Skip to main content

Τι λένε στην κυβέρνηση μετά το «όχι» Σαμάρα στην τροπολογία για τους μετανάστες

Aris Oikonomou / SOOC

Στη ΝΔ αναμένουν και νέο «χτύπημα» του πρώην πρωθυπουργού

Δεν πέρασε απαρατήρητο στο Μαξίμου το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όχι απλά διαφώνησε με την τροπολογία για τους μετανάστες αλλά πήγε στη Βουλή και καταψήφισε.

Στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να δώσουν συνέχεια στο θέμα αλλά αναμένουν και νέο «χτύπημα» του πρώην πρωθυπουργού, καθώς έχει ήδη πει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Μετά από την αιχμηρή δήλωση της Παρασκευής όπου ο κ. Σαμαράς είπε  πως πρέπει να αποσυρθεί η επίμαχη τροπολογία και την διαρροή συνεργατών του για το θέμα το Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε και νέο μήνυμα χθες. «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε» σημείωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία της τροπολογίας για τους μετανάστες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν αναιτιολόγητη την στάση του πρώην πρωθυπουργού, καθώς εκτιμούν πως είχαν δοθεί αναλυτικές διευκρινίσεις για την επίμαχη τροπολογία. Βέβαια αναγνωρίζουν πως θα μπορούσε να έχει γίνει ενημέρωση στους βουλευτές πριν κατατεθεί η τροπολογία προκειμένου να μην έχει πάρει τέτοια έκταση το θέμα.

Παράλληλα στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν περνά απαρατήρητο πως ακόμα έξι βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις για την εν λόγω ρύθμιση. Πρόκειται για τους Μ. Χρυσομάλλη, Θ. Πλεύρη, Κ. Καραγκούνη, Σ. Σιμόπουλο, Μπ. Αθανασίου και Αν. Κατσανιώτη, οι οποίοι τελικά ψήφισαν καθώς υπήρχε κομματική πειθαρχία.

Τώρα το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση «πάει παρακάτω», καθώς θεωρούν ότι το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμιση εξηγήθηκε επαρκώς. Ως προς την κομματική πειθαρχία που επιβλήθηκε κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αυτό είναι πάγια συνθήκη που ισχύει για όλα τα νομοθετήματα εκτός και αν αποφασιστεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους εξαίρεση.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης

Να τρέξει μια σειρά νομοσχεδίων θέλει η κυβέρνηση, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές του 2024 θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή δύο κρίσιμα νομοσχέδια: για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωκλογές αλλά και για την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα βέβαια έμφαση δίνεται και στο πεδίο των τιμών, καθώς – όπως επιβεβαιώνεται και από όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό «πονοκέφαλο» των νοικοκυριών. «Ξέρουμε ότι η ακρίβεια «δαγκώνει» ειδικά στο σούπερ μάρκετ αλλά πρέπει να ξέρετε ότι θα είμαστε πάνω από το πρόβλημα στηρίζοντας τους πιο ευάλωτους με διαρκείς ελέγχους ώστε να μην υπάρχει καμία ανοχή στην κερδοσκοπία» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Πέραμα επισημαίνοντας πως «δεν είναι όλα τέλεια στη χώρα μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα».

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll έξι στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Την ίδια στιγμή χαμηλές είναι οι προσδοκίες για την νέα χρονιά, καθώς μόνο ο ένας στους τρεις απάντησε πως έχει «πολύ»  ή «αρκετή» αισιοδοξία για το 2024.