Skip to main content

ΚΚΕ: Επικίνδυνη και αντιδραστική τομή η επιστολική ψήφος

(ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI)

«Το νομοσχέδιο ζητάει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Αυτό από μόνο του, σημαίνει και αποδοχή των κινδύνων που υπάρχουν να γίνουν παρατυπίες»

Ο ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Γιάννης Γκιόκας, δήλωσε «κατά» του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, ως επικίνδυνη και αντιδραστική τομή. «Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αλλάζει συνολικά τη σχέση των ψηφοφόρων με την εκλογική διαδικασία. Διαμορφώνει παθητική πολιτική στάση αποξένωσης και αποστασιοποίησης από την ενεργή συμμετοχή και την εκλογική διαδικασία και τελικά, ακυρώνει την όποια ενεργητική συμμετοχή υπάρχει μέχρι σήμερα. Και φυσικά την ίδια στιγμή, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Γκιόκας επεσήμανε ότι με το νομοσχέδιο «συμπληρώνεται το πλαίσιο των διευκολύνσεων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας, σε ανθρώπους και εκλογείς που δεν έχουν κανέναν μα κανέναν απολύτως οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα. Δεν γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν επηρεάζονται, ούτε δέχονται τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής, όπως συμβαίνει με τους εκλογείς του εσωτερικού».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως «καταργούνται τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Όμως είναι άλλο πράγμα ο εκλογέας να προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα, να παίρνει το φάκελο και τα ψηφοδέλτια, να μπαίνει στο παραβάν και μπροστά στην κάλπη, να είναι ο ίδιος με τη συνείδησή του, να ψηφίζει και να απορρίπτει και εκβιασμούς που ενδεχομένως του ασκούνται, και είναι άλλο πράγμα η επιστολική ψήφος, όπου κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιες συνθήκες, πώς, με ποιους, είτε συμπληρώνεται το ψηφοδέλτιο, είτε αποστέλλεται ο φάκελος των εκλογών».

«Το νομοσχέδιο ζητάει υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου. Αυτό από μόνο του, σημαίνει και αποδοχή των κινδύνων που υπάρχουν να γίνουν παρατυπίες», πρόσθεσε ο κ. Γκιόκας.