Skip to main content

Το «αγκάθι» στην Εθνική Άμυνα: Η επιχειρησιακή συντήρηση του αμυντικού εξοπλισμού

Γ. Καμπάς: Σαν χώρα πρέπει να έχουμε στρατηγική της επιχειρησιακής συντήρησης των δυνάμεών μας - Αυτό το χάνουμε μέρα-μέρα»

Η αμυντική ισχύς δεν είναι βιώσιμη όταν μία χώρα δεν έχει δική της αμυντική βιομηχανία, τόνισε ο στρατηγός ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Γιώργος Καμπάς, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή ‘Rush Hour’ με τον Κ. Καλέτσιο και τον Ευθ. Χειμάρα.

Εστιάζοντας στις προκλήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ευκαιρία των αλλαγών στην ηγεσία τους, ο κ. Καμπάς υπογράμμισε πως «σαν χώρα πρέπει να έχουμε στρατηγική της επιχειρησιακής συντήρησης των δυνάμεών μας».

«Μία χώρα, όταν είναι δυνατόν να εμπλακεί σε επιχειρήσεις, εάν δεν έχει τη δυνατότητα στη συντήρηση – επισκευή σε 5ο κλιμάκιο – με τις πολύ βαριές επισκευές, από εκεί και μετά καταλαβαίνουμε ότι στον πόλεμο – να το πω απλά – όταν σου χαλάσει κάτι δεν έχεις την πολυτέλεια να το στείλεις στο εξωτερικό να σου το φτιάξουν ή να ζητήσεις τότε τεχνίτες ή ανταλλακτικά. Ή έχεις και το φτιάχνεις εδώ ή το βάζεις στην άκρη και πας παρακάτω» ανέφερε.

«Η Ουκρανία ζητάει μέχρι και βλήματα από το εξωτερικό – Εκεί πάμε κι εμείς»

Ο κ. Καμπάς χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία, η οποία δεν είχε τέτοιες δυνατότητες, βλέπετε ότι δεν έχει τίποτε, ζητάει μέχρι και τα βλήματα από το εξωτερικό» παρατήρησε και συνέχισε λέγοντας: «Εκεί πάμε κι εμείς, δηλαδή ακόμη και τα βλήματα πυροβολικού ή τις σφαίρες τις απλές που τώρα κατασκευάζαμε στην παλιά ΠΥΡΚΑΛ, ακόμη και αυτά εάν κλείσει και δεν γίνει η σωστή μεταβίβαση από τον Υμηττό να πάει στο Λαύριο κ.ο.κ. θα μείνουμε και από αυτά, θα πρέπει να τα παίρνουμε από το εξωτερικό».

«Σαν χώρα πρέπει να έχουμε στρατηγική της επιχειρησιακής συντήρησης των δυνάμεών μας» τόνισε, προειδοποιώντας πως «αυτό το χάνουμε μέρα-μέρα».