδειχθεί πρωταθλήτρια στις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Αναφέρθηκε ακολούθως αναλυτικά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα και αύριο στο Νταβός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

 Μη κρατικά πανεπιστήμια

«Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με το οποίο ολοκληρώνεται η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας. Με το ν/σ τα ΙΕΚ αναβαθμίζονται και μετονομάζονται σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης προκειμένου να αποκτήσουν έναν ιδιαίτερα διευρυμένο ρόλο στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους με την αγορά εργασίας», είπε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε για άλλη μία φορά σε όσα προβλέπονται από το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

 Μέτρα για την ακρίβεια

«Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την ακρίβεια σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει ήδη λάβει», είπε ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τονίσει πως φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών δεν θα γίνουν ανεκτά».

Αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στα τέσσερα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν σε τιμές προϊόντων.

Έκανε λόγο για «κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή καθώς οι εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές, αποτρέπουμε την παραπλάνηση των καταναλωτών με πλασματικές εκπτώσεις, αυστηροποιούμε, διευρύνουμε και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για τη διενέργεια ελέγχων και την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας».

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης «όσο η ακρίβεια συνεχίζεται θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πολίτες και να αντιμετωπίζουμε δυναμικά ένα δυναμικό φαινόμενο».

Υποδομές

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο ότι προχωρά «με ταχύτατο ρυθμό η κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος. Η συνολική πρόοδος του έργου έχει ξεπεράσει το 30%, ενώ τον Ιούλιο του 2023 βρισκόταν κάτω από 20%. Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούνιο η πρόοδος του έργου θα έχει φτάσει το 50% και ως το τέλος του έτους θα έχει υπερβεί το 75%, με την ολοκλήρωση του έργου να επιτυγχάνεται εντός του 2025 σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα για την υποβολή νέων αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» με την επαναδιάθεση πόρων του προγράμματος ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών

«Πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ οφειλών είχαν τεθεί σε τροχιά ρύθμισης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Τους τελευταίους έξι μήνες φαίνεται ότι δίνονται κατά μέσο όρο 950 ρυθμίσεις το μήνα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μαρινάκης. Πρόσθεσε ότι «από την ανάλυση των ρυθμίσεων παρατηρείται ότι το 45% των ρυθμίσεων οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς λαμβάνουν κούρεμα άνω του 30%. Ενώ για οφειλές προς δημόσιο, το αντίστοιχο ποσοστό αιτήσεων που λαμβάνει κούρεμα άνω του 30% είναι 33%» και ανέφερε πως λαμβάνονται από την Πολιτεία πρόσθετες πρόνοιες και δικλείδες ασφαλείας δικαίου και προστασίας για τους δανειολήπτες με την επιβολή συγκεκριμένων υποχρεώσεων στους Servicers, τις οποίες και απαρίθμησε.

Κλείνοντας είπε ότι «κατά το τελευταίο έτος, στα μηνιαία στοιχεία του εξωδικαστικού είδαμε πολλές φορές να σημειώνονται νούμερα ρεκόρ σε επιτυχείς ρυθμίσεις, εκκινήσεις αιτήσεων και νέες υποβολές. Στοιχεία που αντανακλούν την δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου που αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες και συμβάλλει ουσιαστικά στην διαχείριση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους. Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος με στοιχεία του τρίτου τετραμήνου του 2023 ανέρχεται σε 224,2 δισ. από 233 δισ. το 2019».

Για Κασσελάκη: «Προσβάλλει συμπολίτες μας όταν τους βαπτίζει κομπάρσους»

Ερωτηθείς για τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «κομπάρσους», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο κ. Κασσελάκης εκπροσωπεί το κόμμα που κυβέρνησε με πολιτικές που έδιωχναν τους νέους στο εξωτερικό και δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά. Προσβάλλει συμπολίτες μας όταν τους βαπτίζει κομπάρσους. Το ίδιο κάνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό (σ.σ. μετά το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’), ο πρόεδρος του κόμματος που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας. ‘Δεν μας βολεύει η συζήτηση γιατί δεν κάναμε τίποτα, άρα κομπάρσοι και αυτοί’’, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάποια στιγμή μπορεί να βαπτίσουν κομπάρσους και τους ψηφοφόρους όταν θα συνεχίσουν να πέφτουν τα ποσοστά τους. Δεν οδηγεί πουθενά η άρνηση της πραγματικότητας».

Για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι προφανώς δεν είναι αμάρτημα η ομοφυλοφιλία και είναι λυπηρό να ακούγονται αυτές οι διατυπώσεις που δεν εκπροσωπούν ούτε τους πιστούς ούτε την εκκλησία συνολικά. «Είναι μειοψηφικές και μας βρίσκουν σθεναρά απέναντι. Το να προσβάλεις έναν συμπολίτη σου για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, για την οποιαδήποτε επιλογή του δεν έχει να κάνει με την πίστη μας, ούτε με αυτό που πρεσβεύει» είπε.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα που θέλουμε να εφαρμόσουμε, υπάρχει διακριτός ρόλος της νομοθετικής, εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, με απόλυτο σεβασμό στην εκκλησία, στην πίστη μας» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι με την παρούσα νομοθεσία υπάρχει κενό και σε περίπτωση που φύγει από τη ζωή αυτός που έχει υιοθετήσει ένα παιδί δεν θα πάει το παιδί αυτομάτως στον έτερο που μεγαλώνει το παιδί αυτό. «Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την δούμε κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε. Ναι, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί αυτό το παιδί να καταλήξει στο ίδρυμα» σημείωσε.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο είπε ότι ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον αρχιεπίσκοπο και συναντήθηκε και πριν δέκα ημέρες μετά και από αιτήματα του αρχιεπισκόπου για συζήτηση θεμάτων όπως η στέγαση των νέων, η φοιτητική στέγη, τα ζητήματα υπογεννητικότητας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητήθηκε και το θέμα των ημερών.