Skip to main content

Πώς «κλείδωσαν» οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο: Τα νέα πρόσωπα και οι… επιστροφές

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Τα νέα πρόσωπα και οι... επιστροφές

Με έναν… μίνι – και αιφνιδιαστικό – ανασχηματισμό ξεκίνησε το 2024 και στην κυβέρνηση θέλουν να δώσουν έμφαση σε τομείς που άπτονται της καθημερινότητας και ιδιαίτερα στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας των πολιτών. Ο χθεσινός ανασχηματισμός είχε «επιστροφές» σε τρία κρίσιμα υπουργεία – Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εργασίας- αλλά έστειλε και μήνυμα αξιοποίησης νέων στελεχών από την γενιά των 40ρηδων.

Αδιαμφισβήτητα το υπουργείο που βρέθηκε στο επίκεντρο των αλλαγών είναι το Προστασίας του Πολίτη, καθώς μία σειρά σοβαρών περιστατικών  το τελευταίο εξάμηνο έδειξαν πως απαιτείται να γίνουν περισσότερα στον κρίσιμο αυτό τομέα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως το θέμα της ασφάλειας τοποθετείται ψηλά (μαζί φυσικά με την ακρίβεια) από  τους πολίτες

Να σημειωθεί εδώ πως είναι η τρίτη φορά που αλλάζει ηγεσία στο συγκεκριμένο υπουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.  Ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αναλάβει ο Νότης Μηταράκης, που οδηγήθηκε ωστόσο μέσα σε έναν μόνο μήνα στην έξοδο από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε  ο Γιάννης Οικονόμου που πλέον είναι εκτός κυβέρνησης, ενώ αλλαγή υπήρξε και στη θέση του υφυπουργού.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνεται σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό που διαθέτει εμπειρία σε αυτό τον τομέα, καθώς είναι η πέμπτη φορά που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο. Υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς και συγκεκριμένα ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Σε ένα γνώριμο υπουργείο επιστρέφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και στο παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Υγείας. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο το Μαξίμου δίνει επίσης μεγάλη έμφαση και αυτό που τονίζεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως ο κ. Γεωργιάδης διαθέτει εμπειρία για να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων  στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – που επίσης θεωρείται από τα δύσκολα υπουργεία – είχαν ακουστεί στα «πηγαδάκια» διάφορα  ονόματα, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση στόχος ήταν να επιλεγεί ένα πρόσωπο με εμπειρία  στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Έτσι ανακοινώθηκε πως νέα υπουργός είναι  η Δόμνα Μιχαηλίδου, που στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ουσιαστικά φαίνεται πως ο πρωθυπουργός επέλεξε πρόσωπα που έχουν «προϋπηρεσία»  στα συγκεκριμένα πόστα για να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε το καλοκαιρινό rotation  είχε πυροδοτήσει συζητήσεις και αυτή την φορά στόχος ήταν να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος έως ότου οι νέοι υπουργοί προσαρμοστούν στα νέα τους καθήκοντα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο υπουργείο Παιδείας νέα υφυπουργός με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση είναι η Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο από την δυναμική γενιά των 40ρηδων που γνωρίζει πολύ καλά τα  θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (υπενθυμίζεται  πως μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ψηφιστεί και σχετικό νομοσχέδιο από την Βουλή).

Να σημειωθεί ακόμα  πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.

Πότε οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις

Μέσα στις γιορτές κλείδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, που θέλησε να στείλει με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς μήνυμα επανεκκίνησης. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται  πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση και στόχος είναι να προχωρήσουν με ταχύτητα  οι αλλαγές σε κρίσιμους τομείς, καθώς υπάρχει και το ορόσημο των ευρωεκλογών το καλοκαίρι.

Πάντως και αυτή την φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε να προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όχι σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό (σημείωση : έχει δείξει και στην προηγούμενη τετραετία πως δεν επιλέγει μεγάλης έκτασης αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο). Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες πως «ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου».

Υπενθυμίζεται πως η  νέα χρονιά  κάνει «ποδαρικό» με μία σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή και στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για τις πρώτες … μάχες που θα δοθούν στην Ολομέλεια. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστεί από τη Βουλή αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως το μέτρο μπορεί να συμβάλει στην μείωση των ποσοστών της αποχής. Στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για μια ιστορική μεταρρύθμιση.