Skip to main content

Αχτσιόγλου κατά Ν.Δ. για τo ευρωπαϊκό «όχι» στους κανόνες εργασίας στις πλατφόρμες

INTIME NEWS

«Προστίθεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των αντεργατικών της παρεμβάσεων» είπε η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οξεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις ηγεσίες άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. άσκησε χθες η Έφη Αχτσιόγλου, στηλιτεύοντας της απόφασή τους να απορρίψουν τη συμφωνία για την βελτίωση των συνθηκών ζωής των δεκάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων εργαζομένων που απασχολούνται σε πλατφόρμες.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς παρέπεμψε σε δημοσιεύματα από τις Βρυξέλλες που αποκάλυψαν ότι 12 κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας είπαν «όχι» την Παρασκευή στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων σε συμβιβαστικό κείμενο για την προστασία των συνθηκών εργασίας της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν τα 45 εκατομμύρια το 2025. «Με την παρέμβαση των ηγεσιών ορισμένων κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απορρίφθηκε αυτό που μέχρι χθες θεωρούνταν ένα σημαντικό βήμα του ευρωπαϊκού εργατικού κινήματος, δηλαδή η συμφωνία για μια οδηγία ρύθμισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες (Wolt, Uber κλπ)» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου. Επισήμανε δε ότι «η συμφωνία που επρόκειτο να γίνει οδηγία, δηλαδή νομικά δεσμευτικό κείμενο, μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες θα θεωρούνταν καταρχάς μισθωτοί εργαζόμενοι (και όχι ασφαλώς αυτοαπασχολούμενοι) υπαγόμενοι σε όλες τις προστατευτικές ρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (για τα ωράρια, την ασφάλιση, τα δώρα, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ)».

«Θρασεία υποστήριξη σε εταιρείες που λειτουργούν ως γαλέρες»

«Ένα βήμα μπρος δύο βήματα πίσω από την Ε.Ε. για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες με τη στήριξη της Ν.Δ.» είπε επίσης η κυρία Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε: «Φαίνεται πως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αρκούν τα χτυπήματα που καταφέρει καθημερινά στους εργαζόμενους εντός της χώρας, αλλά θέλει να προλάβει και οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε υπερεθνικό επίπεδο». Ανεβάζοντας, μάλιστα, τον τόνο της κριτικής της έκανε λόγο για «θρασεία υποστήριξη των μεγάλων εταιρειών -που λειτουργούν ως σύγχρονες γαλέρες για τους εκατοντάδες χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους- από τη Ν.Δ.» η οποία δεν εκπλήσσει κανέναν. «Προστίθεται στον ήδη μακρύ κατάλογο των αντεργατικών της παρεμβάσεων» είπε αναφερόμενη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Τόνισε δε ακόμη πως αποτελεί «πρόκληση ότι η Ν.Δ. θυμάται να παρέμβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο όταν πρόκειται να προωθήσει ατζέντα κοινωνικής οπισθοδρόμησης για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία». «Για άλλη μια φορά επιλέγει πλευρά το ίδιο όμως και εμείς» κατέληξε η πρώην υπουργός Εργασίας.

Επισημαίνεται ότι πριν την απόρριψη της συμφωνίας η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. είχε ανακοινώσει ότι ενδεχόμενη έγκρισή της οδηγίας θα βοηθούσε εκατομμύρια εργαζομένους σε πλατφόρμες «να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργασιακά δικαιώματα». Πάντως, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχισθούν από τη βελγική Προεδρία κατά το νέο έτος.